logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Alto 100 – jak ustawić rozładowanie ciśnienia przy końcu otwierania bramy?

mariuszboldy 10 Lip 2025 21:26 402 10
  • #1 21603307
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    Witam. Mam napęd do bramy Nice Alto 100 i bramę marketową, trochę delikatną, i chciałbym ustawić „rozładowanie ciśnienia” podczas zatrzymania w fazie końcowej otwierania i szczególnie zamykania. W instrukcji jest to opisane, ale pomimo moich prób nic się nie udaje. Proszę o pomoc, dokładne wytłumaczenie tematu krok po kroku, jak to zrobić.
    AI: Czy oprócz funkcji rozładowania ciśnienia udało się Panu zaprogramować inne ustawienia w napędzie Nice Alto 100, czy wszystkie pozostałe funkcje działają poprawnie?
    Wszystko działa poprawnie, dodam, że nie montowałem fotokomórek.

AI: Z jakiej wersji instrukcji Pan korzystał (papierowa, PDF, inne źródło) i czy podczas prób ustawienia pojawiały się jakieś komunikaty błędów lub nietypowe zachowania napędu?
    Wersja papierowa instrukcji, nie zauważyłem nietypowego zachowania.
  • #2 21603679
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    W grę wchodzi siła siłowników i rozładowanie ciśnienia oraz zachowanie wymiarów montażowych.
    Tu musisz szukać przyczyny, innej alternatywy nie ma.
  • #3 21603684
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    A czy da radę odpowiedzieć, w jaki sposób ustawić rozładowanie ciśnienia, bo według instrukcji nie działa? Nie wiem, czy robię to poprawnie.
  • #4 21603700
    rokbok
    Poziom 40  
    Możesz to zrobić tak jak pisze w instrukcji, Tabela 8, innej regulacji nie ma, pobaw się też z siłą siłownika.

Może napisz co jest nie tak że chcesz to regulować.
  • #5 21603735
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    Przycisk pilota T1 i T3 mam przycisnąć, ale na jak długo? Bo jak na chwilę i potem ustawiam siłę przyciskiem T3, to nic się nie zmienia.
  • Pomocny post
    #6 21603894
    rokbok
    Poziom 40  
    Pytałem raz, zapytam drugi raz.

rokbok napisał:
    Może napisz co jest nie tak że chcesz to regulować.
  • #7 21603908
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    Brama marketowa wykonana na cienkich profilach po otwarciu i dociśnięciu do ogranicznika robi się ze skrzydła banan, mam obawy, że po którymś razie zaczną puszczać spawy, bo spawana jest tylko punktowo.
  • Pomocny post
    #8 21603928
    rokbok
    Poziom 40  
    Obawiam się że tu nie pomoże żadna regulacja, napęd nawet na największym rozładowaniu ciśnienia i najmniejszej sile siłowników będzie na tyle mocno dociskał na skrzydło że jak ono "papierowe" to się wygnie.

Jedyne wyjście to wzmocnić skrzydła profilami, albo wymienić to coś na prawdziwą bramę ;).
  • #9 21603942
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    To nowa brama, ale w dalszym ciągu nie wiem, jak programować to rozładowanie, bo nic się nie zmienia. Chodzi o to, że jak naciskam T1 i T2, to distęp, po czym daję impulsy T3 do ustawienia siły rozładowania, wszystko na pilocie według instrukcji, i nic się nie zmienia.
  • Pomocny post
    #10 21604021
    rokbok
    Poziom 40  
    mariuszboldy napisał:
    Przycisk pilota T1 i T3 mam przycisnąć, ale na jak długo? Bo jak na chwilę i potem ustawiam siłę przyciskiem T3, to nic się nie zmienia.

mariuszboldy napisał:
    ale w dalszym ciągu nie wiem, jak programować to rozładowanie, bo nic się nie zmienia.

Nice Alto 100 – jak ustawić rozładowanie ciśnienia przy końcu otwierania bramy?
  • #11 21605479
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    Udało się, trzeba przez 10 sekund przytrzymać wciśnięte przyciski dostępu T1 i T3 na pilocie głównym (programowanym jako pierwszy do centralki). Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia funkcji rozładowania ciśnienia w napędzie do bramy Nice Alto 100, szczególnie podczas końcowej fazy otwierania delikatnej bramy marketowej. Użytkownik posiada papierową wersję instrukcji, jednak mimo prób nie udaje mu się poprawnie skonfigurować tej funkcji. Wszystkie pozostałe funkcje napędu działają prawidłowo, a fotokomórki nie zostały zamontowane. Brak zgłoszonych błędów lub nietypowych zachowań podczas prób programowania. Problem polega na precyzyjnym i skutecznym ustawieniu rozładowania ciśnienia, które ma zabezpieczyć mechanizm bramy przed nadmiernym obciążeniem w końcowej fazie otwierania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA