logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Alto 100 – skrzydła bramy dają się ręcznie przesunąć

livi90 22 Maj 2025 21:51 270 2
REKLAMA
  • #1 21557443
    livi90
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam problem z napędem bramy Nice Alto 100. Skrzydła bramy da się otworzyć ręcznie. Trzeba włożyć trochę siły ale bez problemu można ruszyć w obie strony. Rozebrałem silnik z przekładniami i stwierdziłem, że mechanizm blokujący działa jak należy. Po odblokowaniu skrzydło chodzi luźno, natomiast po zablokowaniu da się ruszyć mechanizm razem z silnikiem. Problem dotyczy obu silników. Nie wiem czy ten model tak po prostu ma i dopiero zwróciłem uwagę? Może ktoś posiada taki model i jest w stanie sprawdzić u siebie?
  • REKLAMA
  • #2 21557733
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Pobaw się ustawieniami, manual rozdział B2/siła silników/rozładowanie ciśnienia/tabela 8.
  • #3 21557806
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Jeśli to nówka to ten typ tak ma. Sądząc z rysunku złozeniowego (patrz Pluscom) w tych silowniczkach nie ma żadnych hamulców ciernych tudzież elektromagnetycznych. Jeśli napędy maja swoje lata - przyjrzyj się oringom na styku silnika i przekladni. One - jak są nowe - mogą hamować wirnik silnika i generować wystarczający opór dla hamowania bramy, jak zesztywniały - nic nie hamuje wirnika i w następstwie ramienia.
    PS. Ten sam problem występował i występuje w napędach przesuwnych Faac 741 a wynika z braku (wada fabryczna) lub zestarzenia się wkładki hamujacej wirnik silnika.
REKLAMA