logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs 12,5HP – szybkie ścieranie zębatki rozrusznika 16z, nowe zębatki, brak luzu

Janek_multivan 10 Lip 2025 23:04 387 1
REKLAMA
  • #1 21603418
    Janek_multivan
    Poziom 3  
    Silnik Briggs 12,5 HP po 2 przekręceniach zębatka rozrusznika (16 zębów) robi się gładka, zęby znikają natychmiast. Zacząłem od wymiany rozrusznika, myślałem, że nie odbija, lecz to nie to.
    Rozrusznik jest mocno zamontowany, nie ma luzu, zębatki wymienione na nowe, inne, dalej to samo. Mam 3 traktorki, opór kręcenia ręcznie silnikiem taki jak w innych. Nie mam już pomysłu, co jest nie tak. POMOCY!
    AI: W jakim stanie jest wieniec na kole zamachowym – czy zęby są całe, nie są wyłamane albo mocno starte?
    dobrym, normalne ślady zużycia.
    AI: Jakie dokładnie zębatki rozrusznika montowałeś – oryginały czy zamienniki, z jakiego materiału (metal/plastik)?
    zamienniki różnych marek plastikowe. Metalowych 16 zębów nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 21603513
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Kolega założy cały rozrusznik, niewiele droższy od samego zębnika z metalową zębatką.
    Do Briksa jest tego sporo na Aliex.
    Do 10,5 hp. Hondy koło zamachowe i zębnik kosztuje ok. 180 zł. Nie muszę dodawać że Honda jest obrzydliwie droga.
REKLAMA