logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacja pogodowa AURIOL IAN 307350 – brak odczytu temperatury zewnętrznej po czyszczeniu czujnika

toshiba 12 Lip 2025 14:23 765 6
REKLAMA
  • #1 21604676
    toshiba
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Witam,
    wczoraj odmówiła posłuszeństwa stacja pogodowa zakupiona w Lidlu, jest to jak się nie mylę AURIOL , oznaczenie z instrukcji obsługi IAN 307350.
    Problem się ujawnił po wymianie baterii w stacji pomiaru temperatury ponieważ nie nawiązała ona połączenia z zewnętrznym czujnikiem radiowym.
    Po zdemontowaniu i rozebraniu zewnętrznego czujnika okazało się że w środku są małe mrówki które zrobiły sobie gniazdo ,wyczyściłem wszystko dokładnie i wysuszyłem, po podłączeniu okazało się że czujnik zewnętrzny odbiera sygnał z nadajnika DCF ale nie działa czujnik temperatury zewnętrznej a przed demontażem temperatura była wyświetlana prawidłowo.
    Płytkę PCB czyściłem delikatnie wiec raczej czujnika temperatury nie urwałem chyba że się mylę, punktów lutowniczych na których mógł on się znajdować nie rozpoznaję.
    Proszę o pomoc w naprawie,
    Pozdrawiam

Stacja pogodowa AURIOL IAN 307350 – brak odczytu temperatury zewnętrznej po czyszczeniu czujnika
    Stacja pogodowa AURIOL IAN 307350 – brak odczytu temperatury zewnętrznej po czyszczeniu czujnika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21604685
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    może by pomogła taka kolejność ,najpierw odłącz zasilanie i na nowo podłącz stacje pogody przy włączonym czujniku , może wtedy ją znajdzie
  • REKLAMA
  • #3 21604727
    toshiba
    Poziom 12  
    Robiłem w taki sposób i nic nie pomogło, początkowo jak wymieniłem baterię w stacji pogodowej znajdującej się w domu wskazanie
    temperatury zewnętrznej pojawiało się dość szybko.
    Wskazówka z instrukcji obsługi: jeśli wyświetlacz LCD wskazuje "LL.L" lub "HH.H" temperatura leży poza zakresem pomiaru,
    i w taki sposób mi wyświetla.
    Jedynie nie mam pewności co do samego czujnika temperatury, jeżeli się oberwał to go nie zauważyłem w sporej ilości mrówek oraz larw...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21604784
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    toshiba napisał:
    po podłączeniu okazało się że czujnik zewnętrzny odbiera sygnał z nadajnika DCF

To niemożliwe. Sygnał DCF odbiera sama stacja pogodowa, a nie zewnętrzny termometr. Mniejsza z tym.

Miałem stacje Auriol i tam czujnik był przylutowany do płytki, a tu go nie widzę. Kiedy nóżki przerdzewiały, pojawiło się właśnie oznaczenie LL. Dodatkowy czujnik kupiłem od producenta, a w międzyczasie podrutowałem stary i jakoś działał. Kiedy po latach, obydwa odmówiły posłuszeństwa (korozja), producent już nie miał na sprzedaż tych czujników. Znalazłem sam czujnik (wcześniej pisałem o kompletnym zewnętrznym module) do kupienia w zaporowej cenie, więc wymieniłem stację na inną.
  • Pomocny post
    #5 21604811
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Zobacz no, czy noga tego kwarcu, co wygląda jak walec, nie styka się z czymś na płytce? Jak zachowuje się LED w zewnętrznym czujniku - mignie krótko co minutę?

Czujnik temperatury zdaje się być na płytce, w formie elementu SMD.

Czy ta stacja ma wybór kanałów RF? Mi się nieraz zdarza, że moja stacja (większa) połączy się z jakimś innym odbiornikiem sąsiada, i wtedy często wyświetla temperaturę nierealną lub HH.h
  • REKLAMA
  • #6 21604838
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Wygląda na to, że kanał wybiera się przez odpowiednie stałe zworki na płytce CH1...CH3.
  • #7 21605513
    toshiba
    Poziom 12  
    Prześledziłem ścieżki zasilające układ CMT2180 , jeszcze raz przemyłem PCB preparatem czyszczącym następnie osuszyłem płytkę i przylutowałem
    przewody żeby mieć stabilne zasilanie .
    Według instrukcji obsługi najpierw uruchomiłem czujnik zewnętrzny następnie stację pogodową (poprzednio też tak robiłem) i jak na razie wszystko działa prawidłowo, sygnały diody są wysyłane co 33 sekundy ,czujnik temperatury jest elementem SMD i oznaczony jako RT na płytce .
    Dziękuję wszystkim za pomoc w naprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Stacja pogodowa AURIOL IAN 307350 zakupiona w Lidlu przestała wyświetlać temperaturę zewnętrzną po wymianie baterii w zewnętrznym czujniku temperatury. Po rozebraniu czujnika odkryto obecność mrówek, które zanieczyściły wnętrze. Po dokładnym oczyszczeniu i wysuszeniu czujnika zewnętrznego, urządzenie nadal odbiera sygnał radiowy DCF, jednak pomiar temperatury zewnętrznej nie jest wyświetlany. Płytka PCB czujnika była delikatnie czyszczona, bez widocznych uszkodzeń mechanicznych lub odłączeń elementów odpowiedzialnych za pomiar temperatury. Problem może wynikać z uszkodzenia czujnika temperatury lub połączeń lutowanych, które nie zostały rozpoznane. Konieczna jest dalsza diagnostyka układu pomiarowego czujnika zewnętrznego lub ewentualna wymiana modułu pomiarowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA