logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Dietrich MC 25 LP Diematic 3 – błąd STB Zasilania po wymianie zaworów CO

zapsu 13 Lip 2025 10:56 543 1
REKLAMA
  • #1 21605286
    zapsu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

zgłaszam się ze względu na problemy z kotłem De Dietrich MC 25 LP ze sterownikiem Diematic 3 - kocioł zainstalowany w szeregowym domu jednorodzinnym, zasilający instalacje grzejnikową oraz podłogową.

Opis zdarzenia:
    1. Ze względu na drobne wycieki przez trzpień prawego zaznaczonego na czerwono zaworu (drugie zdjęcie) wymieniłem oba zaznaczone zawory.
    Prawy to powrót z CO.
    Lewy to zasilanie CO.
    Zdjęcie połączeń kotła stanowi zdjęcie nr jeden.
    2. Na potrzeby tej operacji kocioł został wyłączony. Naturalnie instalacja się rozprężyła (manometr lewy górny róg drugie zdjęcie).
    3. Przed uruchomieniem kotła napełniłem instalację do około 1,3 bara (takie ciśnienie zalecił mi serwisant podczas wiosennego przeglądu (zalecany zakres 1,2–1,6 bara).
    4. Kocioł uruchomiłem. Dokonał odpowietrzenia. Początkowo działał prawidłowo (około 2 dni). Grzał CWU. Jedynie sygnalizował przegląd (mrugała zielona lampka).
    5. We czwartek przestał grzać CWU. Zapaliła się czerwona lampka oraz komunikat STB Zasilania. Uruchomiłem ponownie kocioł – odpowietrzył się, po czym zaczął grzać grzejniki do 40 stopni (pomimo trybu lato). Po ponownym uruchomieniu znów się odpowietrzył oraz zaczął prawidłowo grzać CWU. Po 20 minutach znów wystąpił błąd STB Zasilania.
    6. Koniec testów – kocioł wyłączony.

Proszę o porady i sugestie, jaki jest powód wskazanego błędu oraz jak dokonać naprawy/usunięcia błędu? Wszelkie wskazówki będą bardzo cenne.

Dziękuję i pozdrawiam
    Łukasz

• REKLAMA
  • #2 21606041
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    Z tego co pamiętam, to ja też kiedyś zachodziłem w głowę ze dwa razy czemu podobny piec mi się wyłączał z komunikatem o zasilaniu i dopiero podczas wymuszonych prób systemów bezpieczeństwa dowiedziałem się, że podobny "błąd o zasilaniu" dotyczył u mnie także w przypadku braku ciśnienia gazu lub zapowietrzonego gazu bo były roboty na linii zasilającej i rury zasilające gazowe zapowietrzały się ale wtedy tych błędów z tymi robotami nie skojarzyłem. Przejrzyj dokładniej jak masz tablicę błędów. Może u Ciebie podobne sytuacje zbiegły się przez przypadek z Twoimi naprawami?
REKLAMA