logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy czujnik temperatury zasilania Cerapur Excellence pasuje do Junkersa Bosch Cerapur GC2200W ?

Kasjel 13 Lip 2025 11:27 192 5
  • #1 21605319
    Kasjel
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Muszę wymienić czujnik temperatury zasilania w Junkersie Bosch Cerapur GC 2200 W. Wciąż pokazuje się kod błędu 1073, który świadczy o zwarciu w tym czujniku. A ponieważ nie mogę się doprosić administratora budynku o naprawę, to zrobię to po prostu sam. Problem w tym, że nigdzie nie mogę kupić takiego czujnika. Jest natomiast dostępny do modelu Cerapur Excellence. Wklejam link do tego sklepu internetowego. Powiedzcie, czy ten czujnik będzie pasował do GC 2200 W? Bo rodzaj konektora jest ten sam, no i klamra na rurkę 1/2 cala.

https://www.instaldom.eu/sprzedaz/11528-p1152...-temperatury-z-klamra-cerapur-excellence.html
  • Pomocny post
    #2 21606680
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    W tych kotłach są czujniki NTC 12 kΩ.
    Jeśli będzie Ci pasował mechanicznie oraz przyłącza elektryczne, to charakterystyki tych czujników w tych kotłach są takie same, a więc będzie działał poprawnie.
  • #3 21606748
    Kasjel
    Poziom 10  
    >>21606680 Dzięki za odpowiedź. Myślę, że na własne ryzyko kupię ten czujnik i spróbuję. Myślę, że ten stary, uszkodzony może na razie zostać na rurce? Nowy umieszczę powyżej i podłączę wtyczkę. Zobaczymy...
    Jeszcze raz dzięki!
  • #4 21838684
    Kasjel
    Poziom 10  
    Kupiłem te czujniki, w sumie dwa. Jeden w UK, oryginalny według numeru serwisowego, i drugi w polskim internecie, który też miał być oryginalny, ale wygląda nieco inaczej niż oryginał z UK. Wymiana czujnika nic nie dała. Po włączeniu Junkersa do sieci, wciąż pokazuje się kod 1073. Muszę dodać, że dwa lata temu doszło do zalania płyty głównej przez komin. Po prostu panowie "fachowcy" nie uszczelnili daszku pomiędzy rurą wydechową a tą, która zasysa powietrze. Był rzęsisty deszcz, no i woda popłynęła do wnętrza Junkersa poprzez komin. Wówczas jednak wezwany serwis Junkersa Bosch przyjechał, wymontowali płytę główną, osuszyli ją i było wszystko OK. Po jakimś czasie zaczął pokazywać się kod błędu 2925 lub 2926, którego znaczenie jest bardzo ogólne i oznacza usterkę instalacji elektroniki bądź armatury gazowej. Po resecie pojawia się błąd 1073. Doczekałem się majstrów przysłanych przez administratora, ale po już trzeciej ich wizycie wciąż jest to samo. Mam już dość. AI podpowiada mi, aby na chwilę odłączyć ten czujnik i włączyć do zasilania Junkersa. Jeśli pojawi się błąd inny niż 1073, to będzie oznaczało, że płyta główna jest sprawna. Jeśli ten sam, to płyta do wymiany. Co o tym myślicie?
  • Pomocny post
    #5 21839807
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    Całkowite odłączenie czujnika niczego nie potwierdzi na 100%.
    Jeśli już, to w miejsce czujnika podłącz rezystor 12 kΩ (zasymulujesz temperaturę 25°C), albo 10 kΩ (zasymulujesz nieco wyższą temperaturę). Jeśli nadal będzie błąd, to wykluczysz czujnik.

UWAGA!
    Na podłączonym rezystorze zamiast czujnika nie możesz zostawić kotła bez kontroli, bo automatyka nie będzie widziała rzeczywistej temperatury, tylko zasymulowaną, co grozi przegrzaniem lub zagotowaniem kotła, a nawet poważnymi konsekwencjami tego! Dlatego takie podłączenie rezystora tylko do testu, czy automatyka kotła będzie zczytywała zasymulowaną temperaturę, czy nadal będzie zgłaszała błąd!
  • #6 21840405
    Kasjel
    Poziom 10  
    Niestety Junkers padł całkowicie. Pojawił się błąd 2924 i po resecie pojawia się ponownie po kilku sekundach. Zapadła decyzja o wymianie całego Junkersa na nowy, ponieważ okazało się, że jest jeszcze na gwarancji tzn. wykonawca, który wykonywał ogólny remont budynku i zakładał instalację CO, i ten kocioł dwufunkcyjny, jest zobowiązany do wymiany Junkersa na nowy. Dziękuję za pomoc. Temat zamknięty.
REKLAMA