logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewający się piec Junkers Cerapur Smart Zwb 28-3C: U9 do U0, wymiana elektrod

izateresak 29 Paź 2021 23:37 1740 6
REKLAMA
  • #1 19681090
    izateresak
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z piecem. 2 x był serwisant z autoryzowanego serwisu ale jak widać mało zdolny. Wydaje mi się że piec się przegrzewa. Temperatura na piecu podczas poboru wody leci w górę do 93, 94 st a potem jest U9... I leci do U0 a i piec wyłącza grzanie wody. Odkamieniłam wymiennik, potem w porozumieniu z serwisem ten kocioł u góry spalinowy i ten od wody. Nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa. I nadal to samo. Ręce mi opadają bo nie mogę doprosić się serwisu o naprawę. Kasę wydałam i nic. Pomożecie? Proszę. I jeszcze pytanie: u góry są elektrody i ta od temp. kotła posmarowana jest białą pastą - to ma tak być?
  • REKLAMA
  • #2 19681797
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Zgłosić postawę tego serwisana do Buderusa,
    poszukać innego
    cieszyć się działającym kotłem :)
  • REKLAMA
  • #3 19685889
    izateresak
    Poziom 6  
    Dziękuje za wiadomość. Napisałam maila do serwisu z ostrzeżeniem, że zgłoszę. Mimo to nadal rozbieram poszczególne części pieca i je próbuje naprawić. Zaobserwowalam, że jak puszczę wodę w kranie niskim ciśnieniem to pięć nie przegrzewa i woda leci ciepła. Wystarczy że mocniej odkryć kran i już jest ponad 100 st. Na piecu. Ma ktoś pomysł co to może być?
  • #4 19687046
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Poprosiłem o pomoc fachowca, trak odpowiedział:
    Kotla musiałbym dotknąć żeby wiedzieć co mu dolega. Klient pisze ze odkamieniał kocioł. Którą część, czego używał, jak długo płukał?
    Błędu U9 nie ma w boschu, U0 również. Nie wiem co to jest.
    Czujnik temperatury ma być posmarowany białą pastą termoprzewodzącą. "
  • REKLAMA
  • #5 19687533
    izateresak
    Poziom 6  
    Z tego co się dowiedziałam z internetu u9 u8 u7 spadające do u0 to temperatura ponad 100 st. A takiej piec nie pokazuje bo ma okienko 2-liczbowe. W piecu czyściłam i rozkręcałam już wszystko. Kocioł u góry, rury, zawór 3 drożny filtry, no dosłownie wszystko. Elektronikę na płytce i pokręteł termo psikalam sprayem o nazwie kontakt. Nie dotykalam tylko zasobnika bo nie mam do niego dojścia. Instrukcje dla serwisanta przestudiowałam kilka razy. Jutro szukam nowego serwisanta bo poprzednik uznał reklamacje i odda pieniądze. Chociaż coś pozytywnego w tej całej batalii.
    Ale bardzo dziękuję za zainteresowanie 😊
  • REKLAMA
  • #6 21526906
    robdor67
    Poziom 2  
    Witam,mam ten sam problem,Jakis pomysl ?
  • #7 21553713
    swiechslawek
    Poziom 1  
    Czy komuś udało się wyjaśnić problem z U9 w Junkersie ZWB 28-3C? Po całkowitym wyczyszczeniu pieca, sprawdzeniu mechanicznym wszystkich możliwych elementów problem nie ustąpił. Piec ma swoje 18 lat, ale jego stan nie wskazuje na zbyt duże zużycie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przegrzewającego się kotła Junkers Cerapur Smart ZWB 28-3C, który podczas poboru ciepłej wody osiąga temperaturę około 93-94°C, a następnie wyświetla błędy U9 i U0, po czym wyłącza grzanie. Użytkownik odkamienił wymiennik i czyścił elementy kotła, w tym wymiennik spalinowy i wodny, jednak problem nie ustąpił. Zauważono, że przy niskim ciśnieniu wody kocioł nie przegrzewa się, natomiast przy większym przepływie temperatura przekracza 100°C. Błąd U9 i U0 nie są oficjalnie zdefiniowane w dokumentacji Bosch, a według informacji z internetu mogą oznaczać przekroczenie temperatury powyżej 100°C. Czujnik temperatury powinien być posmarowany białą pastą termoprzewodzącą, co potwierdzono w dyskusji. Użytkownik próbował również czyścić elektronikę i zawory, ale bez skutku. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z tym modelem kotła, a serwisy autoryzowane nie rozwiązały problemu, co sugeruje konieczność znalezienia bardziej kompetentnego serwisanta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA