logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niekonsekwentna temperatura wody i ciśnienie w Junkers Bosch Cerapur 2200 20/25 kW

mariankamgmt 22 Lis 2023 15:53 669 5
REKLAMA
  • #1 20827982
    mariankamgmt
    Poziom 2  
    Mam nowy piec w mieszkaniu
    Junkers Bosch Cerapur 2200 20/25 kW – dwufunkcyjny. Wcześniej miałam viallanta ze zbiornikiem wody i wszystko działało wspaniale, teraz z nowym piecem mam cały czas problemy z wodą, ogrzewanie działa świetnie.

Jest to duże mieszkanie 100m, z dwoma lazienkami (prysznic i wanna), plus 4 krany.

1. Gdy puszczę ciepłą wodę w wannie to pod prysznicem nie leci woda prawie wcale, a w kranie zimna.

2. Na początku leci wrząca woda, potem się cały czas miesza, raz ciepła, raz zimna.

Mam założone w kranach sitka.
    Czy coś da się z tym zrobić, czy mi źle dobrano piec i generalnie kicha?

Będę wdzięczna za rady!
  • REKLAMA
  • #2 20829336
    ARexx
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    A baterie maż zwykłe czy termostatyczne ? W tego typu kotłach ustawiasz temperaturę na kotle i najlepiej nie mieszać już w kranach z zimną wodą (odkręcać tylko ciepłą).
  • REKLAMA
  • #3 20829548
    mariankamgmt
    Poziom 2  
    To jaki kocioł byłby lepszy?
    Tylko pod prysznicem mam termostatyczną, ale nie wiem czy nie zepsutą, bo tam też potrafi lecieć wrzątek. Z poprzednim kotłem nie miałam żadnych problemów z wodą ani ciśnieniem
  • REKLAMA
  • #4 20829625
    ARexx
    Poziom 12  
    Lepszy komfort jest jak oddzielnie jest zbiornik na ciepłą wodę, przy kotle dwufunkcyjnym jakim jest ten junkers 2200 to trzeba się nauczyć trochę innego sposobu korzystania z ciepłej wody, Baterię termostatyczną będziesz musiała wymienić na zwykłą.
  • REKLAMA
  • #5 20829630
    mariankamgmt
    Poziom 2  

Ja mam podział na dwa niezależne mieszkania, więc nauka nie wchodzi w grę niestety (w sensie z wrzątkiem można poczekać), ale nie mogę mieć tak, że w jednej łazience leci woda, a w drugiej nie.

Czy tylko piece ze zbiornikiem wody dadzą mi możliwość posiadania ciepłej wody w dwóch kranach?
  • #6 20830562
    ARexx
    Poziom 12  

W takim wypadku to zostaje tylko dokupienie zbiornika na CWU...
REKLAMA