logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon do bramy Faac 740 – jaki model z 2 monitorami i otwieraniem furtki?

michalpanenka 13 Lip 2025 11:42 246 4
  • #1 21605335
    michalpanenka
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

przejrzałem kilkanaście stron, ale jako laikowi bardzo trudno zrozumieć niektóre zależności, o których piszecie...
    Dlatego chciałbym Was prosić o poradę.
    Sytuacja jest następująca:
    W domu wyprowadzone są przewody Ethernet do puszek na parterze i poddaszu i idą do słupka przy furtce. Stamtąd ziemna skrętka do napędu bramy Faac 740.
    Chciałbym prosić Was o podpowiedź co do wyboru wideodomofonu, który będzie umożliwiał otwieranie bramy i furtki.
    Otwieranie furtki od zewnątrz może być na klucz, kod czy brelok – nie ma to znaczenia.
    Dwa monitory (mogą być nieduże).

Wybór jest tak duży, że gubię się w tym – stąd moja prośba o pomoc. Będę wdzięczny za rekomendacje – jeśli macie pomysł na konkretny model albo wiarygodną markę.

Dziękuję!
    AI: Czy zależy Panu na wideodomofonie IP (sieciowym, wykorzystującym Ethernet), czy może być również system analogowy?
    nie wiem
    AI: Czy w furtce jest już zamontowany zamek elektryczny, którym wideodomofon miałby sterować, czy planuje Pan jego montaż?
    tak – jest zamontowany
  • #2 21605373
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    michalpanenka napisał:
    Chciałbym prosić Was o podpowiedź co do wyboru wiedeodomofonu, który będzie umożliwiał otwieranie bramy i furtki.

To już jest standard, co do modelu wideodomofonu to jest tego multum, obiektywnej opinii raczej nie uzyskasz, każda marka potrafi sprawić przykrą niespodziankę.
    Wystarczy poczytać tu na forum, są marki takie jak 5Tech, Hikvision, Dahua, Ezviz, Vidos, Lellen, Eura i wiele inych.
    Poczytaj o nich, o ich możliwościach i wybierz model najbardziej Ci odpowiadający.
    W moim przypadku poszedłem jak to mam w zwyczaju pod prąd i wybrałem coś co nie było znane, zero opinii, żadnych informacji innych użytkowników, model jak na razie zniknął z rynku, ale jestem zadowolony, od 1,5 roku działa bez zająknięcia.
  • #3 21605504
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    michalpanenka napisał:
    Chciałbym prosić Was o podpowiedź co do wyboru wiedeodomofonu, który będzie umożliwiał otwieranie bramy i furtki.

Wideodomofon ma swoje rozmiary więc w zależności od tego jaki masz słupek ścianę ogólnie budowę bramy musisz dobrać pod to odpowiedni sprzęt czyli albo wąski na wąski słupek albo natynkowy lub podtynkowy w dedykowanej puszcze instalacyjnej. Dodatkowo czy ma być to pod jeden lokal czy dwa a może jak np masz jakiś warsztat to czy ma tam być podciągnięty sygnał czyli np DOM WARSZTAT. Jak tylko pod dom to jak masz już podciągniętą skrętkę to wersja IP zasilanie POE powinna być odpowiednia. Dodatkowo musisz określić się jakiego producenta wybierzesz. Jeśli planujesz np monitoring w przyszłości zakładać to warto mieć jednego producenta kamery i domofon do wyboru jest wiele firm ale ogólnie to DAHUA, BCS i Hikvision mogę polecić jak uderzasz w coś taniego i chińskiego to już sam sobie na pewno cos konkretnego wyszukasz.
    Otwieranie może być na kod brelok lub przez telefon zdalnie. Warto aby domofon miał zasilanie awaryjne przynajmniej do elektro zaczepu ale to nie wymóg tylko wiadomo może być tak że będzie trzeba mieć klucz przy sobie. Oczywiście zamek zwykły w furtce też może być. Samą bramą też możesz zdalnie sterować w zależności od potrzeby wykorzystując np SBW-02/ANT.
  • #4 21605531
    michalpanenka
    Poziom 5  
    [postid:8dd723a0db][/postid:8dd723a0db] Słupek ma 40 cm szerokości, ściany w domu mają dużo miejsca po obu stronach od puszki (zwykła jak do gniazda elektrycznego).
    W słupku mam dociągnięte 230 V, więc nie wiem, czy PoE jest potrzebne, bo na to nie będę miał miejsca w niewidocznym miejscu.
    Do sterowania bramą mam już moduł WiFi Zamel, ale chciałbym w przypadku, jak ktoś zadzwoni domofonem, móc otworzyć bramę z panelu domofonu. [postid:8dd723a0db][/postid:8dd723a0db]
  • #5 21605616
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    michalpanenka napisał:
    chciałbym w przypadku, jak ktoś zadzwoni domofonem, móc otworzyć bramę z panelu domofonu.

To jest już standard w dzisiejszych domofonach.

michalpanenka napisał:
    W słupku mam dociągnięte 230 V, więc nie wiem, czy PoE jest potrzebne

Te 230 V nie ma nic wspólnego z PoE, chyba że chcesz switch PoE umieścić w słupku, ale będzie potrzebne do zasilenia napędu bramy, chociaż nie koniecznie w słupku, bo to zależy od umiejscowienia centrali napędu i tam będzie wskazane 230 V, może być potrzebne do zasilenia ewentualnie zasilacza elektrozaczepu i to też nie koniecznie, to z kolei zależy od wideodomofonu na jaki się zdecydujesz, wszystko zależy od filozofii montażu.

Ja bym proponował, abyś się przyjrzał wideodomofonom 2 żyłowym, chociażby takim, poczytaj pod tym linkiem, są 8 calowe i 10 calowe, są też z dwoma monitorami, tak jak chcesz.

https://5tech.pl/system-dwuzylowy,c39.html
REKLAMA