logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 prosi o ponowną aktywację po 10 miesiącach – klucz przestał działać

kubekgfg 13 Lip 2025 13:48 975 13
REKLAMA
  • #1 21605443
    kubekgfg
    Poziom 3  
    Windows 10 prosi o ponowną aktywację po 10 miesiącach – klucz przestał działać Kupiłem około 10 miesięcy temu klucz do Windowsa i gram sobie dziś, poszedłem na obiad i nagle wyskakuje "Aktywuj system Windows" i zmartwiło mnie to, bo kupiłem Windowsa, a teraz wyskakuje, że nie mam go. Włączyłem wcześniej skan antywirusowy i nie wiem, czy to jego wina. Zrobiłem aktualizację Windowsa i wyskakuje mi jakaś nowa aktualizacja. Nie wiem, co mam robić, jeśli ktoś wie i może pomóc.
    Windows 10 prosi o ponowną aktywację po 10 miesiącach – klucz przestał działać
    AI: Gdzie kupiłeś ten klucz do Windowsa – był to oficjalny sklep Microsoft, jakaś aukcja czy inny sprzedawca?
    W sklepie i było to oficjalne.
    AI: Jaki dokładnie komunikat pojawia się przy próbie aktywacji albo w ustawieniach aktywacji systemu?
    Aktywuj system Windows.
  • REKLAMA
  • #2 21605448
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    kubekgfg napisał:
    w sklepie i było to oficjalne

No to masz dowód zakupu i certyfikat? Dzwoń do MS i aktywuj telefonicznie.
  • #3 21605452
    kubekgfg
    Poziom 3  
    >>21605448 Nie mam chyba żadnego dowodu nie wiem skąd go dostać
  • REKLAMA
  • #4 21605457
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to jak nie masz to znaczy, ze nie kupiłeś oryginału tylko klucz "skądtamś" i musisz kupić znów klucz, a najlepiej oryginał aby nie mieć znów takiej sytuacji.

Ile płaciłeś w sklepie za Windows? Ile masz na fakturze i jak opisane?
  • #5 21605466
    kubekgfg
    Poziom 3  
    Zapłaciłem 500zł
  • REKLAMA
  • #6 21605471
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 457
    kubekgfg napisał:
    w sklepie i było to oficjalne

W jakim sklepie, stacjonarnym czy internetowym? W różnych wątpliwej reputacji "sklepach" internetowych można kupić co najmniej wątpliwej autentyczności licencję systemu Windows, jak również innego komercyjnego oprogramowania. Później są takie niespodzianki. Czy takie "licencje" są sprzedawane w sklepach stacjonarnych nie wiem.

Mając dowód zakupu w postaci przelewu bankowego lub płatności kartą można próbować reklamować tą licencję u sprzedawcy. Tylko może się zdarzyć, tak, że otrzymasz kolejną, która za jakiś czas zostanie zablokowana.
  • #7 21605491
    kubekgfg
    Poziom 3  
    Okej, mam to w sklepie stacjonarnym, chyba kartą, więc dzięki za pomoc.
  • #8 21605691
    Citizen75
    Poziom 30  
    Przy zakupie oprogramowania warto wziąć fakturę VAT. Później w razie ewentualnych problemów jest dowodem, że dany program kupiliśmy w tym, a nie innym sklepie. Warto w historii płatności bankowych należy odszukać płatność kartą za zakup tej licencji i przedstawić ją w sklepie, jeśli nie ma lub nie zachował się paragon lub faktura.
  • #9 21606268
    Citizen75
    Poziom 30  
    kubekgfg napisał:
    Zapłaciłem 500zł

Tylko kupujący zapłacił jak pisze 500 zł za licencję czyli powinien otrzymać w tej cenie oryginalną licencję, a nie np. sam klucz wątpliwego pochodzenia. Kupując oryginalną licencję w zależności od wersji otrzymuje się pudełko z płytą DVD, pendrivem oraz (lub samą) kartę - naklejkę z kluczem. Jeśli tego nie ma to można mieć wątpliwości co do autentyczności kupowanej licencji.

Dawniej Microsoft wymieniał podrabiane licencje na oryginalne. Trzeba było im przesłać zakupiony system, pudełko, płytę, itd. z dowodem zakupu. Czy obecnie wymieniają podrabiane licencje na oryginalne, trudno powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #10 21606456
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    Standard (by wykluczyć najczęstsze przyczyny):
    Użycie ShowKeyPlus (ze sklepu Microsoft), wpisanie w wierszu Check edition posiadanego klucza i odczytanie informacji zwrotnej, która wskaże typ licencji. Potem będzie można zacząć psioczyć albo na błędy Microsoftu - w tym przypadku do skorzystania z tu: https://support.microsoft.com/pl-pl/contactus/ dostępnej możliwości kontaktu (po przeklikaniu informacji o tym o co chodzi pojawi się opcja kontaktu z konsultantem, albo na sprzedawcę.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #11 21606493
    Kasek21
    Poziom 43  
    O ile takowy klucz posiada aby mógł sprawdzić xD

Bo:
    Kasek21 napisał:
    No to masz dowód zakupu i certyfikat?

kubekgfg napisał:
    Nie mam chyba żadnego dowodu nie wiem skąd go dostać
  • #12 21606502
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kasek21 napisał:
    O ile takowy klucz posiada, aby mógł sprawdzić

Posiada zakupiony i wprowadzony podczas instalacji.
    Wątek powstał z uwagi na żądanie aktywacji systemu.
  • #14 21606934
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 610
    Nie zmieniałeś nic w konfiguracji komputera ostatnio?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 10, który po około 10 miesiącach od zakupu klucza licencyjnego wymaga ponownej aktywacji, wyświetlając komunikat "aktywuj system Windows". Klucz został zakupiony w oficjalnym sklepie. Po aktualizacji systemu pojawił się problem z aktywacją. W odpowiedzi zasugerowano, aby użytkownik skontaktował się z pomocą techniczną Microsoft i przeprowadził aktywację telefoniczną, posiadając dowód zakupu oraz certyfikat licencyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA