Właśnie przerabiam ten temat. W płycie ekspresu SM6582 uszkodził się mikrokontroler MKE02Z64 - zwarty z wypaloną dziurą
Wlutowałem nowy mikrokontroler
Mam oprogramowanie EPSC i programator od Philips ale przy próbie programowania nowego mikrokontrolera program EPCS nie wykrywa ekspresu
Inne ekspresy programuje bez problemu
Podejrzewam że to gniazdo do którego się podłącza programator od ECSP służy jedynie do aktualizacji a nie do programowania.
Jest to zwykły UART, podłączyłem do niego zwykły adapter USB>UART i w putty widać że po uruchomieniu mikrokontroler w sprawnym ekspresie wysyła parę znaków, w tym z nowym mikrokontrolerem cisza co jest logiczne bo nie ma żadnego programu.
Z tego co wyczytałem pustego MKE02Z64 nie da się programować przez UART i programować go trzeba przez SWD
Programowanie w inny sposób można przeprowadzić jedynie jak się mikrokontroler już zaprogramuje i program będzie obsługiwał ten inny sposób np. UART
Według mnie mikrokontroler jest programowany wstępnie w fabryce przez inne gniazdo (to nieobsadzone koło mikrokontrolera albo przez test pointy) a to gniazdo do programatora Philipsa służy jedynie do aktualizacji.
Najprawdopodobniej oprogramowanie pobierane przez ECSP również nie jest całym oprogramowaniem tylko aktualizacją a "bootloader" w mikrokontrolerze jest cały czas ten sam już wgrany w fabryce
Chyba że się mylę