logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MKE02Z64 – programator nie wykrywa nowego mikrokontrolera po wymianie układu

ekspresserwispoznan 13 Lip 2025 21:30 729 6
REKLAMA
  • #1 21605895
    ekspresserwispoznan
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam mam problem z zaprogramowaniem nowego układu mikrokontrolera MKE02Z64. Posiadam oryginalny programator producenta jednakże nie widzi jak by układu po jego wymianie, wygląda to jak by brakowało jakiegoś pliku startowego czy nie wiem jak to nazwać.
    Czy ktoś może pomóc w tej dziedzinie będę wdzięczny dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 21619781
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    Próbowałem pomóc zaprogramować ten procesor w podobnym zastosowaniu, ale pytający nie mógł dostarczyć wsadu, którym trzeba było zaprogramować procesor.
    Co to jest "oryginalny programator producenta"?
    pozdrawiam
    Wat
  • REKLAMA
  • #3 21619937
    ekspresserwispoznan
    Poziom 11  
    >>21619781 to znaczy oryginalna przystawka serwisowa do wgrywania oprogramowania Philips która pobiera soft z serwera
  • REKLAMA
  • #4 21620315
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Owszem, programuję sterowniki oparte o ten procesor, ale używam dedykowanych programatorów.
    Ta przystawka to chyba wynalazek Philips`a do tego typu urządzeń, o którym nie mam pojęcia.
    Przypuszczam, że posiada ona jakieś złącze do programowania procesora w urządzeniu.
    Czy jest do tego jakaś dokumentacja?
  • REKLAMA
  • #5 21624799
    ekspresserwispoznan
    Poziom 11  
    >>21620315
    A więc jaki to dedykowany programator którym
    Będę w stanie odczytać i zaprogramować nowy kontroler
  • #6 21633425
    Balzat
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Właśnie przerabiam ten temat. W płycie ekspresu SM6582 uszkodził się mikrokontroler MKE02Z64 - zwarty z wypaloną dziurą
    Wlutowałem nowy mikrokontroler
    Mam oprogramowanie EPSC i programator od Philips ale przy próbie programowania nowego mikrokontrolera program EPCS nie wykrywa ekspresu
    Inne ekspresy programuje bez problemu
    Podejrzewam że to gniazdo do którego się podłącza programator od ECSP służy jedynie do aktualizacji a nie do programowania.
    Jest to zwykły UART, podłączyłem do niego zwykły adapter USB>UART i w putty widać że po uruchomieniu mikrokontroler w sprawnym ekspresie wysyła parę znaków, w tym z nowym mikrokontrolerem cisza co jest logiczne bo nie ma żadnego programu.
    Z tego co wyczytałem pustego MKE02Z64 nie da się programować przez UART i programować go trzeba przez SWD
    Programowanie w inny sposób można przeprowadzić jedynie jak się mikrokontroler już zaprogramuje i program będzie obsługiwał ten inny sposób np. UART
    Według mnie mikrokontroler jest programowany wstępnie w fabryce przez inne gniazdo (to nieobsadzone koło mikrokontrolera albo przez test pointy) a to gniazdo do programatora Philipsa służy jedynie do aktualizacji.
    Najprawdopodobniej oprogramowanie pobierane przez ECSP również nie jest całym oprogramowaniem tylko aktualizacją a "bootloader" w mikrokontrolerze jest cały czas ten sam już wgrany w fabryce

Chyba że się mylę :D
  • #7 21637550
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    ekspresserwispoznan napisał:
    A więc jaki to dedykowany programator którym
    Będę w stanie odczytać i zaprogramować nowy kontroler

Tak, taki który obsługuje ARM SWD no Segger.

Balzat napisał:
    Według mnie mikrokontroler jest programowany wstępnie w fabryce przez inne gniazdo

Tak się własnie programuje procesory ARM. Niekórzy producenci dodają na stałe taki bootloader w ROM (nie FLASH). STM32xxxxx np mają takie na wiele peryferiów

Ale wątpię aby program nie był zabezpieczony

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programowania nowego mikrokontrolera MKE02Z64 po jego wymianie w urządzeniu (ekspresie SM6582). Użytkownik posiada oryginalny programator Philips, który pobiera oprogramowanie z serwera, jednak nie wykrywa nowego układu. Dyskusja wskazuje, że gniazdo programatora w urządzeniu to prawdopodobnie interfejs UART służący jedynie do aktualizacji oprogramowania, a nie do programowania pustego mikrokontrolera. Nowy MKE02Z64 nie posiada wbudowanego bootloadera umożliwiającego programowanie przez UART i wymaga programowania przez interfejs SWD (Serial Wire Debug) za pomocą dedykowanego programatora obsługującego ARM SWD, np. Segger. Programowanie przez UART jest możliwe tylko jeśli mikrokontroler jest już zaprogramowany i posiada odpowiedni firmware. Wątpliwości dotyczą także zabezpieczeń oprogramowania mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA