logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik programatora Serkit dla mikrokontrolera MKE02Z64

not_engineer 15 Lut 2024 12:23 2163 9
REKLAMA
  • #1 20962659
    not_engineer
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Dzień dobry,
    Szukam programatora do mikrokontrolera MKE02Z64.
    Producent zaleca użycie programatora Serkit, natomiast nie mogę takiego nigdzie znaleźć. Czy poleci ktoś jakiś zamiennik dla wyżej wspomnianego programatora, aby obsłużył mój mikrokontroler?
  • REKLAMA
  • #2 20963072
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 185
    MKE02Z64 ARM Cortex-M0. Ma on interface SWD. Możesz użyć dowolnego (nawet ST-Link), kóry obsługuje SWD. OpenOCD ma o ile pamiętam obsługę tych kości
  • REKLAMA
  • #3 20963159
    not_engineer
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    O dziękuję za zainteresowanie! Doprecyzuję, jest to układ który siedzi w ekspresie Phillips. Pierwszy raz mam taką sytuację, że po RS232 jest ograniczenie programowania z racji na rozbudowany chip i jego układ logiczny. Obudowa TQFP 44. Czy mógłbyś podesłać jakiś link bo jest trochę tego w internecie a już dziś po rozmowach ze sklepami elektronicznymi wiem, że nie każdy programator podejdzie pod ten chip. Chcę uniknąć gafy. Będę wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #5 21174184
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Wystarczy zakupić zakupić płytkę FRDM-KE02Z40M, wylutować zworę R58, wlutować złącze J7 i można programować zewnętrzny procesor przez złącze J7.
    Jak ktoś woli Seggera, to z ich strony można ściągnąć soft tworzący z FRDM-KE02Z40M programator tej firmy, widziany przez KDS lub MCUXpresso jako J-link.

pozdrawiam Wat
  • #6 21465568
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 649
    Również potrzebuje pomocy w tej kwestii, mam stlink v2 ale za chiny nie mogę go sparować z openocd, nie ma jakiegoś prostego programu do odczytu zapisu tej kości, mógłby ktoś pomóc w tej kwestii, odwdzięczę się.
  • #7 21477966
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Proszę sprecyzować problem.
    Jeżeli chcesz sczytać zawartość pamięci procesora, to nie da rady nawet przy pomocy profesjonalnego programatora.
    Jeśli masz plik S19 z zawartością pamięci flash procesora to jest duża szansa, że FRDM-KE02Z40M jako programator da radę go zaprogramować.
    Jak nie da rady, to trzeba zakupić dedykowany program PROG (220$).
    Do pisania programów na MKE02Z64 (pod KDS i MCUXpresso) wystarczy zakupić płytkę FRDM-KE02Z40M.
    Jeśli mogę pomóc, to posiadam firmowe programatory Multilink FX i ACP.
    pozdrawiam
    Wat
  • #8 21709569
    tester786
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21174184

Gdzie mogę znaleźć dane do zaprogramowania mikrokontrolera MKE02Z64?
    To aktualizacja oprogramowania.
    - Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #9 21712614
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 649
    Da się czytać wsad bez problemu przy użyciu j linka
  • #10 21713982
    tester786
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Gdzie mogę pobrać plik S19?
    Mam Seggera.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mikrokontroler MKE02Z64 z interfejsem SWD, stosowany m.in. w ekspresach Phillips, można programować za pomocą dowolnego programatora obsługującego SWD, np. ST-Link lub Segger J-Link. Producent zaleca programator Serkit, jednak jest on trudno dostępny. Alternatywnie można użyć płytki FRDM-KE02Z40M, po modyfikacji polegającej na wylutowaniu zwory R58 i wlutowaniu złącza J7, co umożliwia programowanie zewnętrznego procesora przez to złącze. Oprogramowanie Seggera pozwala na wykorzystanie FRDM-KE02Z40M jako programatora J-Link widzianego przez KDS lub MCUXpresso. OpenOCD obsługuje ten mikrokontroler, ale nie każdy programator współpracuje bezproblemowo, co potwierdzają doświadczenia z ST-Link v2. Do aktualizacji oprogramowania potrzebny jest plik S19, który można wgrać za pomocą Seggera lub dedykowanego programatora PROG (koszt ok. 220 USD). Odczyt pamięci procesora jest utrudniony i często niemożliwy nawet przy użyciu profesjonalnych programatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA