logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór mieszkania od dewelopera – nieprawidłowa instalacja elektryczna i hydrauliczna

stanek225 15 Lip 2025 13:00 852 11
  • #1 21607437
    stanek225
    Poziom 2  
    Odbiór mieszkania od dewelopera – nieprawidłowa instalacja elektryczna i hydrauliczna

Takie oto kwiatki dziś zastały mnie na budowie przez dewelopera, co teraz z tym zrobić?
  • #2 21607451
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Generalnie mówiąc:
    Działa? No działa. To o co chodzi? ;) Żart

Zapewne pomiary elektryczne wyjdą OK - pod warunkiem, że wogóle pomiarowiec tam się pojawi, a nie, że pomiary będą wzięte z powietrza.

Ale niestety takie prowadzenie kabli przy rurach z woda jest niedopuszczalne - tym bardziej, że wykonawca montując rury PP uszkodził przewody.
    Brałbym wykonawcę "za łeb" i do poprawy
  • #3 21607613
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Maly napisał:
    Ale niestety takie prowadzenie kabli przy rurach z woda jest niedopuszczalne - tym bardziej, że wykonawca montując rury PP uszkodził przewody.

Podejrzewam że to było na zasadzie "kupiłem to chce tutaj i już!", deweloper ma projekty co i gdzie, a wątpie by projektant tak się pomylił.
  • #4 21607615
    stanek225
    Poziom 2  
    >>21607613
    Nic nie ingerowaliśmy w projekty, tak nawiasem 😀
  • #5 21607616
    Maly
    Poziom 33  
    Też myślę, że to jest "kwiatek" już wykonawcy wynajętego przez właściciela. Z prawej zapewne było gniazdko (przewody są już zatynkowane), przeszkadzało w nowej aranżacji kuchni/łazienki i mamy efekt :)

Dodano po 56 [sekundy]:

stanek225 napisał:
    >>21607613
    Nic nie ingerowaliśmy projekty tak nawiasem 😀

To skąd się wzięła ścianka po prawej po tynkach położonych wcześniej? ;)
  • #6 21607625
    stanek225
    Poziom 2  
    To jest dopiero 4. etap budowy i jeszcze dwa do końca. Zgłoszone już u dewelopera, czekam na jego odpowiedź. Więc warto odwiedzać od czasu do czasu budowę, bo wychodzą takie kwiatki.

• #7 21608172
    Maly
    Poziom 33  
    OK, teraz widzę o co chodzi :) Jest powód do dyskusji z deweloperem :)
  • #8 21608178
    stanek225
    Poziom 2  
    Na to wychodzi, jakby deweloper zapomniał o łazience na piętrze, hydraulik zaczął robotę po elektryku i położeniu tynku. No takiego czegoś to jeszcze nie widziałem.

Teraz pytanie, jak to wygląda na dole w łazience, tam akurat wszystko jest zatynkowane, jakiś sposób na sprawdzenie elektryki?
  • #9 21608185
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Ja dostałem zdjęcia wszystkich ścian i sufitu z instalacją przed zatynkowaniem. Podobna dokumentacja dotyczyła ogrzewania podłogowego.
    Zapytaj się. Może deweloper czymś takim dysponuje.
  • #10 21608196
    Maly
    Poziom 33  
    Dokumentacja zdjęciowa powinna być dostępna - ścigaj dewelopera - tylko pytanie, czy przed, czy po zmianach.
    Powinieneś też otrzymać protokół pomiarowy, choć to nie jest oczywiste - niektórzy deweloperzy nie udostępniają, spychając to już na właściciela. Osobiście uważam, że to powinien dostarczyć deweloper. Pomijając fakt, o którym wspominałem wcześniej - czy wogóle pomiarowiec tam się pojawi.

Po zatynkowaniu to możemy tylko stwierdzić miernikiem czy wogóle jakiś przewód jest pod tynkiem, a czy był przecięty/naprawiany/przedłużany to już nie.
  • #11 21608330
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Maly napisał:
    owinieneś też otrzymać protokół pomiarowy

Przecież pomiary mają szanse wyjść. Ale pierwszy punkt w pomiarach to oględziny, a nie same cyferki
  • #12 21608368
    Maly
    Poziom 33  
    cranky napisał:

Przecież pomiary mają szanse wyjść. Ale pierwszy punkt w pomiarach to oględziny, a nie same cyferki

Zgadza się, ale niestety nie wiemy jak wygląda pozostała instalacja, jak pomiarowiec przyjdzie po zatynkowaniu tego babola, to też nic nie wiedząc, podpisze że jest OK.
    To wyszło przypadkiem, możemy gdybać, że pozostała część jest poprawna?

Podsumowanie tematu

✨ Podczas odbioru mieszkania od dewelopera stwierdzono nieprawidłowości w instalacji elektrycznej i hydraulicznej, co zostało udokumentowane zdjęciem. Problem dotyczy niewłaściwego wykonania instalacji, co może skutkować zagrożeniami bezpieczeństwa i koniecznością poprawek. Wskazane jest zgłoszenie usterek deweloperowi na piśmie, żądanie usunięcia wad w ramach gwarancji oraz ewentualne skorzystanie z pomocy rzeczoznawcy budowlanego lub specjalisty ds. instalacji elektrycznych i hydraulicznych. Zaleca się dokładną kontrolę zgodności instalacji z normami i projektem technicznym oraz sporządzenie protokołu odbioru z wyszczególnieniem wszystkich nieprawidłowości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA