logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór mieszkania: Jak sprawdzić zgodność instalacji z projektem (obwody)?

el-amator 25 Maj 2011 23:43 17561 14
REKLAMA
  • #1 9544932
    el-amator
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,

Czeka mnie odbiór nowego mieszkania. Przed jego wybudowaniem przekazałem deweloperowi schemat instalacji (rozkład gniazd oraz rozbicie na obwody), jakie chciałbym mieć. Zmiany zostały zaakceptowane.

W połowie maja rozmawiałem z elektrykiem (wykonawcą działający na zlecenie dewelopera). W odpowiedzi na moje pytanie, czy w kuchni są osobne obwody dla zmywarki, lodówki i trzeci dla pozostałych gniazdek (czyli tak, jak było w moim uzgodnionym schemacie) usłyszałem, że pół kuchni jest na jednym obwodzie, a pół na drugim!!! Kiedy zacząłem dociekać podszedł do rozdzielnicy, policzył bezpieczniki i na tej podstawie (!!!!!) stwierdził, że jest tak, jak w schemacie (czyli 3 obwody - tak jak chciałem). Nie znam się na elektryce, ale sposób wnioskowania osobliwy...

Niestety nie zrobiłem zdjęcia rozdzielnicy (nie miałem aparatu, a komórką wyszło fatalne), ale spisałem troszkę danych. Opisana jest jako ETI ZE230, po lewej stronie napisy 25A 30mA 400V. Od lewej:
    - przycisk (?) TEST,
    - szary szeroki bezpiecznik (?) z opisem "4 poł. IP40",
    - 1 x B16,
    - trzy "szlaczki" ponumerowane od 1-3 z plusikami do góry (tzw. siła?),
    - puste miejsce,
    - 7 x B16,
    - 1 x B10 (pewnie oświetlenie?).

Ustalenia były takie:
    - 2 obwody oświetlenia na 1 bezpieczniku,
    - tzw. "siła",
    - 3 obwody w kuchni (lodówka + zmywarka + pozostałe gniazdka),
    - 1 obwód dla łazienki,
    - 1 obwód dla salonu,
    - 1 obwód dla pokoju 1,
    - 1 obwód dla pokoju 2 i przedpokoju.

Czy z opisanego wyżej układu na rozdzielnicy można wywnioskować, że liczba obwodów MOŻE mieć kształt zgodny z ustaleniami?

Liczba bezpieczników jest większa od liczby obwodów (o ile jest to tożsame...). Nie wiem, czy dzwonek i domofon też mają swoje osobne bezpieczniki?

Na forum elektrody wyczytałem, że nie muszę dostać projektu instalacji (w umowie nie mam tego zapisanego), więc myślałem, że przy odbiorze mieszkania będę sprawdzać obwody łopatologicznie, tj. jeden bezpiecznik załączony i sprawdzanie lampką/próbnikiem, w którym gniazdku jest prąd. Ale dziś dowiedziałem się, że podczas odbioru nie będzie prądu, bo energetyka podłączy go dopiero, kiedy wystąpię o przyłączenie do sieci i licznik, a to z kolei jest możliwe dopiero po odbiorze. No i kółko się zamyka...

Moje pytanie: co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy muszę odebrać mieszkanie "w ciemno" i dopiero po podłączeniu prądu występować do dewelopera o modyfikacji instalacji, aby była zgodna z ustalonym schematem?

Mam tylko kilka dni na działanie, bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9545084
    necavi
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Po pierwsze czy świadectwo odbioru instalacji elektrycznej dostajesz do ręki czy tylko deweloper je ma? Bez niego energetyka nie podłączy do sieci nowej instalacji.
    Jeżeli nie to warto znaleźć mądrego pomiarowca celem sprawdzenia instalacji pod kątem projektu/wykonania.
  • Pomocny post
    #3 9545637
    kadel1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    necavi - instalacje powinien sprawdzić developer i to on odpowiada za jej wykonanie i późniejsze odbiory. El-amator chce tylko sprawdzić czy deweloper wykonał ja zgodnie z jego projektem.

Instalacje bez napięcia można sprawdzić ,,przedzwaniając'' kolejne obwody. W gniazdku robisz zwarcie miedzy np: przewodem fazowym a neutralnym i miernikiem sprawdzasz w rozdzielni który to obwód. Oświetlenie robisz analogicznie tylko pamiętaj o załączeniu włączników.
  • #4 9545948
    el-amator
    Poziom 10  
    necavi napisał:
    Po pierwsze czy świadectwo odbioru instalacji elektrycznej dostajesz do ręki czy tylko deweloper je ma? Bez niego energetyka nie podłączy do sieci nowej instalacji.

Od dewelopera dowiedziałem się, że dostanę jakiś papier, z którym mam udać się do energetyki i na tej podstawie będzie podłączony prąd. Więc pojawia się pytanie: jakie dokumenty są wymagane przez energetykę, aby podłączyła mieszkanie do sieci. Z tego co mi wiadomo na pewno potrzebne jest potwierdzenie prawa własności do lokalu - być może ten papier miał na myśli deweloper? Nie znam się, ale wyobrażam sobie, że może być tak, że świadectwo odbioru instalacji elektrycznej, o którym pisze kolega necavi, mogło zostać przekazane energetyce "zbiorczo" przez dewelopera, tj. dla wszystkich lokali, a poszczególni właściciele mieszkań przychodzą już tylko z potwierdzeniem prawa własności.

Dodano po 8 [minuty]:

kadel1 napisał:
    El-amator chce tylko sprawdzić czy deweloper wykonał ja zgodnie z jego projektem.

Dokładnie o to mi chodzi!!!

kadel1 napisał:
    Instalacje bez napięcia można sprawdzić ,,przedzwaniając'' kolejne obwody. W gniazdku robisz zwarcie miedzy np: przewodem fazowym a neutralnym i miernikiem sprawdzasz w rozdzielni który to obwód. Oświetlenie robisz analogicznie tylko pamiętaj o załączeniu włączników.

Dziękuję za poradę. Sprowadza się ona do tego, o czym pisał kolega necavi - do zatrudnienia pomiarowca.

No dobrze, a jeśli instalację odbiorę "w ciemno", tj. bez sprawdzania, czy obwody są wykonane zgodnie z ustaleniami, to po podłączeniu prądu będę mógł ją sprawdzić samodzielnie, zwykłym próbnikiem, tak jak pisałem w pierwszym poście:

el-amator napisał:
    (...) jeden bezpiecznik załączony i sprawdzanie lampką/próbnikiem, w którym gniazdku jest prąd (...)

No i na mój rozum, jeśli okaże się, że instalacja wykonana jest niezgodnie z ustaleniami to mimo odebrania mieszkania mogę żądać poprawienia instalacji - czy mam rację?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9546767
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    A czy podpisywałeś jakąś umowę na wykonanie 3 obwodów w kuchni czy tylko dałeś projekt i miałś ustną akceptację? Jesli ustną bez jakiegoklowiek papieru , to nawet jak będzie wykonanie standart (2 obwody) nic nie wyegzekwujesz - stwierdzą że zgodna z dokumentacją i normą.
    Może poproś jakiegoś elektryka by sprawdził te obwody i wcale nie musi byc to pomiarowiec , bo "przedzwonić" obwody można baterią z żarówką.
  • #6 9547051
    el-amator
    Poziom 10  
    Kaz K napisał:
    A czy podpisywałeś jakąś umowę na wykonanie 3 obwodów w kuchni czy tylko dałeś projekt i miałś ustną akceptację?

Złożyłem schemat "koncepcyjny" (nie wymagali projektu w sensie formalnym) rozmieszczenia gniazdek wraz z dokładnym opisem, w którym było wyszczególnione, jaki ma być podział na obwody. Po jakimś czasie zostałem wezwany na podpisanie protokołu zmian (modyfikowałem również rozmieszczenie ścian), w którym zostało zapisane, że instalacje będą wykonane zgodnie z załącznikiem, którym był mój schemat wraz z opisem. Więc mam to na piśmie.

Kaz K napisał:
    Może poproś jakiegoś elektryka by sprawdził te obwody i wcale nie musi byc to pomiarowiec , bo "przedzwonić" obwody można baterią z żarówką

Tylko kiedy taki elektryk miałby to zrobić? Podczas odbioru? Bo wcześniej na pewno mnie już nie wpuszczą. Zapytałem przedstawiciela dewelopera (inspektora nadzoru), czy będzie można wcześniej obejrzeć dokładnie mieszkanie (w sensie: na spokojnie, kilka dni przed datą odbioru). Odpowiedział, że mieszkanie będzie otwarte od godziny 9, ale w dniu odbioru!

Czy takie "przedzwanianie" wymaga jakiejś ingerencji w instalację? Jeśli tak to myślę, że mógłbym napotkać opór dewelopera...

Może trudno mi jest to odpowiednio ubrać w słowa, ale moje główne pytanie na tę chwilę brzmi: czy jeśli mam zatwierdzone i podpisane proponowane przeze mnie zmiany i jeśli podpiszę protokół odbioru "w ciemno" (bo, jak mniemam, jako nieprofesjonalista nie mam obowiązku np. sprawdzać zgodności wykonania instalacji z projektem), a później okaże się, że jest wykonana niezgodnie z ustaleniami to czy będę mógł żądać poprawienia jej tak, aby była zgodna z ustaleniami?
    Obawiam się, że w protokole odbioru może być zapis typu "potwierdzam wykonanie instalacji elektrycznej zgodnie z zamówieniem" i wtedy późniejsze egzekwowanie modyfikacji mogłyby być utrudnione.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9564444
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Jak wejdziesz na odbiór o godz. 9-tej - otwórz drzwiczki rozdzielni elektrycznej, na drzwiczkach od wewnątrz, bądź na maskownicy zabezpieczeń muszą być opisane wszystkie obwody wraz ze schematem rozdzielni i usytuowaniem gniazd - aczkolwiek te dwie ostatnie rzeczy mogą być dostępne w osobnej dokumentacji powykonawczej.
    Obowiązkiem wykonawcy jest czytelny opis zabezpieczeń i obwodów im przyporządkowanym - tam powinieneś znaleźć "swoje" dodatkowe pozycje.
    pzdr
  • Pomocny post
    #8 9564477
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    kasprzyk napisał:
    Jak wejdziesz na odbiór o godz. 9-tej - otwórz drzwiczki rozdzielni elektrycznej, na drzwiczkach od wewnątrz, bądź na maskownicy zabezpieczeń muszą być opisane wszystkie obwody wraz ze schematem rozdzielni i usytuowaniem gniazd - aczkolwiek te dwie ostatnie rzeczy mogą być dostępne w osobnej dokumentacji powykonawczej.

Przede wszystkim to pierwsze! Obwody w rozdzielnicy muszą być opisane!!!
  • REKLAMA
  • #9 9581710
    el-amator
    Poziom 10  
    Mieszkanie odebrałem w zeszłym tygodniu. W uwagach zgłosiłem m.in. brak opisu obwodów w rozdzielni prądowej (dziękuję Szanownym Kolegom za podpowiedź!) - obiecali uzupełnić.

Dzisiaj energetyka zainstalowała mi licznik. Posprawdzałem sobie obwody i okazało się, że elektryk zrobił je "po swojemu" :!:

Od razu zgłosiłem to kierownikowi budowy, a on zawołał elektryka na rozmowę i stanęło na tym, że elektryk musi to poprawić (nie obyło się oczywiście bez ostrego spięcia z elektrykiem, już bez obecności kierownika). Ma dorobić jeden dodatkowy obwód zakończony pojedynczym gniazdkiem (dla urządzenia "prądożernego").

Poza brakującym obwodem są też inne niezgodności z ustaleniami, tzn.:
    1. Pod obwód znajdujący się w salonie podłączone jest też jedno z czterech gniazdek w przedpokoju.
    2. Jedno z gniazdek w salonie podłączone jest pod obwód kuchenny.

Czy takie rzeczy się praktykuje, czy jest to ewidentny błąd w sztuce? Na moje myślenie (niepoparte wiedzą a tylko logicznym wnioskowaniem: "pomieszczenie=obwód" lub "kilka pomieszczeń=obwód") to jest błąd.

Czy mam domagać się poprawienia całej instalacji tak, aby była zgodna z ustaleniami?

Tak na marginesie: zastanawiam się, jak elektryk może opisać takie "nieregularne" obwody?

Dla rozjaśnienia sytuacji załączam schemat zawierający aktualny układ gniazdek.
    Obwody ponumerowałem cyframi oraz oznaczyłem różnymi kolorami.
    Małymi kółkami oznaczyłem stan istniejący, dużymi kółkami oznaczyłem ustalone (poprawne) przypisanie gniazdek do obwodów.
    (Proszę nie zwracać uwagi na narysowany rozkład urządzeń w kuchni - on będzie jeszcze się zmieniał).

• Pomocny post
    #10 9581913
    necavi
    Poziom 19  
    Cytat:
    Czy takie rzeczy się praktykuje, czy jest to ewidentny błąd w sztuce?

Tak często robią koledzy elektrycy, ale to błąd. Gość poszedł "po łatwości" i jeżeli ma poprawiać to już mu tego nie zazdroszczę. Całość zaprojektowana bez oszczędności, które się później mszczą (czyt. przedłużacze), tylko to wykonanie...
  • #11 9584139
    el-amator
    Poziom 10  
    Dzisiaj w południe elektryk majstrował przy instalacji i jest lepiej.
    Pozostały jeszcze dwa gniazdka, które są do przełączenia do innych obwodów.

W związku z powyższym oraz postem kolegi necavi

necavi napisał:

Tak często robią koledzy elektrycy, ale to błąd.

powtarzam moje pytanie:

el-amator napisał:

Czy mam domagać się poprawienia całej instalacji tak, aby była zgodna z ustaleniami?
  • #12 9589314
    necavi
    Poziom 19  
    Tego gniazdka "kuchennego" w pokoju bym nie chciał.
    Gniazdo w przedpokoju zasilane z pokoju może bym odpuścił, bo to już nie tak rażący błąd.
  • #13 9589368
    el-amator
    Poziom 10  
    Kolego necavi, dziękuję bardzo za aktywność w moim wątku :-)

Dziś przed południem rozmawiałem z elektrykiem. Postawiłem na swoim i instalacja będzie wykonana zgodnie z ustaleniami.
    Później rozmawiałem z kierownikiem budowy, który powiedział krótko: "jeśli coś jest nie tak to musi być poprawione". I to jest bardzo dobre podejście.

necavi napisał:
    Tego gniazdka "kuchennego" w pokoju bym nie chciał.

Dziś zapytałem dlaczego to gniazdko jest podczepione pod obwód gniazdek kuchennych. W odpowiedzi usłyszałem, że to dlatego, żeby kabla nie prowadzić nad oknami w salonie, bo wtedy nie da się powiesić karnisza, bo mogę trafić na kabel. Odpowiedziałem, że są przecież urządzenia do wykrywania przewodów w ścianie, a czy karnisz zawieszę 10 cm wyżej czy niżej to mi różnicy żadnej nie robi. Odpowiedział tajemniczo: "no niby tak, ale nie do końca".

necavi napisał:
    Gniazdo w przedpokoju zasilane z pokoju może bym odpuścił, bo to już nie tak rażący błąd.

Ja do tego podchodzę tak: mam mieszkanie stawiane od zera i nie chcę mieć już na starcie takich kwiatków. Przecież zanim przyszły tynki można było to zrobić porządnie. A że się nie zrobiło? No to trudno.
  • #14 9589872
    necavi
    Poziom 19  
    Z schematu widać, że to nie dbałość o możliwe błędy popełnione przez użytkownika, ale zwykła wygoda i oszczędność instalatora niestety kosztem klienta. W praktyce spotykałem się już z przypadkami gdy w celach oszczędności w pokojach położono przewód 2-żyłowy - "uziemienie w pokoju niepotrzebne" :crazyeyes:
    Egzekwowanie umów uczy nas szacunku do pracy...
  • #15 9635846
    el-amator
    Poziom 10  
    Elektryk poprawił instalację - podział na obwody jest taki, jak został pierwotnie ustalony:
    - gniazdko w salonie zostało podczepione pod obwód salonowy (przeciągnięto przewód od gniazdka salonowego ponad oknami),
    - gniazdko w przedpokoju okazało się być na osobnym obwodzie i wystarczyło tylko przepięcie go w rozdzielnicy pod odpowiedni bezpiecznik (tak stwierdził elektryk).

Sprawa załatwiona, dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przygotowuje się do odbioru nowego mieszkania i chce sprawdzić zgodność instalacji elektrycznej z wcześniej uzgodnionym schematem. Po rozmowie z elektrykiem dowiaduje się, że obwody w kuchni są niezgodne z jego projektem. W dyskusji poruszane są kwestie związane z dokumentacją odbioru instalacji, koniecznością zatrudnienia pomiarowca do weryfikacji obwodów oraz odpowiedzialnością dewelopera za wykonanie instalacji. Użytkownik podkreśla, że ma na piśmie ustalenia dotyczące podziału obwodów. Po odbiorze mieszkania i interwencji, elektryk poprawia instalację, przywracając zgodność z pierwotnym schematem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA