logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nivona NICR 646 typ 572 – błąd ilości kawy w młynku, brak czujnika?

prosiak_szuka 15 Lip 2025 17:04 630 3
REKLAMA
  • #1 21607666
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Pacjent to Nivona NICR 646 typ 572, dostałem zepsuty, próbuję naprawić. Od poprzedniego właściciela: raz robi kawę, a raz nie.
    No więc pierwszą zrobił, drugą już nie. Odłożyłem na półkę na miesiąc – znowu pierwszy zrobił i dość.
    Cały czas migają 3 ziarna, czyli brak kawy w młynku. Z kawy sypanej robi bez problemu.
    Obstawiam, że czujnik, więc rozbieram i okazuje się, że czujników brak :)

Nivona NICR 646 typ 572 – błąd ilości kawy w młynku, brak czujnika?
    Nie mogę znaleźć w necie czujników do tego modelu, więc pytania dwa:
    - czy tam powinien być czujnik? Bo nie wiem, kto grzebał, ale nalepka z serwisu jest na obudowie
    - jeśli nie czujnikiem, to jak on mierzy ilość kawy?

Do młynka jest przyczepiony tylko taki termik, ale nie sądzę, żeby z ilością kawy miał coś wspólnego.
    Nivona NICR 646 typ 572 – błąd ilości kawy w młynku, brak czujnika?

Gdzie dalej szukać usterki? Gdzieś przeczytałem, żeby bardziej obciążyć młynek (żarówką 25 W) albo że to wina zaparzacza – ale fusy ładne, suche. Po prostu oprócz tego, co powyżej, przychodzi mi do głowy tylko wymiana układu sterującego.

EDIT: Trafiłem na wątek w którym problemem okazał się mikrowłącznik załączany przez zaparzacz - ale dlaczego wobec tego robi kawę z sypanej? I jeśli to jest winowajca to mam go wymienić? Przy naciśnięciu klika normalnie. W środku czysto i sucho więc pewnie nie był zalany ani nic.

EDIT2: Dobra, nie ogarniam tej kuwety. Wziąłem zaparzacz z innej NIVONY, wszystko śmiga super, błąd zniknął. Więc problem jest w zaparzaczu. Ale jaki? Tzn. co w nim może powodować błąd ilości kawy w młynku?
  • REKLAMA
  • #2 21609801
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Jak dlugo mieli mlynek ile sekund.
  • REKLAMA
  • #3 21609829
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Borykam się czasami z tym błędem w Melicie ( ma ten sam zaparzacz). Wydaje mi się iż mikrostyk jest dobry, tylko zaparzacz tym ruchomym sztyftem u góry przesuwa się zbyt mało i nie wyzwala wtedy mikrostyku. Zaważyłem że błąd braku ziaren pojawia się na bardzo twardej kawie, zbyt wypalonej, lub po prostu starej.
    Góra zaparzacza musi łatwo i miękko chodzić. Jeśli będzie miało ciężko, to wysięgnik nie załączy mikrostyku, bo zbyt mało się przesunie - to wtedy ten błąd mi wyskakuje.
    Przeczyścić ruchome części zaparzacza, przesmarować - szczególnie tą górę.
    Tam tkwi problem.
    Jest na ten temat tego zaparzacza i mikrostyku filmik na youtube ;-)
  • #4 21647129
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Dziękuję za odpowiedzi. Rozwiązałem problem kilka dni później i zapomniałem napisać.
    Wydaje mi się, że kolega wyżej ma rację, ale u mnie problem rozwiązał się sam — tajemniczo :). Otóż wymieniłem zaparzacz na inny z zepsutej Nivony i ekspres zadziałał bez problemu, błąd zniknął. Tamten zaparzacz chciałem odłożyć „na półkę”, więc przemyłem, posmarowałem. Ale z ciekawości włożyłem do ekspresu — i działa bez problemu. Od tamtej pory błąd nie wyskoczył ani razu.
REKLAMA