logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 21MF15CL – rozmazany obraz do prawej strony

firedragon47837 18 Lip 2025 15:19 171 1
REKLAMA
  • #1 21610373
    firedragon47837
    Poziom 1  
    Posiadam telewizor crt Thomson 21MF15CL w wersji europejskiej. Telewizor ma rozmazany obraz do prawej strony, zmierzyłem cewkę odmagnesowującą ekran i wychodzi mi 18.0 oma wszystko wydaje się być sprawne. Ai podpowiada mi że to może być sterowanie cewki. Czy ktoś wie jak mam sprawdzić czy to ten sterownik i to naprawić? Na obrazkach zaznaczyłem na czerwono złącze cewki. Z góry bardzo dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 21610412
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    firedragon47837 napisał:
    to może być sterowanie cewki.

firedragon47837 napisał:
    Czy ktoś wie jak mam sprawdzić czy to ten sterownik i to naprawić?

"Sterownik" cewki rozmagnesowującej to pojedynczy pozystor. Nie wiedzieć czemu nazywasz go sterownikiem. W tym TV nie ma czegoś takiego jak sterownik cewki rozmagnesowującej. Rozmazanie obrazu (brak ostrości) nie jest spowodowane wadą cewki rozmagnesowującej ani jej sterowaniem. Nieprawidłowe działanie cewki rozmagnesowującej objawia się kolorowymi plamami (przebarwieniami). Pokaż to rozmazanie najlepiej na obrazie kraty czarno-białej. Ostrość (Focus) reguluje się patrz obrazek poniżej.
    Za przebarwienia (kolorowe plamy) a nie za rozmazanie (ostrość) odpowiada cewka rozmagnesowująca wraz z pozystorem.
REKLAMA