logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 14MG15CL - zawinięty obraz, brak efektu po dodaniu elementów korekcji

maystero 28 Mar 2006 18:04 1617 8
REKLAMA
  • #1 2467848
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Witam
    Mam taki TV Thompsona 14MG15CL (TX 807) a problem następujący
    obraz od góry jest zawinięty i jak w chodzę w menu serwisowe to nie mogę doregulować :(
    Sprawdziłem kondensatorki, rezystorki w okolicy odchylania i nic!!
    Znalazłem schemat nawet i stwierdziłem że TV różni sie troszkę względem schematu. BRAK kilku elementów w korekcji.
    Dołożyłem te elementy:
    - CL03
    - RL05
    - DL03
    i nadal brak efektów
    co robić i co może być tego przyczyną?
    Thomson 14MG15CL - zawinięty obraz, brak efektu po dodaniu elementów korekcji
  • REKLAMA
  • #2 2467870
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Witaj kondesatorki nie sprawdzaj tylko wymień sprawdz zasilanie i sterowanie

Dodano po 1 [minuty]:

Szukaj w odchylaniu V a nie H

Dodano po 4 [minuty]:

Przy TDA 9302
  • REKLAMA
  • #3 2469668
    maystero
    Poziom 24  
    Kondziołki w odchylanie poziomym wymieniłem (raptem dwa elektrolity) i nadal nic.
    zasilanie OK, ale zauważyłem że obraz pływa (i to bardzo) wzglądem jasność/ciemność.
    Jak ściemnię to jest prawie Ok a jak rozjaśnię to obraz nie mieści sie na powierzchni odpowiedzialnej za wyświetlanie. Myślałem że to zasilanie więc wymieniłem kondensatory w przetwornicy ale nic to nie dało:(
    kondensatory w odchylaniu poziomym też wymieniłem
  • REKLAMA
  • #4 2469954
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Opisujesz usterkę w pionie a działasz w odchylaniu poziomym.
    Na początku wymień C elektr. w ramce tak jak podpowiadał kol.jezak.
  • REKLAMA
  • #5 2470005
    maystero
    Poziom 24  
    rtvszajda napisał:
    Witam.
    Opisujesz usterkę w pionie a działasz w odchylaniu poziomym.
    Na początku wymień C elektr. w ramce tak jak podpowiadał kol.jezak.

Cytat:
    kondensatorłki w odchylanie poziomym wymieniłem (raptem dwa elektrolity) i nadal nic.

miąłem na myśli odchylanie pionowe (sorrki ale w nocy pisałem posta i moje nie dopatrzenie)
    i jak już napisałem
    Cytat:
    kondensatorki (...) wymieniłem (raptem dwa elektrolity) i nadal nic.
  • #7 2471355
    maystero
    Poziom 24  
    Dobra zrobiłem "pływanie" obrazu.
    Ale nadal mam obraz zawinięty :( Napięcia pomierzyłem i są takie jak na schemacie, podmieniłem jeszcze raz wszystkie kondki w torze Vertical i nadal nic.
  • #8 2471600
    waldus1984
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja bym wymienił scalaka od pionu jeśli tam jest ale za nim to zrobisz posprawdzaj inne elementy w układzie pionu i poszukaj potencjometru od przesuwu obrazu w górę i w dół i pokręc delikatnie.Jeszcze pomierz napięcia z zasilaczaczy są poprawne.
  • #9 2471745
    maystero
    Poziom 24  
    W TV nie ma ani jednego potencjometru. Wszystko jest regulowane z menu servisowego. A napięcia w zasilaczu są OK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 14MG15CL (TX 807) z obrazem zawiniętym od góry, którego nie da się skorygować za pomocą menu serwisowego. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w torze odchylania pionowego i poziomego oraz kondensatory w przetwornicy zasilania, jednak problem nadal występuje. Obraz "pływa" w zależności od jasności – przy ściemnieniu jest prawie poprawny, a przy rozjaśnieniu obraz nie mieści się na ekranie. Sprawdzono napięcia zasilania i sterowania, które są zgodne ze schematem. Dodatkowo dołożono brakujące elementy korekcji (CL03, RL05, DL03) bez efektu. W telewizorze brak potencjometrów do ręcznej regulacji, wszystko odbywa się przez menu serwisowe. Sugerowano wymianę scalaka od odchylania pionowego oraz sprawdzenie potencjometrów przesuwu obrazu i elementów w układzie pionu, jednak brak fizycznych potencjometrów w modelu. Zalecane jest dalsze sprawdzenie elementów w układzie pionu oraz napięć w obwodach wysokiego napięcia (WN), ABL i ograniczniku prądu kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA