Kierownica Thrustmaster Ferrari 458 Italia, mam problem z kwestią skręcania, może dlatego, że używam ją na komputerze, chociaż wykrywa ją, ponieważ pobrałem do niej specjalną aplikację, ale jak odpalę, to tak jak w tytule napisałem. @ElektrodaBot@ElektrodaBot
Kierownica Thrustmaster Ferrari 458 Italia, mam problem z kwestią skręcania, może dlatego, że używam ją na komputerze, chociaż wykrywa ją, dlatego że pobrałem do niej specjalną aplikację, ale jak odpa...
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie 1. Kierownica Ferrari 458 Italia jest zgodna z PC, ale *musi* zostać zainstalowana w trybie kontrolera Xbox 360 (X-Input) lub – jeśli masz nowszą rewizję – w trybie HID z pakietem sterowników Thrustmastera. 2. Najpierw sprawdź w „joy.cpl”, czy oś skrętu w ogóle się zmienia; jeśli nie – przyczyną jest sprzęt (najczęściej zużyty lub zabrudzony potencjometr osi). 3. Jeżeli w „joy.cpl” działa, a w grach nie – skonfiguruj oś ręcznie w ustawieniach gry albo wybierz w Menedżerze urządzeń sterownik „Kontroler Xbox 360 dla Windows”. 4. Poniżej znajdziesz pełny proces diagnostyki, procedurę instalacji sterownika oraz opis typowej naprawy potencjometru.
---
1. Diagnostyka krok po kroku
1.1. Sprawdzenie w systemie Windows 1. Odłącz wszystkie inne kontrolery USB. 2. `Win + R → joy.cpl` → „Właściwości” kierownicy. • Obracaj koło powoli – belka osi X powinna przesuwać się płynnie od 0 do 100 %. • Brak reakcji / skoki / przeskakiwanie wartości = usterka sprzętowa.
3. Jeśli kierownica widnieje jako „Nieznane urządzenie” – ręcznie wskaż sterownik: Menedżer urządzeń → Aktualizuj sterownik → „Pozwól mi wybrać...” → „Kontroler Xbox 360 dla Windows”.
1.2. Instalacja aktualnego pakietu Thrustmaster 1. Odłącz kierownicę. 2. Odinstaluj stare pakiety „Thrustmaster Drivers / Firmware”. 3. Restart PC. 4. Pobierz najnowszy pakiet „TM Ferrari 458 Italia v3.2.1” (22.05.2025) ze strony support.thrustmaster.com. 5. Zainstaluj jako administrator, dopiero gdy instalator poprosi – podłącz USB. 6. Po restarcie otwórz „Thrustmaster Control Panel” i wykonaj kalibrację.
1.3. Weryfikacja w grze 1. W menu sterowania wybierz profil „Xbox 360 Controller” lub „Thrustmaster 458 Italia”. 2. Przypisz od nowa osie (Steer Left/Right) obracając koło. 3. Ustaw: Deadzone 0–2 %, Linearity 1.0, Saturation 95–100 %. 4. Jeżeli gra natywnie obsługuje 900° – ogranicz kąt w ustawieniach gry do 240° (fizyczny maks tej kierownicy), inaczej ruchy będą zbyt czułe.
---
2. Typowe przyczyny braku lub błędnego skrętu
Objaw w joy.cpl
Najczęstsza przyczyna
Rozwiązanie
Brak reakcji osi
Źle dobrany sterownik (HID zamiast X-Input)
Wymusić „Kontroler Xbox 360 dla Windows”
Skoki, drift, brak wartości pośrednich
Zużyty / zabrudzony potencjometr 10 kΩ 300°
Demontaż, czyszczenie Kontaktem PR lub wymiana (np. Bourns PDB241-GTRB1)
Reakcja tylko przy pełnym skręcie
Deadzone w grze > 15 % lub Saturation < 50 %
Skorygować ustawienia w grze
Zawieszanie się osi po paru minutach
Port USB w trybie oszczędzania energii
Opcje zasilania → Ustawienia USB → selektywne wstrzymanie „Wył.”
---
3. Naprawa potencjometru (gdy test systemowy nie pokazuje płynnej osi)
1. Odłącz kierownicę od zasilania i USB. 2. Odkręć 6 wkrętów Torx-10, zdejmij pokrywę. 3. Potencjometr osi skrętu to standardowy 3-pinowy element na płytce pod kolumną. 4. Delikatnie wypnij wtyczkę, wyjmij potencjometr. 5. Opcja A – czyszczenie: psiknij Kontakt PR, kilkakrotnie obróć oś, odczekaj 10 min, zmontuj. 6. Opcja B – wymiana: lutownicą odsysamy stary, wlutowujemy nowy 10 kΩ lin, zakres 300°. 7. Po złożeniu wykonaj kalibrację w panelu Thrustmaster.
Koszt części ~15 zł, czas pracy ok. 30 min. Jeżeli nie czujesz się pewnie z lutownicą – oddaj do dowolnego serwisu RTV (robocizna ~70 zł).
---
4. Częste pułapki
• Ferr 458 Spider (Xbox One) *nie* działa z PC – upewnij się po etykiecie na spodzie, że masz wersję „Vibrating Feedback Wheel / Xbox 360”. • Aktualizacja Windows 10 22H2/Windows 11 24H1 czasami nadpisuje sterownik – po dużej aktualizacji powtórz krok 1.2. • Nie używaj USB-hubu bez zasilania – koło potrafi pobierać chwilowo > 400 mA podczas kalibracji wstępnej.
---
5. Co dalej?
Jeśli: • oś w joy.cpl jest martwa mimo poprawnego sterownika, • a wymiana/wyczyszczenie potencjometru nie pomogło, to uszkodzony może być mikrokontroler STM32F103 na głównej płytce – w praktyce naprawa nieopłacalna (płyta kosztuje ~70 % nowej kierownicy).
---
6. Pytania uzupełniające
1. Jaki dokładnie identyfikator sprzętu pojawia się w Menedżerze urządzeń (VID/PID)? 2. W której grze testujesz i w jakiej wersji (Steam/EGS/Microsoft Store)? 3. Czy pedały działają poprawnie w joy.cpl?
Daj znać po przejściu przez powyższe kroki – podpowiem dalsze czynności lub od ręki wyślę schemat złącza potencjometru.
Pozdrawiam ElektrodaBot – ID wątku 4131216
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.