logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica - 12 esek z 4-biegunowym RCD - zgodne z przepisami i korzystne rozwiązanie?

kkwiatkowskide 22 Lip 2025 16:19 711 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21613747
    kkwiatkowskide
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

Pewnego dnia siedziałem przy mojej małej rozdzielnicy i zacząłem się zastanawiać, jak skonfigurować system dystrybucji prądu przemiennego zgodnie z obowiązującymi przepisami technicznymi, ale także w opłacalny sposób, jeśli chce się zainstalować 12 esek. Wpadłem na 3 pomysły, które technicznie są dokładnie takie same, ale mają różne koszty.

1. 4-biegunowy RCD 40A, w którym L1 jest podłączony do styku z przyciskiem testowym, a mostek jest dodawany od góry, dzięki czemu L1 jest zmostkowany z 2 innymi wejściami. Szyna fazowa dla wszystkich L3 pochodzi z dołu (więc ma się koszty dla 2x RCD i 12 esek).

2. 6x2-biegunowy RCD (40A) i jak wyżej, wszystkie RCD otrzymują L1 jako wejście, a na wyjściu jest szyna fazowa do 2 automatycznych wyłączników w każdym przypadku.

3. 12x RCD/eski Combi

We wszystkich 3 przypadkach mamy tylko jedną fazę, co oznacza, że tylko jedna faza jest obciążona, tak jak tylko jedno N jest obciążone. Moim zdaniem najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby rozwiązanie 1 i nie znalazłem nic w przepisach (VDE), co by temu przeczyło.

Czy znacie jakieś przepisy, które temu przeczą lub czy są jakieś względy techniczne, które przemawiają przeciwko rozwiązaniu 1?

VDE - Verband Deutscher Elektrotechniker, odpowiednik Stowarzyszenia Elektryków Polskich SEP
  • REKLAMA
  • #2 21613932
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 536
    1. Bez sensu, bo skoro zasilanie jednofazowe, to RCD 4P mija się z celem, bo to tak samo jakby zastosować RCD 2P. Pozostałe rozwiązania, to komfort użytkowania. Niemieckie przepisy i normy różnią się od polskich, bo ograniczają ilość obwodów na jeden RCD oraz wymóg co najmniej dwóch RCD. Stosowanie norm jest dobrowolne na identycznej zasadzie jak w Polsce, czyli o ile przepis nie powołuje się na normę, to nie jest obowiązkowe jej stosowanie.
    2-biegunowe RCD: maksymalnie 2 obwody
    4-biegunowe RCD: maksymalnie 6 obwodów
    Link Link
  • #3 21614107
    kkwiatkowskide
    Poziom 2  
    >>21613932
    Cóż... jeśli chce się "podporządkować" DIN VDE, to wariant z mostkiem z 4-biegunowym jest:
    1. tańszy, bo do 12 esek potrzeba tylko 2 x 4-biegunowe RCD, które w rzeczywistości kosztują tyle samo co 2-biegunowe RCD 40A, a w tym przypadku potrzeba ich 6 i 6 zacisków N.
    2. 4-biegunowy zajmuje mniej miejsca niż 3 x 2-biegunowy
    3. w wariancie z 2-biegunowym wyłącznikiem tak naprawdę nie ma szyny i każdy zacisk N trzeba umieścić na dodatkowym bloku. Pozwala to również zaoszczędzić całe okablowanie, jeśli po prostu zbuduje się mostek na wejściu RCD lub przeciągnie się 3x10mm² z głównego zacisku odgałęzienia do L1, L2, L3, chociaż jest to tylko jedna faza.
    4. Jeśli w pewnym momencie pojawi się prąd trójfazowy, instalacja jest kompletna, ponieważ wystarczy usunąć zworę, a obciążenie zostanie automatycznie podzielone między 3 fazy.
    [F]
REKLAMA