logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vivaro B 1.6 115KM 2015 (Trafic III) – do czego służą wolne kostki pod podsufitką i nad drzwiami?

tata1 22 Lip 2025 17:49 267 2
REKLAMA
  • #1 21613826
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Zdjąłem podsufitkę w Vivaro B 1.6 115KM z 2015 roku (Trafic III), bo miałem uszkodzoną podstawę anteny radiowej. Zauważyłem iż pod podsufitką są nieużywane kostki wpięte w plastikowy stelaż.
    W podsufitce są luźne 3 kostki:
    - 24 pinowa (2x12 pin) - ma 7 przewodów (biały, błękitny, 3 kremowe/brązowe, żółty i zielony).
    - 12 pinowa (2x6 pin) - ma 3 przewody (żółty, kremowy, czarny)
    - 6 pinowa (2x3 piny) - ma 2 przewody (kremowy i szary)
    Lampka oświetlenia wnętrza wpięta, czujnik deszczu i zmroku wpięty, mikrofon wpięty, kontrolka airbag i zapięcia pasów wpięta - więc nie są to kostki do tego.

Podobnie nad drzwiami z lewej i prawej strony. Te kostki nad drzwiami mają po 2 przewody (jasnoniebieski i brązowy), pewnie jakieś lampki, ale nie widziałem w żadnej wersji auta z lampkami w pierwszym rzędzie obok kierowcy i pasażera.

Pytam tak z ciekawości osób które miały z tym do czynienia, od czego te wolne kostki mogą być?

Zbliżenie na nieużywane kostki elektryczne pod podsufitką Vivaro B z 2015 roku
    24-pinowa wtyczka z siedmioma przewodami w podsufitce Vivaro B
    Zbliżenie na nieużywaną 24-pinową kostkę elektryczną w podsufitce Vivaro B
    Zbliżenie niezidentyfikowanej kostki elektrycznej pod podsufitką pojazdu.
    Zbliżenie złącza elektrycznego wewnątrz podsufitki pojazdu Vivaro B.
    Widok podsufitki Vivaro B z widocznymi nieużywanymi wiązkami i kostkami elektrycznymi
    Zbliżenie na złącze elektryczne z brązową kostką pod podsufitką Vivaro B
    Nieużyta wiązka przewodów z kolorowymi kostkami pod podsufitką auta Vivaro B.
    Luźna wiązka z czerwonym złączem pod podsufitką Vivaro B
  • REKLAMA
  • #2 21613884
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4218
    Sterowanie klimatyzacją z tyłu, ostatnie zdjęcia to poduszki tzw kurtyny, opcja dla bogatszego wyposażenia
  • #3 21614897
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    decybel91 napisał:
    Sterowanie klimatyzacją z tyłu, ostatnie zdjęcia to poduszki tzw kurtyny, opcja dla bogatszego wyposażenia

Faktycznie znalazłem że te boczne są do kurtyn.

Natomiast ta 12 pinowa (2x6 pin) - co ma 3 przewody (żółty, kremowy, czarny) jest do podłączenia lusterka fotochromatycznego. Już myślałem że będzie opcja podłączenia lusterka z wbudowanym ekranikiem do kamery cofania, ale wtedy ta kostka ma wyprowadzone 8 kabelków. Gdy są 3 przewody to tylko sam fotochrom.

Jeszcze mnie zastanawia ta malutka obok 6 pin z 2 kabelkami, tez ma podobną długość, tak jakby przeznaczona była do obudowy lusterka wstecznego.
REKLAMA