logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wilgotna ściana i zaczerniony kwadrat na suficie w kotłowni

noizriot 22 Lip 2025 20:52 780 34
REKLAMA
  • #1 21614019
    noizriot
    Poziom 6  
    Witam wszystkich.
    Tematy stricte hydrauliczne, pomimo pozornej prostoty, to dla mnie czarna magia - od tego wypada zacząć.
    Planuję wymianę pieca w kotłowni - ze starego pieca na eko groszek - Defro Gamma. Ale nie o to chodzi.
    Podczas "remontu" kotłowni i pierwszego zeskrobania tynku z sufitu - widać zaczerniony, równy kwadrat.
    Dodatkowo, po odstawieniu podajnika, który zasłaniał ścianę - idąc ślady po wodzie, gdzieniegdzie ściana jest wilgotna.

Zaczerniony sufit piwnicy z zaznaczonymi liniami i widocznym zbiornikiem ciśnieniowym

Na początku ściany jest grzejnik, a linia "kwadratu" tak najprawdopodobniej idzie od niego rury.
    Panowie, pomocy - co mogę zrobić w tej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 21614052
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Stwierdziłeś jakieś ubytki wody w instalacji C.O.? Może to zjawisko "pocenia się" rur spowodowane brakiem lub uszkodzeniem izolacji? A może przyczyną jest brak odwodnienia wokół budynku, bo sądząc po zdjęciach, piwnica (kotłownia) i zapewne sam dom do najmłodszych nie należą.
  • #3 21614075
    noizriot
    Poziom 6  
    Dom nie należy do najmłodszych, jednak "zaczernienie" jest tylko w równym kwadracie - tak jak idą rury od grzejnika
    Ubytków jako takich nie stwierdziłem, sufity w innych pomieszczeniach piwnicy - gdzie też są na ścianach grzejniki - są całkiem suche i bez przebarwień.
    Tak jak mówię - nie jestem ekspertem - ale to trochę sugestywny przypadek.

Zacieki i ciemne przebarwienia na sklepieniu ceglanego sufitu w piwnicy
    Łukowaty sufit piwnicy z lampą i widocznymi smugami zaciemnienia
    Sufit piwnicy z białej cegły z pajęczynami i widocznymi przewodami elektrycznymi
    Biały, ceglany sufit piwnicy z pajęczynami i słoikami przetworów na półce
  • #4 21614134
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Zastanawiające jest to równe "odcięcie", tak jakby coś było "przyłożone" do sufitu w tym miejscu, czy to efekty Twojej pracy przy odnawianiu pomieszczeń?
  • #5 21614144
    noizriot
    Poziom 6  
    W żadnym wypadku – tylko zeskrobałem tynk z sufitu, nic więcej nie walczyłem. Byłem, delikatnie mówiąc, w szoku, że jest to równy geometrycznie kwadrat, jak od linijki. Nie wiem, czy można tak powiedzieć, ale w tym miejscu cegły na sklepieniu są bielutkie, wilgotne co… No, nie są suche jak obok. Zaprawa między nimi też jest luźna.

W pomieszczeniu nad kotłownią w tym miejscu jest lodówka i grzejnik.

Wiem, że brzmię jak wariat, ale "granice administracyjne" tego wynaturzenia tworzą rury od grzejnika w podłodze, które idą do drugiego pomieszczenia.
  • REKLAMA
  • #6 21614156
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Czy pod tym "czarnym kwadratem" stał podajnik na groszek?

Czy "groszek" w podajniku był wystarczająco suchy, bo jak nie było dobrej wentylacji podajnika to o parę nie trudno?

W prawym górnym rogu widać zawór do napełniania instalacji i zacieki wody na ścianie idą jakby od niego w lewo i w dół, czy jest szczelny (zawór, wąż)? Wąż od strony opaski zaciskowej wygląda na bardziej "czysty" niż dalej gdzie jest mocno zakurzony (chyba, że to tylko tak wygląda na powiększeniu zdjęcia).

Gdyby zaciągało od podłogi to byłyby białe ślady z soli (podciąganie kapilarne) a na zdjęciu nie widać.

Podczas palenia nad podajnikiem pewnie było zimniejsze i wilgotne powietrze, które ogrzewane od strony grzejnika i rur skraplało się w tym miejscu.

Psiknięcie np. "Pilmasem" w kwadrat potwierdzi czy to grzyb/pleśń.

Fakt, że geometrycznie równo jest ciekawy i zastanawiający. Czy nie było dokładnie w tym miejscu naklejonej papy lub odwrotnie, była wszędzie tylko nie tam?

Dodano po 8 [minuty]:

noizriot napisał:
    tworzą rury od grzejnika w podłodze

Czy te rury idą w kwadracie "#", że tak idealnie odbite?
  • #7 21614167
    noizriot
    Poziom 6  
    Właśnie w tym rzecz - pod tym czarnym kwadratem nie stało… nic.

Podajnik był od 5 lat wyłączony - a gdy był włączony, to i tak stał około metra od tego miejsca.

W prawym rogu jest wąż, ale to ogrodowy - podłączony zawór do trójnika pexa, który idzie do bojlera CWU. Jest szczelny - nic nie kapie, żadnych krzywych akcji - kondensacja też bez szału.

Nic na tajemniczym kwadracie ani nie było naklejone, ani nic…

Dodano po 1 [minuty]:

slavik78 napisał:
    Czy te rury idą w kwadracie "#", że tak idealnie odbite

Tak, plus minus - od grzejnika prosto i zakręca do drugiego pokoju w literę L.
  • #8 21614178
    slavik78
    Poziom 23  
    noizriot napisał:
    W pomieszczeniu mad kotłownią w tym miejscu jest lodowka

A pod tą lodówką to co się znajduje (wykładzina pcv, płytki, inne) i czy jest tak na styk z tym wzorem w piwnicy.
  • #9 21614182
    noizriot
    Poziom 6  
    slavik78 napisał:
    A pod tą lodówką to co się znajduje (wykładzina pcv, płytki, inne) i czy jest tak na styk z tym wzorem w piwnicy

Właśnie tu też się nie spina - w kuchni normalnie po bożemu płytki, bez ubytków w fugach itp.

A lodówka stoi przy samej ścianie - nie "w kwadracie".
  • REKLAMA
  • #10 21614187
    slavik78
    Poziom 23  
    Co znajduje się po drugiej stronie ściany na której wisi baniak CWU?
  • #11 21614190
    noizriot
    Poziom 6  
    Po drugiej stronie ściany? Jest pomieszczenie na przetwory i tego typu klimaty - zarówno ściany jak i sufit suche jak pięty Mojżesza.

A u góry w mieszkaniu? Nad tym, szafa i sofa - w miejscu gdzie jest grzejnik nie ma totalnie nic, żadnych piwnicznych kwadratowych stalaktytów.

Biały, sklepiony ceglany sufit nad półką z słoikami z przetworami
  • #12 21614192
    slavik78
    Poziom 23  
    noizriot napisał:
    Podczas "remontu" kotłowni i pierwszego zeskrobania tynku z sufitu

noizriot napisał:
    Podajnik był od 5 lat wyłączony

Czy dom został zakupiony teraz czy użytkujesz go od dawna?
  • REKLAMA
  • #13 21614196
    noizriot
    Poziom 6  
    Ja mieszkam w nim od 8 lat. Narzeczona od dziecka. W 2010 kapitalny remont pomieszczeń "od zera", bo był stary, dobry komunistyczny klimat. Wszystko nowe, dosłownie - były same mury i legary.
  • #14 21614201
    slavik78
    Poziom 23  
    Czy byłeś przy tym "kapitalnym" remoncie zwłaszcza w piwnicy i w tym miejscu i wiesz co tam było wcześniej na suficie?
  • #15 21614204
    noizriot
    Poziom 6  
    Osobiście nie - ale wcześniej na sufitach nie było nic.

Sklepienie z czerwonej cegły - przed.

Sklepienie z cegły + tynk + wapno - po.
  • #16 21614213
    slavik78
    Poziom 23  
    noizriot napisał:
    wczesniej na sufitach nie bylo nic

Pytałem dlatego, że kiedyś widziałem podobną piwnicę w starej kamienicy, gdzie na suficie była naklejona papa w celu ochrony przed wilgocią, która z biegiem czasu kruszyła się i odpadała płatami. W miejscach wykruszeń pojawiał się podobny czarny nalot zmieszany z sadzą i grzybem.

Poszukaj jakichś śladów, które mogą świadczyć, że coś tam jednak było, bo jakoś "cudowny" geometryczny znak mi się nie widzi.
  • #17 21614217
    noizriot
    Poziom 6  
    Ja też nie wierze w takie stygmaty - rury od grzejnika raczej same sobie nie ustawiłyby granicy "przecieku".

Jednak zarówno jedna jak i druga ściana mają widocznie ślady wilgoci, a od góry, ściana obok zbiornika CWU - u gory jest wilgotna.
  • #18 21614218
    JustinLucy93
    Poziom 1  
    Dobry wieczór, jestem właścicielem nieruchomości, mieszkam tam od 32 lat, poprzednim właścicielem był mój tato. Nigdy nic nie było tam naklejone, systematycznie białkował pomieszczenia wapnem i zawsze były białe, lecz to co się działo o wiele wcześniej tego nie wiem nawet ja, ale papy żadnej nie było naklejanej ani innych dziwnych rzeczy.
  • #19 21614223
    slavik78
    Poziom 23  
    Czy ta ściana, która jest taka wilgotna, wyglądała tak już wcześniej czy dopiero od jakiegoś okresu czasu?
  • #20 21614227
    noizriot
    Poziom 6  
    Dopiero od jakiegos okresu czasu - wczesniej nie.
  • #21 21614228
    slavik78
    Poziom 23  
    Czy da się to powiązać z panującymi warunkami atmosferycznymi (deszcze, wyższy poziom wód gruntowych w okolicy, itp)?

Chodzi mi o to, że można sprawdzić PH tej ściany by zweryfikować czy wilgoć jest z gruntu czy nie. Można użyć tych pasków do badania PH co są w sklepach ogrodniczych. Jak będzie wyższe PH to znaczy, że podciąga z gruntu.
  • #22 21614247
    noizriot
    Poziom 6  
    Teoretycznie tak – fundament z kamienia polnego nieizolowany od zewnątrz niczym – to masakra przy burzach, ulewach itp. – w kolejce do remontu. Jednak szczerze nawet nie wiem, jak się za to zabrać.

Mówię teoretycznie – bo zewnętrzna ściana, być może – jednak ta ściana, gdzie jest zbiornik CWU, jest jeszcze bardziej zmasakrowana niż zewnętrzna – no i legendarny „kwadrat” na suficie, który też jest wilgotny.

Cegły na posadzce są wilgotne, jednak nie ma wody – ale to prawdopodobnie przez wilgotność powietrza.
  • #23 21614258
    slavik78
    Poziom 23  
    Czy w okresie poprzedzającym pojawienie się tej wilgotnej ściany były jakieś modernizacje w budynku, np:
    - ocieplanie ścian,
    - wymiana pokrycia dachu,
    - wymiana rynien,
    lub inne, które potencjalnie mogły się do tego przyczynić?
  • #24 21614259
    noizriot
    Poziom 6  
    Remont, ale wykończeniówka na 2. piętrze.

Poza tym… nic.
  • #25 21614265
    slavik78
    Poziom 23  
    Czy w linii pionowej pokrywa się to ze ścianą w piwnicy?

Czy były jakieś wiercenia w ścianie?

Czy były jakieś prace związane z instalacją wodną lub jej okolicy?

Czy po zakręceniu kurków wody, spłuczki następuje jakaś zmiana we wskazaniach wodomierza mimo braku poboru wody?
  • #26 21614267
    noizriot
    Poziom 6  
    Z wodą nic - poza nową baterią w łazience, która jest z drugiej strony budynku względem tej ściany w piwnicy.

Wiercenia pod karnisz i szafki kuchenne - w kuchni wiercone z głową, powoli i z wykrywaczem kabli i metalu - szafki w kuchni na przeciwnej ścianie (2 piętro).

Nic na wariata.
  • #27 21614269
    slavik78
    Poziom 23  
    noizriot napisał:
    poza nową baterią w łazience która jest z drugiej strony budynku

Woda ma to do siebie, że nie zawsze cieknie prosto z góry na dół ale tam gdzie ma łatwiejsze ujście. W bloku nieraz zdarzają się awarie zalewania piwnicy przez sąsiada, który ma mieszkanie z dala od zalewanej piwnicy (to tylko jako przykład).
  • #28 21614330
    noizriot
    Poziom 6  
    Jasna sprawa - ale woda jest w pexach w GK - 8 metrów od tego miejsca i na 2 piętrze.

Co więcej - jest tam zupełnie sucho (tam gdzie bateria, pexy z wodą itp.).
  • #29 21614333
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Pamiętam jak się układało stemplowanie pod półokrągłe części sufitu wykonywane z cegłówek pomiędzy szynami i aby zaprawa nie kapała na dole w miejscach gdzie chodzili pracownicy dawało się co popadło, plastiki, papę, worki po cemencie itd itp i tak jak koledzy wyżej przypuszczają może to być ślad po papie tam położonej na szalunek na czas paru dni, ale ona mogła leżeć dłużej i stąd pozostał ślad na dłużej... Takich i podobnych śladów po różnych materiałach podkładanych pomiędzy szalunek a cegłówki widziałem w życiu bez liku... Na murowanie zawsze fundusze się znajdowały od razu ale na na oderwanie papy czy położenie od razu tynku zwykle długo brakowało czasu i funduszy, stąd ślad się utrwalił i myślę, że nie ma co dywagować... Onegdaj układanie sufitów tą metodą było popularne bo cegłówki były tańsze i do zrobienia sufitu nie trzeba było stali, której brakowało po wojnie a do robienia mniejszej ilości zaprawy nie trzeba było dużo wysiłku i dużo osób jak przy wylewaniu betonem płaskich sufitów...
  • #30 21615130
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Budynek pewnie poniemiecki bo fundament z kamienia i strop Kleina w wersji łukowej. Za Niemca pewnie coś tam stało i odbarwiło. Polak wywalił, zabiałkował i git po 80latach wylazło :)

Podsumowanie tematu

✨ W kotłowni podczas remontu zauważono równy, zaczerniony kwadrat na suficie oraz wilgotne ślady na ścianie, które idą wzdłuż rur od grzejnika. Podajnik na eko groszek Defro Gamma był wyłączony i znajdował się około metra od tego miejsca, a pod kwadratem nic nie stało. Ściana i sufit w tym miejscu są wilgotne, cegły bielutkie, a zaprawa luźna. W pomieszczeniu nad kotłownią znajduje się lodówka i grzejnik, jednak nie pokrywają się one z miejscem kwadratu. Dom jest stary, z fundamentem z kamienia polnego i stropem Kleina, przeszedł kapitalny remont w 2010 roku, podczas którego sufit był tynkowany i bielony wapnem. Możliwe przyczyny wilgoci to brak izolacji fundamentów, kondensacja pary wodnej na rurach grzewczych, ewentualne pozostałości po dawnych materiałach budowlanych (np. papa używana jako szalunek), a także historyczne zmiany w instalacjach lub konstrukcji budynku. Wskazano, że wilgoć pojawiła się niedawno i nie jest związana z nieszczelnościami instalacji wodnej ani z pracami remontowymi na innych kondygnacjach. Zalecane jest sprawdzenie izolacji rur, ocena stanu fundamentów i ewentualne badanie pH ściany w celu określenia źródła wilgoci. Wskazano także możliwość historycznych śladów po dawnych konstrukcjach lub instalacjach, które mogły pozostawić geometryczny ślad na suficie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA