logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał kablówki na 3 telewizory bez zakłóceń?

misssiek 18 Gru 2005 19:09 4912 12
  • #1 2095553
    misssiek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jestem abonentem tv kablowej. Kabel ktory wchodzi do mojego mieszkania ma na swojej drodze gniazdko gdzie sygnal jest rozdzielany na:
    a) kabel prowadzacy do gniazdka TV/FM,
    b) kabel prowadzacy do modemu kablowego (internet)
    Dodatkowo w gniazdku TV/FM mam rozgaleznik, a od niego sa podlaczone dwa telewizory. W tym momencie jest wszystko OK.

Gdy dodam jeszcze jeden rozgalezniki, czyli na 3 telewizory, wtedy na jednym sa zaklocenia.

Co powinienem zrobic zeby byl dobry odbior na 3 telewizorach i zeby to nie "przeszkadzalo" w polaczeniu internetowym.
    Jakis wzmacniacz, splitter rozdzielajacy na 3 TV ? Gdzie go podlaczyc ?
    Gdzie lepiej takie rozdzielenie: przed czy za modemem kablowym, a moze to nie ma znaczenia?
    Jakie znaczenie ma samo gniazdko?
    Czy telewizor musi byc podlaczony za posrednictwem gniazdka, czy moze byc podlaczony z pominieciem gniazdka?
  • #2 2095740
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Nie możesz ingerować w przewody na drodze - przyłącze - modem kablowy.

Ze zwrotnicy masz wyjście na R/TV - za nim możesz przyłączać następne urządzenia R/TV i rozdzielać sygnał.
    Jednak jest pewne ograniczenie - poziom sygnału TV kablowej - jeżeli sygnał mieści się w dolnej granicy - nie wystraczy go na 3 odbiorniki TV.

Opisujesz, że nastąpiły zakłócenia na jednym z telewizorów - opisz dokładnie jakie, narysuj schemat wraz z długością przewodów i zastsowanymi rozgałęźnikami.

Pzdr
  • #3 2095785
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Jak podłączyłeś ten trzeci TV. Najlepiej by było wstawić w miejsce dotychczasowego rozgałęźnika, rozgałęźnik od razu na trzy TV. Poza tym jeśli przewody są długi to sygnał znacznie traci na jakości - wtedy lepiej wstawić rozgałęźnik ze wzmacniaczem.
  • #4 2095806
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Albo po prostu zastosować rozgałeżnik aktywny.
  • #5 2097570
    misssiek
    Poziom 10  
    kasprzyk napisał:
    Witam

Nie możesz ingerować w przewody na drodze - przyłącze - modem kablowy.

Ze zwrotnicy masz wyjście na R/TV - za nim możesz przyłączać następne urządzenia R/TV i rozdzielać sygnał.
    Jednak jest pewne ograniczenie - poziom sygnału TV kablowej - jeżeli sygnał mieści się w dolnej granicy - nie wystraczy go na 3 odbiorniki TV.

Opisujesz, że nastąpiły zakłócenia na jednym z telewizorów - opisz dokładnie jakie, narysuj schemat wraz z długością przewodów i zastsowanymi rozgałęźnikami.

Pzdr

Te zaklocenia to lekkie sniezenie na tylko jednym TV.

Ponizej zalaczam dwa schematy.
    TAK bylo podlaczone:

czy takie podlaczenie jest najlepsze?

Jak rozdzielić sygnał kablówki na 3 telewizory bez zakłóceń?[/img]

Dodano po 1 [minuty]:

Jacek Kujawski napisał:
    Jak podłączyłeś ten trzeci TV. Najlepiej by było wstawić w miejsce dotychczasowego rozgałęźnika, rozgałęźnik od razu na trzy TV. Poza tym jeśli przewody są długi to sygnał znacznie traci na jakości - wtedy lepiej wstawić rozgałęźnik ze wzmacniaczem.

a jaki koszt jest tego rozgaleznika ze wzmacniaczem, albo tego rozgaleznika aktywnego ?
  • #6 2097593
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    u mnie w miescie wzmaczniacze i rozgałeznik na 4 tv kosztuje okolo 35zl. (ale wymaga dodatkowo okolo 100mA 12V)
  • #7 2098290
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Podłaczenie według 2-go schematu jest prawidłowe, ograniczy to do min. straty sygnału - jednak dalej nie dam gwarancji, że obraz będzie czysty.

Odczytaj poziom sygnału na modemie - wejdź na stronę modemu 192.168.100.1 - poszukaj Receive Power Level napisz jaki poziom. Jeżeli nie dasz rady wejść na odczyt poziomów to pozostaje tylko podstawienie tego rozgałęźnika np firmy Tratec 1/3 - kiedy obraz będzie zasnieżony - wtedy pomyślisz o wzmacniaczu.
    Zanim podejmiesz konkretne decyzje poczytaj ten wątek:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic400422.html

Powodzenia
  • #8 2101572
    misssiek
    Poziom 10  
    kasprzyk napisał:
    Witam

Podłaczenie według 2-go schematu jest prawidłowe, ograniczy to do min. straty sygnału - jednak dalej nie dam gwarancji, że obraz będzie czysty.

Odczytaj poziom sygnału na modemie - wejdź na stronę modemu 192.168.100.1 - poszukaj Receive Power Level napisz jaki poziom. Jeżeli nie dasz rady wejść na odczyt poziomów to pozostaje tylko podstawienie tego rozgałęźnika np firmy Tratec 1/3 - kiedy obraz będzie zasnieżony - wtedy pomyślisz o wzmacniaczu.
    Zanim podejmiesz konkretne decyzje poczytaj ten wątek:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic400422.html

Powodzenia

No zrobilem na tej stronie test sygnalu:
    Power Level 46 dBmV
    co to oznacza?
  • #9 2101941
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

To nie ten pomiar, odczytaj : Receive Power Level powinien być w granicach -5 +10
  • Pomocny post
    #10 2102158
    Mussashi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Miałem podobny kłopot (o ile nie identyczy). Moje rady:
    1) Sprawdzić jakie tłumienia wprowadzają poszczególne rozgałęźniki i czy nie można kupić takich o lepszych parametrach (mniejsze tłumienie; ja najlepsze co znalazłem, z ogólnodostępnych, to Telmor, małostratne, które tłumią 3,5dB - dodam, że przed modyfikacjami używałem też Telmorów z tłumieniem 4dB).
    2) Warto sprawdzić gniazdo wejściowe do lokalu - w moim przypadku okazało się to kluczowe, ponieważ okazało się, że jest zainstalowane gnazdo "przelotowe" o b. dużym tłumieniu ~20dB (sam je kupiłem kilka lat temu, kiedy pojęcie moje w tym temacie było żadne i kierowałem się tylko wyglądem gniazdka :) wstyd, no ale tak było). A można je było zastąpić rozgałęźnikiem o 3,5 dB tłumieniu, bo to ja byłem krańcowym odbiorcą i przelotówka nie była konieczna.
    3) Kolejna kwestia, to czy możesz zrobić tak, żeby zwrotnicę Tv_RTv/Dane nie umieszczać na początku sieci, bo przynajmniej ta, którą mi zainstalował mi operator kablówki, miał niesymetryczne tłumienie (o wiele więcej tłumił wyjście TV niż dane i już na wstępie sygnał, który chciałem rozdzielić na telewizory był niepotrzebnie zaniżony).

To tyle z moich doświadczeń - po moich modyfikacjach mogłem spokojnie zrezygnować z aktywnego rozdzielacza, mimo, że podłączyłem jeszcze jeden rozgałęźnik :)

Pozdrawiam
  • #11 2102996
    misssiek
    Poziom 10  
    kasprzyk napisał:
    Witam

To nie ten pomiar, odczytaj : Receive Power Level powinien być w granicach -5 +10

Jest co takiego w zakladce SIGNAL:

DOWNSTREAM
    Frequency 442000000 Hz Locked
    Signal to Noise Ratio 36 dB
    Power Level -3 dBmV The Downstream Power Level reading is a snapshot taken at the time this page was requested. Please Reload/Refresh this Page for a new reading

UPSTREAM
    Channel ID 3
    Frequency 35000000 Hz In Progress
    Power Level 46 dBmV

Ktory rozdzielacz lepiej stosowac? Jeden ma prostsza konstrukcje, ale czy jest lepszy?
  • Pomocny post
    #12 2104054
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Masz 67dBmikro/V - przyzwoity sygnał, przy zastosowaniu dobrych przewodów, poprawnie założonych wtykach i rozgałęźniku np takim:
    http://www.tratec.pl/produkty--PDF/pasywne/RubyLine/RLS-03-MS.pdf
    wszystko będzie ok - ale musisz zrobić to według schematu nr 2. czyli rozg 1/3.
    Zdjęcie nr 1 wogóle się nie nadaje do kablówki (nazwałbym to trójnikiem nie rozgałęźnikiem) zdjęcie nr 2 - produkt dla mnie obcy.
    Pozdrawiam
  • #13 2104905
    misssiek
    Poziom 10  
    kasprzyk napisał:
    Witam

Masz 67dBmikro/V - przyzwoity sygnał, przy zastosowaniu dobrych przewodów, poprawnie założonych wtykach i rozgałęźniku np takim:
    http://www.tratec.pl/produkty--PDF/pasywne/RubyLine/RLS-03-MS.pdf
    wszystko będzie ok - ale musisz zrobić to według schematu nr 2. czyli rozg 1/3.
    Zdjęcie nr 1 wogóle się nie nadaje do kablówki (nazwałbym to trójnikiem nie rozgałęźnikiem) zdjęcie nr 2 - produkt dla mnie obcy.
    Pozdrawiam

zrobione wg schematu nr 2
    na wszystkich TV dobry odbior

dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Abonent telewizji kablowej zgłosił problem z zakłóceniami obrazu na jednym z trzech telewizorów podłączonych do sygnału kablowego rozdzielanego przez rozgałęźniki. Obecna instalacja wykorzystuje rozgałęźnik na dwa TV, a dodanie kolejnego powoduje zakłócenia (śnieżenie). Zalecane jest zastosowanie rozgałęźnika 1/3 zamiast dwóch rozgałęźników kaskadowych, co minimalizuje straty sygnału. W przypadku długich przewodów lub niskiego poziomu sygnału wskazane jest użycie rozgałęźnika aktywnego lub wzmacniacza sygnału. Poziom sygnału należy sprawdzić na modemie kablowym pod adresem 192.168.100.1, gdzie wartość Receive Power Level powinna mieścić się w zakresie od -5 do +10 dBmV. W analizowanym przypadku sygnał wynosił około -3 dBmV, co jest wartością przyzwoitą. Istotne jest także użycie wysokiej jakości rozgałęźników o niskim tłumieniu (np. 3,5 dB) oraz odpowiednich gniazdek, gdyż niektóre gniazda przelotowe mogą wprowadzać duże tłumienie (nawet 20 dB). Poprawne wykonanie instalacji według schematu z rozgałęźnikiem 1/3 i zastosowanie dobrych komponentów zapewniło poprawny odbiór na wszystkich trzech telewizorach bez zakłóceń, nie wpływając negatywnie na połączenie internetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA