logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BP Travel Pilot DX-R70 – jak aktywować nową kartę bez oryginalnej, nie działa kod

djlj24 16 Kwi 2003 22:00 6284 16
REKLAMA
  • #1 189638
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Jak w tym modelu przyuczyć kartę? Nie ma oryginalnej jest MASTER CODE i teraz jak wejść w tryb wpisywania kodu. Dodam, że kombinacje TUNE + 1, TUNE +1 +4 i 1+4 nie działają. Może ktoś wie coś na ten temat.
    Acha dodam tylko, że poczytałem instrukcję i według tej procedury też nie działa. Może zwalona karta (30 sztuk i nic).
  • REKLAMA
  • #2 189722
    andrzej49
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam
    Podaj nr.serwisowy :7 6.. ... ... ,może coś znajdę w instrukcjach.
    Robiłem kiedyś coś podobnego i nie jestem pewien czy są tam oznaczenia na klawiszach; tzn.czy są klawisze oznaczone numerycznie 1,2.3.4.5.6.
    pozdrawiam.
  • #3 189797
    djlj24
    Spec od car audio
    Klawiatura inteaktywna wokół wyświetlacza, mam instrukcję i nie działa procedura.
  • #4 189880
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Apropo tego radia: Koles przywiozl takie z Holandii bez karty. Nie wiedzialem jak sie za nie zabrac, wiec wykonalem probe odczytu eeproma z procesora. Po kilku probach udalo sie tak w miare wiarygodnie i... radio dziala bez karty do dzisiaj. Czy ktos mi to wyjasni?
    Inna sprawa: moze wie ktos gdzie mozna nabyc czesci mechaniczne do tego radia? Konkretnie haczyk panela i trybik opozniajacy. Bede wdzieczny za podpowiedz.
  • #5 190724
    djlj24
    Spec od car audio
    Zrobiłem radio. Na używanej karcie, która w innym nie szła. I robi się tak jak napisane jest w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #6 313910
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Przemyslaw napisał:
    Apropo tego radia: Koles przywiozl takie z Holandii bez karty. Nie wiedzialem jak sie za nie zabrac, wiec wykonalem probe odczytu eeproma z procesora. Po kilku probach udalo sie tak w miare wiarygodnie i... radio dziala bez karty do dzisiaj. Czy ktos mi to wyjasni?
    Inna sprawa: moze wie ktos gdzie mozna nabyc czesci mechaniczne do tego radia? Konkretnie haczyk panela i trybik opozniajacy. Bede wdzieczny za podpowiedz.

co do uruchomienia bez karty , prawdopodobnie uwaliłeś zawartość w 24C32 która siedzi w FIS-e i radio poszło bez karty ... te radia mają coś takiego i śmigają bez problemu :wink:
  • #7 325493
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 648
    Mam pytanie ,czy w tym modelu istnieje możliwość odczytania pamięci bez otwierania FIS-a.Może od spodu płyty są wyprowadzone SDA i SCL.Czy KTOŚ to robił.Jeszcze prośba do administratora o przeniesienie tego tematu do działu CAR AUDIO.
  • #8 325775
    picador
    Poziom 33  
    oczywiście że od spodu jest linia i2C , zawsze musi być ten pierwszy raz :wink:
  • REKLAMA
  • #9 327807
    emik
    Poziom 34  
    Kol. Picador jeżeli to nie zbytek łaski może uchylisz troszkę więcej rąbka tajamnicy, gdzie dokładniej tego szukać.Powiem szczerze że nie mam ochoty znależć się w niemałej grupie tych co udu... FISa próbując go otworzyć.Z góry dzięki.RAZ JESZCZE PROSZę O PRZENIESIENIE TEMATU DO CAR AUDIO.Dziękuję.
  • #10 327869
    picador
    Poziom 33  
    popatrz , chyba więcej nie trzeba opisywać , nie chciało mi się robić lepszej fotki :wink:
    Załączniki:
    • BP Travel Pilot DX-R70 – jak aktywować nową kartę bez oryginalnej, nie działa kod I2C.jpg (95.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 328856
    emik
    Poziom 34  
    Wieeeeelkie podziękowania.Pamięć czyta się bezproblemowo.Na razie walczę z komunikatem (keycard onbekend).Kartę mam nową z Northa.Nie mogę również wejść w tryb wpisywania master codu (tune + 1 i włącznik).Może jest możliwość uruchomienia bez karty,poprzez modyfikację zapisu w pamięci.Jeden z kol. wyżej coś wspominał o takiej możliwości.Raz jeszczę dziękuję.
  • REKLAMA
  • #12 330811
    emik
    Poziom 34  
    Dla dociekliwych podaję zrzut pamięci z FISa.Może komuś nasunie się myśl jak puścić radio bez karty.
    Załączniki:
    • pack.ZIP (1.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 332020
    emik
    Poziom 34  
    Po kilku próbach udało się trochę zmienić zapis pamięci aby radio zgłaszało się bez wołania o kartę.Sprawdziłem i wszystkie funkcje tunera i odtwarzacza CD działają poprawnie,niestety nie mam możliwości sprawdzenia nawigacji.Raz jeszcze dziękuję kol.Picadorowi za udostępnienie bezstresowej metody czytania FISa.Dla ciekawych dołączam zmodyfikowany plik.
    Załączniki:
    • travel.ZIP (1.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 364972
    cbs
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W DX trzeba trzymac NAV oraz 2 od gory po lewej
    zeby wpisac MASTER CODE
    :D
  • #15 365251
    djlj24
    Spec od car audio
    Tak jak napisali w instrukcji obsługi ale tylko wtedy gdy jest włożona nowa karta. Ale ładnie leci bez karty nawet bez sprzętu i master kodu :-). Jak? Nie pytajcie tylko pomyślcie.
  • #16 365274
    picador
    Poziom 33  
    :arrow: emik , ta zawartość i tak nie będzie pasowała do drugiej sztuki , czyli od razu pójdzie bez karty

a jaki to sposób : bez sprzętu :?: djlj24 :?:
  • #17 3783101
    joho
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    PANOWIE temat widze juz stary doszlo do mnie takie radyjko, p wlozeniu cd z mapa pare komunikatow eeprom erase,eeprom write na lcd ukazalo sie cd be checked,pozniej po wcisnieciu klawisza navi z plyta w srodku wypisalo ze navi niedostepne????(po angl.)
    zla plyta? ponoc do navi DX czechy,polska 2006/2007

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu aktywacji nowej karty w radiu samochodowym BP Travel Pilot DX-R70 bez posiadania oryginalnej karty i nie działającego kodu. Standardowe kombinacje klawiszy (np. TUNE + 1, TUNE + 1 + 4, 1 + 4) oraz procedury z instrukcji nie pozwalają na wejście w tryb wpisywania master code. Użytkownicy sugerują, że radio posiada pamięć EEPROM (24C32) w module FIS, której modyfikacja może umożliwić uruchomienie radia bez karty. Wskazano możliwość odczytu i zapisu pamięci EEPROM poprzez interfejs I2C dostępny od spodu płyty FIS, co pozwala na modyfikację zawartości i ominięcie wymogu karty. Jeden z użytkowników udostępnił zrzut pamięci i zmodyfikowany plik, dzięki czemu radio działa bez karty, choć nie sprawdzono funkcji nawigacji. W modelu DX-R70 do wpisania master code należy przytrzymać klawisze NAV oraz drugi od góry po lewej stronie. Wspomniano również o problemach z kartami nowymi, które mogą być uszkodzone, oraz o braku dostępności części mechanicznych do radia. Pojawiła się także informacja o komunikatach błędów związanych z nawigacją i płytą CD z mapami (np. "cd be checked", "navi niedostępne"), co może wskazywać na niekompatybilność lub uszkodzenie nośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA