logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RSE8KPUS1XEO – nie chłodzi, wyświetlacz błędny, cykliczne pstrykanie, wentylator

maildobasi76 27 Lip 2025 13:31 270 3
REKLAMA
  • #1 21618283
    maildobasi76
    Poziom 2  
    Witam, problem z lodówką Samsung RSE8KPUS1/XEO - wyświetlacz pokazuje głupoty, chłodziarka nie chłodzi, zamrażarka nie zamraża. Cały czas słychać chyba wentylator (dość cichy szum) i od czasu do czasu (co ok. 1 min) charakterystyczne cyknięcie (pstryknięcie).

Co prawda naprawiam sobie w miarę możliwości sama domowe AGD (pralka - łożyska, krzyżak), ekspres do kawy (przepływomierz), ale na elektronice znam się w bardzo niewielkim stopniu. Jeśli jednak chodziłoby np. o czujnik temperatury, odkręcenie jakiejś obudowy, pokrywy, wypięcie i wpięcie kabelka (trochę już poczytałam i wiem mniej więcej, gdzie czujnik jest), to poradzę sobie sama.

Tylko proszę o podpowiedzi - szukać nowej, czy reanimować tę? Jedzenie i tak już na śmietnik, bo chyba tak ma od wczoraj. Wyłączyłam z kontaktu na 2 minuty, ale po włączeniu ponownie niewiele się zmieniło. Odrobinę chyba schłodziła (z 18 °C do... teraz już nie wiem nawet ilu), a minęły już ze 4 godziny.

Panel sterowania lodówki Samsung z wyświetlaczem pokazującym 0°C i 11°C
    AI: Czy na wyświetlaczu pojawiają się jakieś konkretne kody błędów, migające kontrolki albo inne nietypowe symbole? Jeśli tak, to jakie?
    Tak, częściowo widoczna temperatura
    AI: Czy lodówka była ostatnio rozmrażana, albo czy w środku (szczególnie przy tylnej ściance) widać lód lub szron?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21618677
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    To pstrykanie wskazuje na problem związany z uszkodzeniem sprężarki, (chyba do wymiany) lub uszkodzeniem elektroniki , które zakończyło jej żywot.
  • REKLAMA
  • #3 21618924
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, potrzebujesz dostępu do sprężarki, jeśli pstryka przy niej, to tak jak wyżej.
    Jeśli pstryka np. przekaźnik na płycie głównej, to ja bym spróbował odłączyć wyświetlacz, może on robi złą robotę, w końcu pokazuje głupoty.
  • #4 21619051
    maildobasi76
    Poziom 2  
    >>21618924 O... widzisz, i ten wyświetlacz, to jest pewien trop, bo on tak dziwnie pokazuje już od kilku lat. Może nie aż tak, jak teraz, że już nie wiem, jaka temperatura, ale powiedzmy od 4 lat np. pomimo włączenia opcji kostek lodu (nie kruszonego), to kostki owszem się robiły, ale wypluwało tylko kruszony. I na wyświetlaczu tryb kostek jakby ciemniejszy, a kruszony jasno świecił.
REKLAMA