logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rational CPC101G błąd rES – jak sprawdzić moduł sterowania palnikami gazowymi?

Volume 27 Lip 2025 15:01 339 0
REKLAMA
  • #1 21618377
    Volume
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z piecem parowo-konwekcyjnym Rational CPC101G. Jest to piec gazowy. Pojawił się błąd rES, z instrukcji serwisowej wynika, że ma to związek z automatem sterującym palnikami gazowymi i generalnie wystarczy wcisnąć przycisk "zegar" i powinno wszystko wystartować. Niestety tak nie jest. Nie można zlikwidować tego błędu, automat nawet nie próbuje wystartować palników. Włączyłem tryb serwisowy i w tym trybie wszystko działa (oprócz tych właśnie palników), można w trybie "test" włączyć wentylator i wszystko inne. Myślałem, że nie ma komunikacji pomiędzy płytą główną a palnikiem.
    Komunikacja jest, bo wentylator startuje, a jest on na końcu – płyta główna, sterownik palnika, wentylator.
    Podejrzewam, że uszkodzeniu uległ moduł sterowania palników, jak to sprawdzić, żeby mieć 100-procentową pewność.
    Załączniki:
    • Rational CPC101G błąd rES – jak sprawdzić moduł sterowania palnikami gazowymi? IMG20250727125706.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA