logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pobór prądu przy rozruchu silnika 5 kW w trójkącie – ile amper?

gadek80 27 Lip 2025 17:57 1044 11
REKLAMA
  • #1 21618540
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Witam.

Mam pytanie do doświadczonych kolegów.
    Ile amper może brać silnik od przepompowni wody przy rozruchu, zakładając, że ma moc 5 kW?
    Zapewne przy takim działaniu jak pompowanie wody, sposób podpięcia silnika to trójkąt, ale tylko gdybam.

Chodzi mi o orientacyjną wartość amper o ile da się tak podać.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21618566
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1939
    Przyjmuje się, że może to być do około 7-mio krotności prądu znamionowego. Jednak w rzeczywistości może być inny. Zbyt dużo danych o tym decyduje.
  • REKLAMA
  • #3 21618568
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    Bardzo duża rozbieżność, typ i konstrukcja wiele zmienia. Zasadniczo 2,5 – 4 razy prąd znamionowy.
    Zasadniczo przy bezpiecznikach 63 A bez problemu startowały, ale czasem trafiały się perełki co wywaliły i 63 A (pisze tu o nie obciążonym silniku).
  • #4 21618574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21618589
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Cytat:
    5 do 7 x In w zależności od sposobu rozruchu.

Dlatego w takich silnikach stosuje przełącznik gwiazda/trójkąt (Y/Δ). Połączenie w gwiazdę (Y) zmniejsza prąd rozruchowy 3x, podczas gdy trójkąt (Δ) pozwala na pełne wykorzystanie mocy silnika. Rozruch w połączeniu Y a po osiągnięciu ustabilizowanych obrotów nominalnych przełączane jest na Δ.
  • REKLAMA
  • #6 21618609
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    DiZMar napisał:
    Dlatego w takich silnikach stosuje przełącznik gwiazda/trójkąt (Y/Δ). Połączenie w gwiazdę (Y) zmniejsza prąd rozruchowy, podczas gdy trójkąt (Δ) pozwala na pełne wykorzystanie mocy silnika.

Nie tylko z tego powodu.
    Rozruch w Δ jest tak gwałtowny, że może spowodować uszkodzenie maszyny napędzanej. Nadmierny moment obrotowy (łożyska, sprzęgła, koła zębate, pasowe).
    Tutaj autor wskazał, że napędzana jest pompa, może wystąpić bardzo niebezpieczne uderzenie słupa cieczy, nazywają to młot wodny.
  • #8 21618703
    gadek80
    Poziom 31  
    Postaram się po krótce opisać cel mojego pytania.
    W oczyszczalni jest kilkanaście liczników z mocą umowną 7kW, 14kw i 17kW. W celu zmniejszenia kosztów można obniżyć moc umowną co zmniejszy dodatkowo koszty, lecz obniżenie mocy w Tauronie będzie się wiązało ze zmianą zabezpieczeń przedlicznikowych na niższy amper według określonej tabeli. Niektóre liczniki maksymalną moc wskazaną na fakturze mają, 1kW, 2kW 3 i 5 kW. Dla tych co mają 5kW z pewnością nie mogę zejść z mocą umowną poniżej 7kw gdyż zabezpieczenie przedlicznikowe będzie za słabe natomiast dla tych z wynikiem 2 czy 3 kW warto by było się zastanowić. Podobnie jest z licznikami o mocy 14kW gdzie maksymalny pobór był 7kW.
    Zakładanie analizatora będzie kosztowne, gdyż oszczędność roczna na jednym liczniku to 200-800zł rocznie, ale sumarycznie ze wszystkich liczników zrobi się już duża kwota, a zabieg formalny stosunkowo prosty. Problem tylko, żeby nie wybijało zabezpieczeń przy uruchomieniu pompy.
    Myślałem również o sprawdzeniu dobrymi cęgami, bo dostępu do licznika nie mam uprawnień, a jeden dzień na objazd z cęgami mogę poświęcić.

Tabela mocy przyłączeniowej z odpowiadającymi prądami zabezpieczeń w amperach.
  • #9 21618935
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Oszczędności, oszczędnościami, ale pamiętaj o takim parametrze jak "opłaty za przekroczenia mocy umownej".
    W dwóch obiektach na terenie gminy miałem przypadek, że wartość przekroczeń była większa niż wartość normalnego użytkowania obiektów. A to jest opłata x 300% .
    Do takiego silnika oprócz falownika, można dołożyć jakiś soft start.
  • #10 21619021
    gadek80
    Poziom 31  
    kwj123 napisał:
    W dwóch obiektach na terenie gminy miałem przypadek, że wartość przekroczeń była większa niż wartość normalnego użytkowania obiektów. A to jest opłata x 300% .

Tu akurat trzeba zrobić roczną analizę kosztów.
    Mam klienta, sklep spożywczy z mocą umowną 30kW, a pobór permanentnie na poziomie 42 do 51kW czyli żeby nie płacić za przekroczenia jak nic potrzebne 50kW mocy umownej i już w taryfie C2, lecz nic podobnego gdyż:
    Roczna kara za przekroczenie wyszła 3800 zł netto.
    A skoro
    50kw mocy umownej w C2 to roczny koszt: 10.014 zł
    40 kw mocy umownej w C1 to roczny koszt 2.620 zł
    Wynik: lepiej podwyższyć moc tylko do 40kW, żeby zostać w taryfie C1, koszt kary z 3.800 spadnie może do 1.000 zł.
    A nawet jakby nic nie zrobił to płacenie kary jest i tak tańsze o 3.600 zł niż płacenie za 50kW mocy umownej.

W moim pytaniu akurat moc umowna nie jest problemem tylko zabezpieczenia przedlicznikowe, gdyż pobór zapisany na fakturach to często max 3-5kW więc byłoby poniżej mocy umownej, lecz zabezpieczenie przy takiej mocy umownej to to 6 lub 10A, a od 7kw jest dopiero 16A.
    Czyli jeżeli zmniejszę moc np z 7kw do 4kW gdzie pobór maks jest 2kW to zabezpieczenia spadną z 16A do 6A i silnik wtedy będzie wybijał zabezpieczenia.
  • #11 21619112
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    gadek80 napisał:
    Czyli jeżeli zmniejszę moc np z 7kw do 4kW gdzie pobór maks jest 2kW to zabezpieczenia spadną z 16A do 6A i silnik wtedy będzie wybijał zabezpieczenia.

Raczej będzie wybijało.
    Silnik ok. 5 KW, to jakieś prąd zn 8,5 A, przy rozruchu różnie, zależy od modelu silnika.
    To wyżej napisałem, żeby nie robić na styk, bo można przepłacić.
    Między C12, a C22 znam różnicę, bo mam też obiekt na C22A (65 KW) i nie da się tego obejść.
  • #12 21619148
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    >>21619021
    Może najpierw należałoby zweryfikować jakie zabezpieczenia przedlicznikowe są i będą zainstalowane. Jeżeli wkładki topikowe gG i/lub ogranicznik mocy (Etimat T), to prąd rozruchowy nie powinien spowodować ich zadziałania, szczególnie ogranicznika mocy. Według obowiązujących standardów technicznych Tauron w ZKP powinien znajdować się przed licznikiem (PL) rozłącznik bezpiecznikowy (FW) na wkładki topikowe gG minimum 50A do mocy 20,5 kW, a tuż za licznikiem ogranicznik mocy (FZ) dostosowany do mocy umownej, czyli przy prądach rozruchowych te zabezpieczenia nie zadziałają.

Fragment dokumentu opisujący zasady budowy zestawów z oznaczeniami PL i FW

Schemat elektryczny z rozłącznikiem bezpiecznikowym FW, licznikiem PL i ogranicznikiem mocy FZ
    Pozostaje tylko kwestia jak jest obecnie zrealizowane, bo ZKP mogły być wykonane wiele lat temu i Tauron przy zmianie mocy raczej nie będzie wymagał dostosowania do obecnych standardów, a jedynie wskaże wymianę zabezpieczeń o niższej wartości.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik o mocy 5 kW stosowany w przepompowni wody, podłączony w układzie trójkąta, podczas rozruchu może pobierać prąd znacznie wyższy niż prąd znamionowy. Typowo prąd rozruchowy silnika indukcyjnego wynosi od 5 do 7 razy prądu nominalnego. Dla silnika 5 kW przy napięciu 400 V i trójfazowym zasilaniu prąd znamionowy wynosi około 9-10 A, co oznacza, że prąd rozruchowy może sięgać nawet 45-70 A. W praktyce wartość ta zależy od charakterystyki silnika, sposobu rozruchu (bezpośredni, gwiazda-trójkąt, softstart) oraz obciążenia mechanicznego. Podłączenie w trójkącie zapewnia pełną moc i nominalny prąd, natomiast rozruch bezpośredni powoduje duży impuls prądowy. W przypadku pomp wodnych często stosuje się rozruch gwiazda-trójkąt, aby ograniczyć prąd rozruchowy. Wartości prądu rozruchowego można oszacować na podstawie danych katalogowych silnika lub pomiarów praktycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA