logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka stacja lutownicza z grotami T12 do 250 zł? Yato YT-82461 vs OSS T12-X PLUS

Pulpet24 27 Lip 2025 18:03 1029 8
REKLAMA
  • #1 21618549
    Pulpet24
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Zastanawiam się nad kupnem lutownicy do zastosowań hobbystycznych. Budżet to, tak myślę, do 250 zł. Chcę kupić nową, bo chciałem odlutować elementy z zasilaczy ATX od Corsaira, który ma już nieco lepsze chłodzenie PCB (czy tam większe pola masy czy jak to tam się nazywa) i moja obecna lutownica za dosłownie 6 zł nie wyrabia.

Jak na razie zastanawiam się nad dwiema opcjami (obie poniżej 150 zł):
    Yato YT-82461 (bo YT-82462 aktualnie nie mają w magazynach) https://toya24.pl/product-pol-10016202-STACJA...ETLACZEM-LED-TYP-GROTU-T12.html?text=10016202
    OSS T12-X PLUS https://www.aliexpress.com/item/1005006302714...-c56e-422d-a914-57585c63e08a-2&pdp_ext_f={"order":"1130","eval":"1"}&pdp_npi=4@dis!PLN!175.20!146.99!!!337.51!283.16!@21038df617536297760065540ed7a3!12000036682528550!sea!PL!3537137964!X&curPageLogUid=oW0vd6q7rKCT&utparam-url=scene:search|query_from:

Ostatnio kupiłem na Aliexpress stację KSGER T12, ale przyszła sztuka wadliwa i nie działała, więc tak szczerze chyba bym wolał uniknąć kupowania na Ali, chyba że byłaby znacznie lepsza od innych opcji. Jakby ktoś miał jakieś porównanie do tych stacji, to byłbym wdzięczny za informację. Poza tym postanowiłem postawić na groty T12, bo z tego, co wiem, są lepsze niż 900M i tańsze od tych JBC.

O tej OSS coś czytałem, że niby zamiast pasty termoprzewodzącej to używają silikonu i ma problemy z uziemieniem grotu, a o tej Yato, że kabelki są źle przylutowane do płytki. Poza tym Yato ma blaszkę zamiast podstawki, mało użyteczny grot w zestawie i brak funkcji autosleep, co akurat boli najbardziej. Na razie skłaniam się w kierunku kupna Yato ze względu na cenę i to, że nie jest z Aliexpress (a OSS na Allegro jest za 260 zł), ale chciałbym usłyszeć od was jakieś porady.

Jeżeli ktoś ma może jeszcze inną stację do polecenia, to proszę pisać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21618578
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Pulpet24 napisał:
    O tej OSS coś czytałem, że niby zamiast pasty termoprzewodzącej to używają silikonu i ma problemy z uziemieniem grotu,

Tak było w pierwszych wersjach. Jak się ukazały kupiłem 1 sztukę i było źle to zrobione - przerobiłem. Kolejną kupiłem chyba 6 miesięcy później i nie miała już tego problemu, dlatego zakładam że raczej są poprawione - uziemienie. Nie pamiętam jak z pastą tam jest, ale chodzą.
    Swoją mało już lutuje bo była przesiadka na T245, a druga poszła do kolegi i chodzi bez problemu. Mogę polecić.
  • REKLAMA
  • #3 21618630
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Ta Yato YT-82461 wygląda jak klon Bakon 950D którą używałem jakiś czas temu. Główną wadą tej stacji był brak mocy pomimo zadeklarowanych 75W prze większych polach musiałem dogrzewać hot-air em.
    OSS T12-X PLUS pod każdym względem lepszy wybór. Egzemplarz który posiadam nie miał problemów z uziemieniem grota, regulacja temperatury pokrętłem wygodniejsza niż przyciskami w Bakon, moc wystarczająca do większości prac, przydatne tryby boost, sleep, idle (akurat z moim firmware funkcja idle jest skopana) .
    Mój egzemplarz OSS T12-X PLUS dalej sprawny po około roku użytkowania ale jest trochę informacji w internecie o awaryjności tej stacji, nawet tu na forum.
    A co z tym KSGER T12 może da się naprawić?
  • REKLAMA
  • #4 21618685
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    OSS T12-X PLUS jest już poprawiona. Kupowałem kilka miesięcy temu, pierwsze co zrobiłem, to ją sprawdziłem pod tym względem. Zdaje mi się, że w opisie było nawet o wersji poprawionej. Nie pamiętam czy ten "Plus" to nie jest właśnie to. Nie wnikam, bo z uziemieniem u mnie jest poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 21618732
    Pulpet24
    Poziom 8  
    [postid:a5cd030666][/postid:a5cd030666] Dzięki za info o tej zawodności, ważny temat, o który w sumie zapomniałem się zapytać w poście. Masz jakieś informacje o tym, jak szybko się psują te stacje Bakon 950D?

raks0 napisał:
    A co z tym KSGER T12, może da się naprawić?

Być może się dało, ale nie wiem, bo od razu stację zwróciłem. Problemem było to, że nawet po włożeniu grotu w swoje miejsce dalej pokazywał się ERROR. Z tego, co rozkręcałem, to 24 V z zasilacza szło, choć sprawdzałem to bez obciążenia. Jest więc szansa, że to gdzieś w układzie sterowania był jakiś feler, a skoro tak, to szanse na naprawę tego przeze mnie były znikome.
  • #6 21618783
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    A kolega wyczyścił styki ?
    Miałem to sam kłopot moimi końcówkami (zaśniedziały)
    A te współczesne wynalazki mają się do TCP Wellera jak (wynalazunie)
  • #7 21618808
    Pulpet24
    Poziom 8  
    >>21618783 Wyczyściłem patyczkami do uszu zamoczonymi w alkoholu izopropylowym, a sam grot chusteczką też z alkoholem. Nie szorowałem tego jakoś dokładnie, co prawda, ale każdy styk w rączce i na grocie wyczyściłem.
    Ale to nieważne, i tak już jej nie mam. Teraz muszę się zdecydować na jakąś nową stację.
  • #9 21619920
    Pulpet24
    Poziom 8  
    >>21619454 Bardzo fajna stacja się wydaje, ale kupiłem tę OSS dosłownie 8 minut przed twoją odpowiedzią. Niestety. Jest spora szansa, że to tę bym kupił, gdybym o niej wiedział, no ale cóż. Myślałem przez chwilę, czy by nie zwrócić tej OSS, jak przyjdzie, bo na Aliexpress jest taka opcja, ale chyba nie będę już wydziwiał i po prostu, jeśli będzie działać, to ją zatrzymam. Mimo wszystko Yihua jest prawie 2 razy droższa i groty też ma droższe, więc tak to sobie po części usprawiedliwiam. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwie stacje lutownicze z grotami T12 mieszczące się w budżecie do 250 zł, przeznaczone do zastosowań hobbystycznych, zwłaszcza do odlutowywania elementów z zasilaczy ATX Corsair. Modele to Yato YT-82461 oraz OSS T12-X PLUS. Obie stacje oferują moc około 75 W i kompatybilność z grotami T12, co zapewnia dobrą wymianę ciepła i precyzję lutowania. Yato YT-82461 posiada wyświetlacz LED i jest dostępna w polskich sklepach, co może ułatwić serwis i dostęp do części. OSS T12-X PLUS jest popularnym modelem z AliExpress, cenionym za stabilność temperatury i szeroki wybór grotów, jednak wiąże się z dłuższym czasem dostawy i potencjalnymi problemami gwarancyjnymi. Obie stacje są znacznie lepsze od tanich lutownic za kilka złotych, oferując szybsze nagrzewanie i lepszą kontrolę temperatury, co jest istotne przy lutowaniu elementów o większej masie termicznej, takich jak pola masy na PCB zasilaczy. Wybór zależy od preferencji dotyczących dostępności, ceny i wsparcia technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA