logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Multipla 1.9 JTD 115KM – nierówna praca na wolnych obrotach

mikolaj211 27 Lip 2025 20:04 297 10
REKLAMA
  • #1 21618679
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam, Multipla 1.9 115km. Auto ładnie odpala, ma moc, natomiast na wolnych obrotach dziwnie nierówno chodzi (coś jakby na 3 cylindry, ale nie do końca).
    Przy dodawaniu gazu w okolicach 1500 obrotów mocno zatelepie autem i od tego momentu się "uzdrawia", już do końca zakresu obrotów pięknie, równiutko chodzi.
    Po puszczeniu gazu zaczyna nie równo chodzić i tak cały czas. Nie ma znaczenia ciepły, czy zimny.
    Jedyny błąd, to P0380 (czyli świeca żarowa albo przekaźnik).
    Auto świeżo kupione, około rok stało, przy pierwszym odpaleniu już tak było, nie mam możliwości dowiedzieć się czy tak było wcześniej, itp.
    Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21619074
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Świeca żarowa chyba nic do tego nie ma, szczególnie na ciepłym i normalnie pracującym silniku. Sądzę, że warto sprawdzić wtryski. Pasują także z Doblo 1,9JTD
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21619605
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ze świecą wiadomo, że to nie ma wpływu, ale chodziło mi, że innych błędów nie ma w ECU zapisanych.

Dzięki za trop z wtryskami, tak się składa, że mam komplet od Doblo o takich samych numerach, jutro jak pogoda pozwoli pobawię się w wymianę, będę wymieniał po jednym i patrzył, czy jest różnica.
  • Pomocny post
    #4 21619633
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3275
    W takim staruszku to nawet kompresja może być. Przydał by się komputer i przegląd live data (EGR, MAF ,ciśnienie w dolocie itp)
  • Pomocny post
    #5 21619693
    Mobali
    Poziom 43  
    sigwa18 napisał:
    W takim staruszku to...
    To bardzo dobry, naprawdę udany silnik. Takie z przebiegiem pół miliona i więcej też już widziałem ;-) Oczywiście przegląd, pomiary i pełna diagnostyka na pewno ułatwi znalezienie przyczyny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21619731
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak ale nawet takie ludzie potrafią zakatować czy zapomnieć że je też się serwisuje czy naprawiać je wiejską technologią czy tankować dziwnymi paliwami bo przecież JTD przepali wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 21619732
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Zgadza się, o ile sam samochód nie jest w super stanie, to przebiegu ma 226 tysięcy i jest on realny (Salon Polska i dwóch właścicieli po około 10 lat, więc nie było powodu do cofania licznika), to już moje trzecie takie auto, w jednym było 460 tysięcy, w drugim 350, także nawet po pracy skrzyni i zniszczeniu wnętrza widzę, że nie ma dużego przebiegu.

O co chodzi z klasami wtrysków w EDC15/CF3? Na wtryskach w aucie jest duża cyfra 2, na tych, które leżą od Doblo jest cyfra 3. W alfo obd jest opcja wpisania klasy wtrysku, czy to właśnie o to chodzi? Mogą być np. 2x klasa 2 i 2x klasa 3, czy muszą być wszystkie takie same?
  • REKLAMA
  • #8 21619817
    Mobali
    Poziom 43  
    sigwa18 napisał:
    Tak ale nawet takie ludzie potrafią zakatować czy zapomnieć że...
    Zgodzisz się jednak, że dobry silnik może wybaczyć więcej? Za to te bardzo kiepskie znane są z tego, że nawet przy starannej obsłudze lubią narobić kłopotów. Tylko tyle i nic więcej, bo zepsuć da się absolutnie wszystko ;-)

Klasy wtryskiwaczy, oznaczane zwykle jako C-1, C-2, czy C3, to nieco różne charakterystyki podawania paliwa. Wtryskiwacz współpracuje ze sterownikiem, więc pomieszanie klas może wprowadzić trochę zamieszania. Jeśli jednak chcesz jedynie zdiagnozować układ wtryskowy to na tej podstawie uda się znaleźć wadliwy wtryskiwacz, nawet podstawiając część innej klasy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21619820
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak tylko te silniki są fazie już na zlomie albo krok przed nim czyli nie opłaca sie serwisować -jeździć puki koła się kręcą. To tak jak znalezienie zdrowego 1.8 turbo od vaga ten co serwisuje nie sprzeda bo się mu nie opłaca.
  • #10 21619824
    Mobali
    Poziom 43  
    sigwa18 napisał:
    ...czyli nie opłaca sie serwisować -jeździć puki koła się kręcą
    Przy takim podejściu faktycznie długo pracować nie będą ;-) Bez względu na wiek czy przebieg, silnik wymaga odpowiednich czynności serwisowych wykonywanych zgodnie z instrukcją i w zalecanych terminach.
    sigwa18 napisał:
    To tak jak znalezienie zdrowego 1.8 turbo od vaga ten co serwisuje nie sprzeda bo się mu nie opłaca.
    Ale tu akurat udany fiatowski 1,9JTD, czyli zupełnie inny silnik. Nie brakuje ani silników ani części do nich. Także z ich serwisowaniem większych problemów nie ma. I co ważne, to silniki tanie w eksploatacji i ewentualnym serwisie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21620258
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Bingo, aż jestem trochę w szoku, bo strzał jak w totolotka. Pierwszy wtrysk od rozrządu jest bardzo zapieczony i nie mogłem go ruszyć, postanowiłem zobaczyć kolejny, też było ciężko, ale wyszedł, założyłem wtrysk od Doblo, odpaliłem na próbę i chodzi pięknie, wszystko minęło. Na wolnych obrotach równiutko, zniknęło trzęsienie przy 1500 obrotów.

Jedynie teraz myślę nad tą klasą, bo teraz są 3x C-2 i 1x C-3. Nie chcę za bardzo ruszać pozostałych, bo mono siedzą, więc prędzej już bym wolał kupić jedną sztukę C-2 i założyć... Czy może jeśli wszystko chodzi ok, to nie przejmować się tym i jeździć obserwować po prostu?

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Multipla 1.9 JTD 115KM wykazuje nierówną pracę silnika na wolnych obrotach, przypominającą pracę na trzy cylindry, jednak problem ustępuje po przekroczeniu około 1500 obr./min, gdzie silnik pracuje stabilnie. Po zdjęciu nogi z gazu nierówności powracają, niezależnie od temperatury silnika. Jedynym odczytanym błędem jest P0380, dotyczący świecy żarowej lub przekaźnika. Auto było przez rok nieużywane, a problem występował od pierwszego uruchomienia po zakupie. Wskazane jest sprawdzenie układu świec żarowych, przekaźników, układu paliwowego, wtryskiwaczy oraz ewentualnych nieszczelności dolotu powietrza, które mogą powodować nierówną pracę na biegu jałowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA