logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Balast RepTech 70W – miganie monitorów i szumy w głośnikach po włączeniu, jak zabezpieczyć

elektrykonda 28 Lip 2025 00:00 258 6
REKLAMA
  • #1 21618908
    elektrykonda
    Poziom 9  
    Witam, posiadam balast (statecznik) do żarówki https://egzotic-room.com/product/zestaw-metah...en-70w-reptech-i-balast-staly-z-okablowaniem/ i podczas jego załączania migają mi monitory, w głośnikach słychać szum. Jak zabezpieczyć instalację przed skokami napięcia? Instalacja stara w blokach, bez uziemienia, samo zerowanie.
    AI: Czy do tej samej linii zasilania, do której podłączony jest balast, są podłączone też monitory i głośniki, czy może są na osobnych obwodach?
    Ten sam obwód.
    AI: Czy miganie monitorów i szumy w głośnikach pojawiają się tylko w momencie włączania balastu, czy utrzymują się przez cały czas jego pracy?
    Tylko podczas włączenia balastu.
  • REKLAMA
  • #2 21618933
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    elektrykonda napisał:
    Instalacja stara w blokach, bez uziemienia, samo zerowanie.
    Podejrzewam, że to jest przyczyną. Wysokoprężne lampy wyładowcze (twoja metalohalogenkowa) podczas zapłonu otrzymują serię impulsów wysokiego napięcia. W Twoim układzie seria ta jest bardzo szybka, bo masz układ elektroniczny. Przebiegi zakłócające biegną torem zasilania (N) przez mostek (zerowanie) na obudowy urządzeń. Sama ich filtracja w Twoim układzie stabilizująco - zapłonowym może być niewystarczająca (producent nieznany). Zwróć też uwagę na długość przewodów układ→lampa (powinny być jak najkrótsze). Sprawdź też, czy komputer, monitor i Twój układ z lampą mają połączenie z kołkiem ochronnym zasilania. Jeżeli tak, to nie przejmowałbym się tym. Zapłon trwa sekundy i zapewne raz, dwa razy na dobę. Istotą zjawiska nie są przepięcia generowane do toru zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 21620018
    elektrykonda
    Poziom 9  
    >>21618933 A myślisz, że układ zapłonowy by coś pomógł?
  • REKLAMA
  • #4 21620042
    750kV
    Poziom 33  
    Twój zestaw posiada elektroniczny układ stabilizująco - zapłonowy i on pełni rolę statecznika i zapłonnika. Mógłbyś spróbować zamiast tego układu zastosować klasyczny statecznik indukcyjny i zapłonnik. W przeciwieństwie do Twojego układu (elektronicznego) układ klasyczny działa na częstotliwości sieci (50 Hz). Twój działa na częstotliwości rzędu dziesiątek kiloherców. Może to pomóc, lecz głowy nie daję.
    Statecznik.
    Zapłonnik.
    Jak będziesz łączył, to według schematu na zapłonniku.
  • #5 21620052
    elektrykonda
    Poziom 9  
    >>21620042 https://www.luxmarket.pl/product/uklad-zaplon...eneo_cid=99b1b701-fed5-9ea5-b060-d93214078a0a Mam taki układ i ten statecznik, co wysłałeś. Korzystamy z tego w pracy do lamp, zastanawiałem się, czy to zadziała, ale nie chciałem zepsuć żarówki xd

Edit, kurde, źle opisałem, metalohalogen ma 50 W, który mam w domu, a najniższy z pracy mogę 70 W jednak dorwać, z doświadczenia wiem, że to niszczy żarówki..
  • #6 21620115
    750kV
    Poziom 33  
    Szukałem, szukałem i (niestety) tylko na Allegro. Tu nie można dawać linków do Alle.., więc wpisz w wyszukiwarkę: electrostart statecznik magnetyczny do lampy wyładowczej HSIP 50W 0,76A, 8.53.53.051. Użytkownik: ElektroZilla.
    Dobierz do tego zapłonnik, tylko od 35 W wzwyż.
    Jeżeli masz statecznik i zapłonnik 70 W, to przynieś z pracy lampę metalohalogenkową 70 W i odpal ją na klasycznym układzie. Jeżeli nie będzie zakłóceń, to również tak będzie na układzie 50-cio watowym.
  • REKLAMA
  • #7 21657364
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2544
    Żarówki, żarówki mają żarnik. Lampa wyładowcza nie ma żarnika, więc się nazywa lampa wyładowcza. Język polski taki trudny jest... Udało się Autorowi wyeliminować zakłócenia z zapłonnika lampy wyładowczej??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy migania monitorów i szumów w głośnikach podczas włączania balastu elektronicznego RepTech 70W do lamp metalohalogenkowych w instalacji elektrycznej bez uziemienia, z zerowaniem. Zakłócenia wynikają z impulsów wysokiego napięcia generowanych przez elektroniczny układ stabilizująco-zapłonowy balastu, które przenikają do toru zasilania i obudów urządzeń podłączonych do tego samego obwodu. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie klasycznego statecznika indukcyjnego i zapłonnika pracujących na częstotliwości sieci 50 Hz, co może ograniczyć zakłócenia. Wskazano na konieczność dobrania statecznika i zapłonnika odpowiednich do mocy lampy (np. 50W lub 70W) oraz na skrócenie długości przewodów między układem a lampą. Przykładowo polecono statecznik magnetyczny Electrostart HSIP 50W 0,76A oraz zapłonnik od 35W wzwyż. Dyskusja podkreśla, że zakłócenia pojawiają się tylko podczas zapłonu balastu i są związane z charakterystyką lamp wyładowczych, które nie posiadają żarnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA