logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside Performance 20V 12Ah Bluetooth – jak bezpiecznie podnieść napięcie cell1?

ushatyman 28 Lip 2025 14:51 813 2
  • #1 21619367
    ushatyman
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Mam problem z akumulatorem Parkside Performance 20 V 12 Ah z modułem Bluetooth. Napięcie na wyjściu akumulatora 17 V, oryginalna ładowarka wyświetla problem z akumulatorem. Po rozebraniu i zmierzeniu okazało się, że napięcie pierwszej paczki akumulatorów spadło poniżej 3 V (2,7 V). W środku znajduje się łącznie 15 akumulatorów po 3 w każdej paczce.
    Zbliżenie na płytkę PCB akumulatora Parkside 20V z widocznymi komponentami elektronicznymi
    Pojawił się pomysł, aby rozlutować cell1 od płytki i wlutować przewód oraz - z ładowarki akumulatorów 3,7 V do GND i spróbować podnieść napięcie na tyle, żeby oryginalna ładowarka zaczęła ładować całość. Niestety nie posiadam spawarki do ogniw, więc nie mogę ich rozdzielić.
    Pytanie, czy jak podłączę to w ten sposób, to nic nie zdechnie?
    Jeżeli był już taki temat, to przepraszam za powielanie, prosiłbym o link.
    AI: Czy masz doświadczenie z ładowaniem ogniw litowo-jonowych, szczególnie takich, które spadły poniżej 3 V? Wiesz, jakie są potencjalne zagrożenia związane z próbą ich reanimacji?
    Nie
    AI: Jakiego dokładnie typu ładowarki 3,7 V zamierzasz użyć do podniesienia napięcia cell1? Czy jest to ładowarka przeznaczona do ogniw Li-Ion i czy posiada ograniczenie prądu ładowania?
    Xtar 2×4,2 V 0,5 A
  • #2 21619385
    GrzegorzSwinder
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Jak napięcie na akumulatorze spadło poniżej 3V to raczej akumulator jest uszkodzony i nic nie da się zrobić . Próba ładowania takiego akumulatora przez podłączenie tej jednej grupy pod zasilacz laboratoryjny raczej nie ma sensu . Z drugiej strony - te baterie mają balanser i jak wytnie się jedną grupę to balanser może się uszkodzić - chociaż naprawiałem koledze takie akumulatory ( NIE PARKSIDE ) i się udało . Za to jak wymienialiśmy baterię akumulatorów w odkurzaczu to balanser się uszkodził ponieważ zauważył zbytnie różnice napięć . Ja bym kupił akumulatory z blaszkami ( są do kupienia ) , podłączył taki jeden równolegle przez rezystor rzędu 20om do tego zespołu który chcemy wymienić . Potem szybko wkrętakiem płaskim odrywamy blaszko od uszkodzonych akumulatorków ( jak się ma wprawę pięknie się odrywają ) , wkładamy NOWE akumulatorki z blaszkami i lutujemy blaszki do blaszek tak aby potem wszystko weszło do obudowy . Po usunięciu WSZYSTKICH uszkodzonych i wlutowaniu pierwszego nowego można ten z rezystorem odlutować i wlutować w miejsce docelowe . Należy tylko uważać aby zwarcia nie zrobić . Koledze wymieniałem w baterii akumulatorki i wszystko działa poprawnie .
  • #3 21624047
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Ażeś mu namieszał. On chciał wymienić celę, Ty mu każesz wymienić akumulator w baterii albo i akumulatorek...
    To, co Autor nazywa akumulatorem, to jest bateria. W baterii są akumulatory połączone szeregowo, równolegle albo na oba sposoby. To co Autor nazywa celą, to właśnie akumulator. Porzućmy motobzdury (akmulator składa się z cel). Bateria to co najmniej dwa takie same elementy (bateria butelek, bateria dział, bateria kranów (bateria kranowa), bateria akumulatorów, bateria ogniw pierwotnych - nie przyjęła się). Z tego powstały głupie nazwy jak np. bateria na ogniwo pierwotne, teraz baterią nazywane są baterie (rowery, laptoy, hulajnogi) i akumulatory (telefony, zabawki, zegarki, jak ładowalne, to już bateria...). "Mądrzy" widząc, że cuś jest nie tak nazwali akumulator ogniwem... Jeszcze modelarze dołożyli swoje pakiety. Nie ma powodu by baterię nazywać paczką...
    No i po tym wyjaśnieniu porada użytkownika GrzegorzSwinder zacznie nabierać sensu. Autor ma baterią akumulatorów. Bateria jest mieszana, znaczy się po kilka sztuk jest połączonych równolegle (bateria równoległa) i kilka takich baterii jest połączonych szeregowo.
    Akumulatory litowo jonowe muszą mieć obwody zabezpieczające PCM (tak do się dawniej nazywał, teraz Chińczyk nazywa je BMS, a Polacy bronią tej nazwy jakby sami ją wymyślili). Można zabezpieczyć 1 akumulator, albo całą baterię równoległą.
    Przy szeregowym łączeniu każde ogniwo baterii musi mieć swój PCM. Chińczyk robi jeden na całą baterię i jest tanio.
    Demontując jedno ogniwo baterii można uszkodzić owo zabezpieczenie. Ja bym odłączył kolejno od strony masy albo zasilania przewody łączące zabezpieczenie z baterią. Dopiero wtedy można wymienić baterię albo jej ogniwa.
    Przy szeregowym łączeniu ważne jest by ogniwa baterii miały jednakowe parametry. Wkładania nowych ogniw do pracy ze starymi to zły pomysł. Stare szybko się zużyją, PCM będzie odcinał baterię. Wymiana kolejny spowoduje, że każde z ogniw będzie miało różne parametry. Lepiej zmienić wszystkie od razu.
    Może się zdarzyć tak, że w nowej baterii uszkodzą się akumulatory, wtedy jest sens wymieniać tylko te uszkodzone jak pisał kolega Grzegorz.
    Miałem takie zdarzenie i po wymianie uszkodzonych 2 sztuk cała bateria działa, ale akumulatory były nowe.
REKLAMA