W skrócie i dokładnie to otrzymałem brakujące tranzystory:
Q12 a jest nim AO3407, dostępny najszybciej jako "A7xx"; gdzie xx to data produkcji; ale w drugiej aku miałem jeszcze inny tranzystor znaczony jako "21ND"
oraz
Q13 a jest nim 2N7002, w obu aku miałem znaczone 72k
zrzuciłem elektronikę aby nie doszło do zwarcia i oba tranzystory podmieniłem, przemierzyłem w ich obrębie wszystkie rezystory i diody, nie wkładałem elektroniki do pakietu lecz wykonałem za pomocą innych ogniw tak zwanego pajączka i w efekcie końcowym wyszedł taki rezultat że jest bez zmian; nadal słychać charakterystyczne próbkowanie stabilizatora; analizując rozrysowany przeze mnie schemat oczywiście w miarę możliwości patrz poniżej stwierdziłem, że problem nie tkwi w tym miejscu;
ale aby Wam dokładnie powiedzieć jak ja to widzę to musimy zacząć od tego ogólnego schematu:
Sercem jest procesor U4 który posiada 28 pinów i każdy z nich ma przypisane zadanie:
1 pomiar temperatury pierwszego czujnika
2 komunikacja z modułem BT jako B5
3 komunikacja z modułem BT jako Rx
4 komunikacja z modułem BT jako Tx
5 to jest ciekawy pin zarządza on przyciskiem w aku SW1 oraz stwierdzam z analizy pierwszego schematu po połączeniu z narzędziem linia DS sprzęt załącza z nią komunikuję
6 pierwsza linia komunikacji zwrotnej do procesora o stanie ogniw; i właśnie tu jest problem
7 pomiar temperatury z drugiego czujnika
8 napięcie referencyjne 3,3v dla czujników temperatury
9 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT3
10 dioda led zielona
11 komunikacja z modułem BT jako D2
12 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT2
13 druga linia komunikacji zwrotnej do procesora o stanie ogniw; i właśnie tu jest problem
14 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT1
15 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT4
16 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT5
17 informacja z procesora o zablokowaniu komunikacji DS i CS tu pewnie jest zarządzanie pinem przywarcie linii do masy i papa
18 dioda led pomarańczowa
19 tu jest komunikacja z procesora do linii DS i CS
20 dioda led czerwona
21 masa procesora
22 linia wykrywająca podłączenie ładowarki, uruchomienie procesu ładowania
23 linia wykrywająca podłączenie sprzętu
24 zasilanie procesora 3,3v
25 linia programowania złącze J1 i komunikacji ze sprzętem
26 linia programowania złącze J1
27 brak
28 linia pomiarowa prądu
to wiecie już gdzie co jest teraz wisienka na torcie patrz schemat najlepiej go narysowałem bo tu jest problem dlaczego bateria pokazuję 0%, a stabilizator wydaje takie dźwięki bo procesor jest obciążany gdy próbkuje ładnie widać szpilki na wykresie oscyloskopu
po prawej mamy wejścia z ogniw i napięcia jakie miałem u siebie w pełni naładowanym aku
po lewej 9, 12, 14, 15, i 16 to wyjścia z procesora które załączają odpowiednia parę tranzystorów; procesor odpytuje po kolei; tam pomiar miernikiem pokazuje 0v bo jest tak szybki, że większość mierników tego nie wyłapie, potrzeba oscyloskopu;
6 i 13 to wejścia do procesora z odpowiedzią o stanie odpowiedniego ogniwa; tu napięcie jest falujące w okolicy 3,3v; jeśli któreś z ogniw padnie lub blok tranzystorów działa niepoprawnie procesor odbierze tą informację i nie uruchomi pakietu ostatecznie wskazując 0% po mimo, że pakiet może mieć wszystkie ogniwa sprawne lub mające znacząco zaniżone napięcie albo też nastąpi uszkodzenie tylko jednego ogniwa jak ja miałem u siebie w aku 4Ah;
Dodam na koniec gdybym sobie tego nie rozrysował nie zlazłbym tak szybko usterki bo nie wiedziałbym gdzie jej szukać; ilość tych małych tranzystorów jest przerażająca; a pomiar ich bardzo trudny; ale sie udało aku działa; pozdrawiam dajcie plusika jak sie podobały odrobione lekcje. W sumie jak nie padnie tylko procesor to można każde aku wskrzesić.