logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria Parkside Smart Paps 204 A1 - zasilanie jest, a nie żyje

mflaku 09 Sty 2023 18:22 19938 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Od czego zacząć diagnostykę baterii Parkside Smart PAPS 204 A1, która ma napięcie na wyjściu, ale nie działa i nie pokazuje stanu naładowania?

Zacznij od wyrównania pakietu: jedna cela ma u Ciebie 3,66 V, więc warto doładować ją osobnym zasilaczem do ok. 4,1–4,2 V, bo elektronika może uznać rozbalansowanie za błąd [#20376743][#20376787] Jeśli po zbalansowaniu dalej jest „martwa”, w tych akumulatorach bardzo często winny jest spalony rezystor R44 (20 Ω) oraz uszkodzony stabilizator 3,3 V U3, najczęściej HT7533-1 lub HT7133-1 [#20466474][#21359467] Często spotyka się też zwarcie modułu Bluetooth, więc jego wylutowanie bywa konieczne, żeby aku w ogóle ruszył [#20466503][#21359467] Po wymianie R44 i stabilizatora oraz usunięciu BT niektóre sztuki wracają do życia, ale jeśli dalej świeci tylko jedna dioda albo słychać „cykanie”, problem może siedzieć jeszcze w tranzystorach Q12/Q13 lub nawet w samym procesorze [#21359467][#21357409]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20376663
    mflaku
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie!
    Bateria po 2 tygodniach przestała działać, nie pokazuje stanu naładowania baterii, po podłączeniu wkrętarki i naciśnięciu przycisku świeci tylko dioda do podświetlenia, tak jakby miała za mało napięcia. Ogniwa mają po około 4,08 V, tylko jedna ma 3,66 V, ogólnie na wyjściu jest 19,97 V.
    Od czego mam zacząć? Może spadło napięcie za bardzo?
    Bateria Parkside Smart Paps 204 A1 - zasilanie jest, a nie żyje
  • #2 20376743
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 746
    mflaku napisał:
    Od czego mam zacząć?
    Ja bym zaczął od reklamacji baterii. Ale jak już rozebrałeś i chcesz naprawić, to spróbuj doładować to jedno ogniwo o niższym napięciu. Możliwe, że jest za duża różnica napięć i elektronika widzi to jako błąd (rozbalansowanie).
  • #3 20376768
    mflaku
    Poziom 11  
    Czyli z ładowarki dać przewodami napięcie na to jedno ogniwo, tak?
  • #5 20378197
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Do ładowania 1 ogniwa układ TP4056 do znalezienia na allegro.
  • #7 20451832
    mflaku
    Poziom 11  
    Bedę miał dopiero dostęp do baterii za 2 tygodnie.
  • #8 20466474
    Dafyz
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    the problem is 3.3V regulator ! HT7533-1 from Ali Express ;)
    R44 original 200 /20ohm/
    ;) have a good day ;)
  • #9 20466503
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Chyba popularna usterka moduł "smart" też niektórzy usuwają.

• #10 20848381
    Rambobambo10
    Poziom 8  

Panowie, czy udało się naprawić akumulator? Jeżeli tak, to dajcie znać w jaki sposób?
  • #11 20853674
    łukasz240245
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem ze swoją 8ah nie ładuję na ładowarce świeci zielona dioda. Może poradzicie coś w tym temacie.
  • #12 20884197
    demsy
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    buli1 napisał:
    Kolego i jak z baterią?
    Mam podobnie. Uszkodzony był mikrostyk i mam jeszcze problem z rezystorem i tranzystorem. R44 możesz sprawdzić u siebie?
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elektronicznymi komponentami, w tym rezystorami.
    Udało się naprawić? Rezystor ma być 200 czy 20 Ω?
  • #14 20885465
    demsy
    Poziom 22  
    buli1 napisał:
    20 Ω. Nie udało się naprawić. Wysłane jako reklamacja.
    A co jeszcze wymieniałeś oprócz tego rezystora? Ja dopiero zamówiłem stabilizator (nie mam akurat takiego).
  • #16 20891533
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Mam podobny problem, ale z wersją 8 Ah: Smart Paps 208 A1. No i tak:
    * spalony rezystor R44 (20R) --> wymieniony na nowy,
    * spalony stabilizator U3 (HT7133-1) --> tymczasowo użyta pierwsza lepsza przetwornica step-down z ustawionym napięciem 3.3 V (tylko do prób),
    * wylutowany moduł Bluetooth (BT7L) --> miał zwarcie,

no i efekt jest taki, że po wciśnięciu mikroswitcha, zapalają się wszystkie diody, ale nie gasną (prąd płynący z pakietu baterii, to ~1.7 mA, ale diody powinny raczej zgasnąć). Nie próbowałem jeszcze co będzie z ładowarką, ani z żadnym narzędziem, ale muszę sprawdzić.
  • #17 20916712
    bronkowskig
    Poziom 10  
    Dzień dobry a raczej wieczór.
    Czy udało się komuś skutecznie naprawić ten akumulator ?
    Nie znam francuskiego to też chciałbym zapytać czy samo wylutowanie modułu Bluetooth wystarczy czy aby działał aku trzeba coś mostkowac?

Edit: u mnie dookoła R44 widać jak topiło płytę, nie jestem wprawnym elektronikiem ale wychodzi na to że coś robi zwarcie.

Może komuś pomoże spolszczona wersja.
    https://youtu.be/gOlGypPw5VU?si=-puoUSgFNKkQdwTS
    Załączniki:
    • Bateria Parkside Smart Paps 204 A1 - zasilanie jest, a nie żyje IMG_7537.jpeg (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 20923727
    bronkowskig
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    U mnie uszkodzony procesor, niestety nie jestem w stanie go znaleźć nigdzie w sieci.
    Jeśli ktoś ma taką płytkę z elektroniką lub uszkodzony cały aku to proszę o kontakt.
  • #20 20923777
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    bronkowskig napisał:
    Witam ponownie.
    U mnie uszkodzony procesor, niestety nie jestem w stanie go znaleźć nigdzie w sieci.
    Jeśli ktoś ma taką płytkę z elektroniką lub uszkodzony cały aku to proszę o kontakt.

Jesteś pewien, że procesor? Rozumiem, że masz zwarcie na linii 3V3? A że tak spytam - próbowałeś wylutować moduł Bluetooth?
  • #21 20923792
    bronkowskig
    Poziom 10  
    Moja bateria pojechała do przemiłego Pana Leszka, który kręci tutoriale odnośnie tego akumulatora a linki do filmów są powyżej. Okazał się być też ze Śląska😄.
    Moduł Bluetooth wycięty na samym początku a diagnoza po usunięciu stabilizatora to procesor. Dostałem nawet filmik z diagnostyki mojego aku.
  • #22 20925507
    demsy
    Poziom 22  

.
    Miganie diod w taki sposób oznacza jakiś kod błędu? Wymieniałem stabilizator 3,3V i rezystor R44 oraz wylutowałem moduł bluetooth
  • #23 20925543
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    No niestety nie podejrzymy tego filmu, bo ustawiony masz go jako "prywatny" :-)
    Załączniki:
    • Bateria Parkside Smart Paps 204 A1 - zasilanie jest, a nie żyje obraz_2024-01-23_225741966.png (22.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21347812
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    Ocena: 145
    Witajcie postanowiłem ruszyć temat;
    Trafiła do mnie bateria czy akumulator jak kto zwał 8Ah z bluetooth, martwa, zero reakcji na przycisk.
    Po analizie okazała się typowa usterka spalony R44; wysadzony stabilizator i zwarty moduł bluetooth.
    Usunąłem moduł bluetooth, wstawiłem nowy stabilizator dokładnie HT7533-1 SOT89 bo jedynie taki był osiągalny co ma na wejściu napięcie do 24V i to same rozłożenie pingów, tu trzeba zachować szczególną ostrożność w doborze elementu bo stabilizatory mają przestawione wyprowadzenia i większość nie pozwala mieć na wejściu tak wysokie napięcie.
    Dalej bateria wstała, tzn reaguje na przycisk po jego przyciśnięciu mam zapaloną jedną diodę na czerwono, po chwili zapalone 3 diody czyli: czerwona, pomarańczowa, zielona i etap ponownie się powtarza i cisza.
    Aku po złożeniu nie reaguję na ładowanie; ładowarka nie wykrywa pakietu.
    Po montażu w sprzęcie tym wypadku w fleksie/szlifierce jak kto zwie, sprzęt startuję, w przybliżeniu 10sekunt się automatycznie rozłącza.
    ale...
    Trafiła do mnie kolejna bateria 4 Ah z bluetooth też martwa, zero reakcji na przycisk dosłownie 2 dni później.
    Tu sytuacja jest inna.
    Uszkodzeniu uległo jedno ogniwo, a dokładnie 21700 o pojemności 4000mAh i wydajności 35A; zamówiłem nowe.
    Pozostałe ogniwa miały napięcie 3,5v; więc je za pomocą ładowarki osobno podniosłem do 4,2v tym sprzętem.

Układ z akumulatorem i ładowarką z podłączonymi kablami testowymi

Gdy przyszło nowe ogniwo, zamontowałem zespawałem profesjonalną zgrzewarka i podładowałem do 4,2v bo nominalnie miało 3,4v.
    Złożyłem pakiet i sukces po naciśnięciu przycisku zapalają się wszystkie 3 diody sygnalizując pełne naładowanie , dodam całe aku miało prawie 20,8v.
    Zaznaczam przy rozmontowanym zestawie wyjąłem sprawny moduł bluetooth tylko są z nim same problemy bo łatwo zblokować akumulator i przełożyłem go do pakietu 8Ah w celu analizy problemu.

Ale co dalej z 8Ah pakietem gdzie przy naciśnięciu przycisku wskazuję błąd świecąc czerwoną diodą.
    Postanowiłem zainstalować sobie aplikację "Lidl home" i sprawdzić sytuację, w efekcie uzyskałem taką odpowiedz:

Ekran telefonu z aplikacją pokazującą status akumulatora 8Ah.

Aku ma 0% i nie ładuję; stan gotowy; ale po włożeniu do ładowarki stan zmienia się na ładowanie czyli reaguję jak widać na foto, procenty nie przybierają, można zmieniać inne wartości, ustawić pin, ale to i tak nie pozwala korzystać z pakietu.

Majster z filmów "E8600" który opowiada o usterkach tych baterii dużo wnosi do tematu ale nie wnika, aż tak szczegółowo jak wniknę ja gdyż rozrysowałem całą elektronikę tych akumulatorów aby namierzyć problem jaki wynikł w tym przypadku; oczywiście mowa, że płyta jest 2 stronna i większość poł pomiarowych ogniw jest pod spodem i może dojść do złego pomiaru ogniwa bo łatwo uszkodzić przelotkę podczas demontażu w moim przypadku przejście jest ok.

Zaczytałem większość napięć z sprawnego aku 4Ah i porównując z aku 8Ah mam małe wąchania; ale w pełnej ciszy dostrzegłem niepoprawną prace stabilizatora 3,3v.
    W aku 4Ah mamy kompletną ciszę po włączeniu przycisku.
    W aku 8Ah mamy pikanie charakterystyczny dźwięk obciążenia czyli ewidentnie widać, że po mimo uszkodzeniu r44 i stabilizatora uległo jeszcze coś więcej.
    Spotkałem posty gdzie piszą, że wymienili ogniwa lub stabilizator i R44 i im aku nie wstało czyli to samo co u mnie.
    Obecnie czekam na tranzystor Q12 o oznaczeniu 3407 notowany jako A7xx jest on w linii spalonego R44 20R i uszkodzonego stabilizatora.
    Po ukończonej naprawie z zamiarem pomyślnym udostępnię pełny schemat tego pakietu dla potomnych.
  • #26 21356212
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    W moim akumulatorze parkside 20V performance A1, nowy akumulator, nie ma nawet 1 cyklu ładowania, próbowałem podłączyć do aplikacji i zaktualizować oprogramowanie. Podczas aktualizacji wyskoczył błąd, od 3 dni świeca się dioda czerwona i zielona, nie reaguje na przycisk. Jest cały czas możliwa do dodania do aplikacji, lecz pokazuje temp -25 stopni i wszystkie inne parametry 0%.
    Czy jest szansa ją ożywić bez jej rozbierania?
  • #27 21357409
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    zieloczek100 napisał:
    próbowałem podłączyć do aplikacji i zaktualizować oprogramowanie

Możesz ją przywrócić do ustawień fabrycznych wyzeruje się też pin jeśli był ustawiony, są filmiki jak tego dokonać trzeba rozkręcić aku i zewrzeć dwa piny które są niedaleko procesora; jeśli po tym zabiegu aku nie wstanie to masz jeszcze jedną możliwość i w miarę szczęścia musisz rozłączyć, rozlutować pakiet ogniw od elektroniki wówczas zaniknie napięcia 3,3v na stabilizatorze i jest szansa, że się procesor obudzi jeśli to nie pomoże to należy ponownie wgrać oprogramowanie programatorem, a to już raczej nie realne bo nie ma skąd pozyskać wsad oraz nie wiemy co to za procesor bo nazwa jest oryginalna zeszlifowana, a naniesiony zamiennik HP201202. Jedno jest pewne, że w 4Ah i 8Ah mamy ten sam procesor i pozostałe wartość elementów.
  • #28 21357430
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    >>21357409
    Dziękuję za rzeczową odpowiedź, czekam na odpowiedź serwisu, czytałem że dosyłają nowe aku bez konieczności odesłania starego, ale jeżeli musiałbym to zrobić to wolę żeby nie miał oznak ingerencji w środek, z drugiej strony od leżenia w tym stanie tj aktywne Bluetooth i świecą się dwie diody, akumulatory wewnątrz mogą rozładować się poniżej bezpiecznego progu.
    Odnośnie opcji z wymiana procesora i programowaniem - to słabe ze strony PARKSIDE, że do tego stopnia uniemożliwiają naprawę swoich urządzeń.
  • Pomocny post
    #29 21359467
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    W skrócie i dokładnie to otrzymałem brakujące tranzystory:

Q12 a jest nim AO3407, dostępny najszybciej jako "A7xx"; gdzie xx to data produkcji; ale w drugiej aku miałem jeszcze inny tranzystor znaczony jako "21ND"
    oraz
    Q13 a jest nim 2N7002, w obu aku miałem znaczone 72k

zrzuciłem elektronikę aby nie doszło do zwarcia i oba tranzystory podmieniłem, przemierzyłem w ich obrębie wszystkie rezystory i diody, nie wkładałem elektroniki do pakietu lecz wykonałem za pomocą innych ogniw tak zwanego pajączka i w efekcie końcowym wyszedł taki rezultat że jest bez zmian; nadal słychać charakterystyczne próbkowanie stabilizatora; analizując rozrysowany przeze mnie schemat oczywiście w miarę możliwości patrz poniżej stwierdziłem, że problem nie tkwi w tym miejscu;
    Diagram elektroniczny z różnymi oznaczeniami elementów.
    ale aby Wam dokładnie powiedzieć jak ja to widzę to musimy zacząć od tego ogólnego schematu:
    Odręczny schemat elektryczny z procesorem HP20120Z i podłączeniami diod LED oraz modułu Bluetooth.

Sercem jest procesor U4 który posiada 28 pinów i każdy z nich ma przypisane zadanie:
    1 pomiar temperatury pierwszego czujnika
    2 komunikacja z modułem BT jako B5
    3 komunikacja z modułem BT jako Rx
    4 komunikacja z modułem BT jako Tx
    5 to jest ciekawy pin zarządza on przyciskiem w aku SW1 oraz stwierdzam z analizy pierwszego schematu po połączeniu z narzędziem linia DS sprzęt załącza z nią komunikuję
    6 pierwsza linia komunikacji zwrotnej do procesora o stanie ogniw; i właśnie tu jest problem
    7 pomiar temperatury z drugiego czujnika
    8 napięcie referencyjne 3,3v dla czujników temperatury
    9 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT3
    10 dioda led zielona
    11 komunikacja z modułem BT jako D2
    12 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT2
    13 druga linia komunikacji zwrotnej do procesora o stanie ogniw; i właśnie tu jest problem
    14 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT1
    15 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT4
    16 procesor wysyła informację o sprawdzenie ogniwa BAT5
    17 informacja z procesora o zablokowaniu komunikacji DS i CS tu pewnie jest zarządzanie pinem przywarcie linii do masy i papa
    18 dioda led pomarańczowa
    19 tu jest komunikacja z procesora do linii DS i CS
    20 dioda led czerwona
    21 masa procesora
    22 linia wykrywająca podłączenie ładowarki, uruchomienie procesu ładowania
    23 linia wykrywająca podłączenie sprzętu
    24 zasilanie procesora 3,3v
    25 linia programowania złącze J1 i komunikacji ze sprzętem
    26 linia programowania złącze J1
    27 brak
    28 linia pomiarowa prądu

to wiecie już gdzie co jest teraz wisienka na torcie patrz schemat najlepiej go narysowałem bo tu jest problem dlaczego bateria pokazuję 0%, a stabilizator wydaje takie dźwięki bo procesor jest obciążany gdy próbkuje ładnie widać szpilki na wykresie oscyloskopu

Ręcznie narysowany schemat elektryczny układu z tranzystorami i kondensatorami.

po prawej mamy wejścia z ogniw i napięcia jakie miałem u siebie w pełni naładowanym aku
    po lewej 9, 12, 14, 15, i 16 to wyjścia z procesora które załączają odpowiednia parę tranzystorów; procesor odpytuje po kolei; tam pomiar miernikiem pokazuje 0v bo jest tak szybki, że większość mierników tego nie wyłapie, potrzeba oscyloskopu;
    6 i 13 to wejścia do procesora z odpowiedzią o stanie odpowiedniego ogniwa; tu napięcie jest falujące w okolicy 3,3v; jeśli któreś z ogniw padnie lub blok tranzystorów działa niepoprawnie procesor odbierze tą informację i nie uruchomi pakietu ostatecznie wskazując 0% po mimo, że pakiet może mieć wszystkie ogniwa sprawne lub mające znacząco zaniżone napięcie albo też nastąpi uszkodzenie tylko jednego ogniwa jak ja miałem u siebie w aku 4Ah;

Dodam na koniec gdybym sobie tego nie rozrysował nie zlazłbym tak szybko usterki bo nie wiedziałbym gdzie jej szukać; ilość tych małych tranzystorów jest przerażająca; a pomiar ich bardzo trudny; ale sie udało aku działa; pozdrawiam dajcie plusika jak sie podobały odrobione lekcje. W sumie jak nie padnie tylko procesor to można każde aku wskrzesić.
  • #30 21497148
    damian456
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Świetna robota z tym schematem. Mam taki sam problem, tzn. cykanie z okolic stabilizatora. Akumulator przeleżał w szufladzie, jest praktycznie nieużywany, po wyciągnięciu niestety nie działa. Napięcia i zbalansowanie ogniw OK. Napięcie 3,3 V także OK.
    Czy mógłby Pan opisać dokładniej, jak szukać przyczyny w torze pomiarowym? Czy uszkodzenie w Pana przypadku było w sekcji balansującej, czy pomiarowej?
    Ogólnie strasznie zawiły ten układ balansowania i pomiaru.

Dodam, że na punkcie testowym nie mam żadnego przebiegu a na akumulatorze świeci się tylko jedna dioda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy awarii akumulatora Parkside Smart PAPS 204 A1 / 208 A1, który po krótkim czasie przestał działać: nie pokazuje stanu naładowania, ładowarka nie zawsze go wykrywa, a po podłączeniu narzędzia świeci tylko część diod lub pojawia się cykanie stabilizatora. Wskazywano na możliwe rozbalansowanie ogniw, uszkodzenie pojedynczego ogniwa oraz konieczność doładowania go osobnym zasilaczem lub modułem TP4056. W kolejnych wpisach zidentyfikowano typowe usterki elektroniki: spalony rezystor R44 (20 Ω), uszkodzony stabilizator 3,3 V (HT7533-1 / HT7133-1), zwarcie modułu Bluetooth oraz awarie tranzystorów Q12 i Q13. Pojawiły się też sugestie usunięcia modułu Bluetooth, wymiany elementów SMD, resetu elektroniki oraz w skrajnych przypadkach reklamacji lub wymiany całego akumulatora. W nowszych wpisach opisywano podobne objawy po aktualizacji firmware, brak reakcji na przycisk, błędne wskazania temperatury i problemy z procesorem/układem sterującym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA