logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mobilus ERS Senso – nie działa ustawianie krańcówek po naprawie, dioda miga czerwono

calkiemniezlehalo 28 Lip 2025 17:48 504 0
REKLAMA
  • #1 21619554
    calkiemniezlehalo
    Poziom 2  
    Mam problem z ustawieniem krańcówek po drobnej naprawie rolety. Robię to według załączonej instrukcji. Robiłem to już kilka razy i zawsze idzie jak po błocie, ale w końcu się udaje. Tym razem kicha. Zacząłem od punktów 2-4, gdzie zresetowałem i dodałem na nowo kanał do siłownika. Tryb serwisowy działa. Mogę ustawić roletę w odpowiedniej pozycji. Problem w tym, że dalej siłownik nie do końca reaguje tak, jak opisano w instrukcji. Np. przełączenie między trybem ręcznym i automatycznym poprzez trzymanie przycisku 2 sek. nie działa. Dalej mam punkt 5, gdzie korzystam z wariantu 2, bo w 1 przytrzymanie nie powoduje włączania migającej diody, tylko ciągłe światło jak w pkt 2.
    Dalej punkt 6
    Sprawdź, czy dioda w przycisku programowania miga w kolorze zielonym (TRYB AUTOMATYCZNY) – jeśli nie – ustaw odpowiedni tryb. – nie miga, przechodzę dalej.
    Dalej wszystko idzie normalnie, dioda miga na zielono od pierwszego ruchu w dół, ustawiam krańcówkę dolną, jest reakcja rolety. Ustawiam górną, też reaguje tymi mikroruchami. Działa to nawet tą opcją samouczenia. Kończę pracę i krańcówki nie działają. Nie mogę przesuwać rolety w dół w ogóle, a w górę nie widzi krańcówki i kręci bez końca, dopóki ręcznie nie zatrzymam stopem. Po programowaniu dioda miga na czerwono w rzadkich odstępach co ok. 2 sek. Potem przestaje.

Kiedyś próbowałem z dobrym skutkiem pkt 8, ale teraz nie mogę włączyć trybu ręcznego. O czymś zapominam albo coś jest nie tak.

Dodam, że w pilocie nie działa mi wyświetlacz. Jestem w stanie na ślepo przełączyć na właściwą roletę i używać przycisków sterowania góra, dół i stop. Więcej nie widzę.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją?
    AI: Czy masz możliwość sprawdzenia działania rolety na innym pilocie (jeśli posiadasz) albo na innym kanale, żeby wykluczyć, że problem wynika z uszkodzonego pilota lub błędnego wyboru kanału?
    Nie, ale pilot działa z innymi roletami.
    AI: Czy po tej naprawie roleta chodzi mechanicznie lekko i bez oporów – nie zacina się, nie blokuje, silnik nie wydaje nietypowych dźwięków?
    Tak
    Załączniki:
    • mobilus_ers_a4_pl.pdf (4.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA