logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uchylanie blend przy lodówce – Arduino czy inny układ?

kolpat94 28 Lip 2025 19:28 441 10
REKLAMA
  • #1 21619642
    kolpat94
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Witajcie, chciałbym was prosić o pomoc w dokończeniu małego projektu. Mianowicie zrobiłem zabudowę kuchenną i postanowiłem, że lodówka wolnostojąca będzie zlicowana z płaszczyzną frontów, dodatkowo szczeliny pomiędzy frontami i lodówką będą miały od 3 do 5 mm.

Czarna lodówka do zabudowy z frontami zlicowanymi z meblami kuchennymi
    Czarna lodówka w zabudowie kuchennej z boczną wnęką na produkty

Meble wykonałem odpowiednio głębsze, aby lodówka miała miejsce. A do szerokości wnęki na sprzęt dodałem jeszcze po 10 cm wolnej przestrzeni, tak aby zamocowane blendy mogły się złożyć i zrobić miejsce na drzwi lodówki, które przy otwarciu mocno wychodzą poza jej obrys.

Zbliżenie na szczelinę między frontem kuchennym a blendą obok lodówki

Początkowo chciałem zrobić uchylanie blend bocznych na zasadzie cięgieł przymocowanych do drzwi urządzenia (tak, wiem, gwarancja, ale najbardziej liczy się efekt wizualny), ale niestety przy otwieraniu drzwi szczelina 5 mm jest zbyt wąska, by cięgło uchyliło blendy. Drugim pomysłem jest zrobienie małego układu (Arduino, serwomotory, czujka ruchu).

Elementy elektroniczne do projektu Arduino na drewnianej podłodze

Chcę zrobić tak, żeby czujka ruchu wyłapywała wszystko, co znajduje się 20 cm od drzwi (w tym wypadku ręka), podawała sygnał do Arduino, a ten żeby ruszał serwami, które uchylą blendy, nawet jak finalnie nie otworzę lodówki. Tylko zastanawiam się, czy Arduino to nie przesada, czy nie lepiej zrobić układ samemu, który po otrzymaniu sygnału z czujki ruchu wyśle komunikat "ustaw serwo w pozycji x", a gdy czujka ruchu przestanie podawać sygnał, serwa wrócą do pozycji y. Dodatkowe pytanie: czy serwa nie będą drżeć, bo czasem w modelach tak się zdarza. Co o tym myślicie? Czy macie jakieś lepsze pomysły? A jak nie, to proszę o pomoc w programowaniu Arduino lub zbudowaniu układu na płytce prototypowej. Dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 21619725
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Pomysł wg mnie brawurowo znakomity - estetyka na top poziomie.
    Obawiam się, że z realizacją będzie sporo zabawy, bo np. te zawiasy
    słabo się wpisują w high level. Może dałoby się ładnie schować jakieś łożyska
    - wtedy napęd miałby chyba lżej. Trzeba jeszcze pomyśleć o pozycjonowaniu
    tych blend, bo nawet mały skos popsuje efekt "łał".
  • REKLAMA
  • #3 21619738
    kolpat94
    Poziom 5  
    Zawiasy widać jedynie, gdy blendy są uchylone, a wtedy osoba jest na przeciw lodówki, więc dla niej są niewidoczne. Same zawiasy są bardzo dobrze osiowane, plus płyta może się delikatnie uginać, więc zawiasy praktycznie nie stawiają oporu. Potrzebuję jedynie dwóch pozycji blend, myślę, że jakieś krańcówki zmieściłyby się od tyłu tak, by były niewidoczne.
  • #4 21619747
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 515
    kolpat94 napisał:
    czy Arduino to nie przesada

Tak przesada, wystarczy NE555.
    kolpat94 napisał:
    Potrzebuję jedynie dwóch pozycji blend

Po co skoro to jest servo? wystarczy ustawić odpowiednie częstotliwości.

Skoro czujnik ruchu to wyjście NC/NO dwa generatory NE555 jeden na otwarcie drugi na zamknięcie czy coś trzeba więcej?

Pamiętaj że elektronika jest zawodna, ja bym poszedł w mechaniczne rozwiązanie.
  • #5 21620768
    kolpat94
    Poziom 5  
    Przy tak małych szczelinach obok drzwi mechaniczne uchylanie odpada. Przy otwieraniu drzwi zawias jest blisko korpusu lodówki, a drzwi mają około 12 cm grubości. Wystarczy otworzyć drzwi lodówki na mniej niż 5 mm od korpusu, a drzwi opierają się o blendę. Dlatego jest potrzebny system uchylający blendę, zanim drzwi zostaną choćby dotknięte.

Schemat pokazuje zderzenie drzwi lodówki z blendą przy minimalnym uchyleniu.
  • REKLAMA
  • #7 21642787
    jarewa
    Poziom 35  
    Nada akurat taki jest dobry bo ma ustawiane wypełnienia PWM ale potrzebujesz 2szt. Takie coś ci skleiłem nie jestem artystą
    Schemat podłączenia serwa z PIR i dwoma układami NE555 przez przekaźnik

NE555 ustawiasz według specyfikacji serwa, to będzie około 1,5kHz dwa tak samo Hz a różniące się wypełnieniem PW jeden generuje by otworzyło drugi generuje by zamknęło pokrętłem PWM ustawisz idealnie pozycje serwa. Schemat jest prosty PIR czujnik ruchu po wykryciu włącza przekaźnik który zasila NE555 i on generuje sygnał dla serwa. Gdybyś zdobył PIR z COM/NC/NO to niepotrzebny był by przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #9 21642967
    jarewa
    Poziom 35  
    kolpat94 napisał:
    Czy problemem moze być spięcie i wyregulowanie dwóch serw Czy oddzielny taki układ na każdą stronę

Jeżeli serwa są takie same tej samej firmy i model powinno się spiąć razem i jednym sygnałem sterować.

Czujnik PIR ok nada się, ale wymaga przekaźnika, przekaźnik na 5V bo wszystko będziesz miał na 5V, może być przekaźnik modułowy arduino.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest automatyczne uchylanie blend bocznych przy lodówce wolnostojącej zabudowanej na równi z frontami mebli, gdzie szczeliny między frontami a lodówką mają 3-5 mm. Mechaniczne rozwiązania oparte na cięgłach są niemożliwe ze względu na małą szczelinę i grubość drzwi lodówki, które przy otwarciu na mniej niż 5 mm opierają się o blendę. Proponowane jest zastosowanie układu elektronicznego z serwomechanizmami sterowanymi sygnałem PWM generowanym przez układy NE555. Czujnik ruchu PIR wykrywa otwarcie drzwi i załącza przekaźnik, który zasila generatory sygnału PWM sterujące serwami. Do sterowania blendami wystarczą dwa serwa, które można kontrolować jednym sygnałem PWM, pod warunkiem, że są tego samego modelu i producenta. Przekaźnik powinien być modułowy na 5V, kompatybilny z układem Arduino lub podobnym. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące ukrycia łożysk i precyzyjnego pozycjonowania blend za pomocą krańcówek, aby uzyskać estetyczny efekt. Autor poszukuje również konkretnego modelu przekaźnika do tego układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA