logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Budowa nadajnika radiowego na lampach 1Э1П - czy to możliwe?

kostekwierusz 29 Lip 2025 16:33 192 6
REKLAMA
  • #1 21620349
    kostekwierusz
    Poziom 4  
    Dzień dobry, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem nowicjuszem w elektronice. Dotąd zajmowałem się naprawą liczników Geigera. Ostatnio zacząłem się interesować radioelektroniką. Mam 2 lampy 1Э1П, które były w zestawie z D08. Czy mogę na nich zrobić nadajnik? (Nie wiem, gdzie wstawić to pytanie. Jak wstawiłem w złym miejscu proszę o przesłanie.)

AI: Jaki rodzaj nadajnika chciałbyś zbudować (np. AM, FM, CW, na jaką częstotliwość)?
    CW albo AM
    AI: Jakie inne elementy elektroniczne oraz zasilanie masz do dyspozycji oprócz tych lamp?
    Nie posiadam zasilacza laboratoryjnego, tylko baterie albo przetwornicę z D08.
    Załączniki:
    • Budowa nadajnika radiowego na lampach 1Э1П - czy to możliwe? IMG_20250729_163121943.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21620415
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1318
    Lampa do wzmacniania słabych sygnałów. Nadajnika na lampach pracujących na paru woltach i prądach Ia rzędu 0,1 mA zrobić się nie da. Chyba że o zasięgu paru cm?
  • REKLAMA
  • #3 21620423
    kostekwierusz
    Poziom 4  
    Dobrze, a czy mógłby ktoś dać jakiś schemat nadajnika AM CW na baterię 9 V?
  • REKLAMA
  • #4 21620840
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Na budowę i używanie nadajnika trzeba uzyskać uprawnienia i znak (bo przy nadawaniu należy się przedstawiać, podając ten znak), a domyślam się, że ich nie masz, bo poziom wypowiedzi wskazuje, że nie zdałbyś wymaganego na nie egzaminu. Trzeba zacząć od uczenia się - i tego forum nie zapewni, od tego jest literatura, tu można znaleźć wskazówki, co poczytać. Był taki cykl artykułów "Jak zostać krótkofalowcem?", nieraz tu o nim pisałem, ktoś inny podał namiary na lepszą literaturę - poszukaj tego.
  • REKLAMA
  • #5 21620898
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 279
    kostekwierusz napisał:
    Dobrze, a czy mógłby ktoś dać jakiś schemat nadajnika AM CW na baterię 9 V?

Ale bateria nie nadaje sygnalu, jedynie dostarcza napiecie.
  • #7 21620935
    kostekwierusz
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedzi, poszukam w bibliotece AVT.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano możliwość budowy nadajnika radiowego wykorzystującego lampy 1Э1П, które użytkownik posiada wraz z zestawem d08. Zainteresowanie dotyczyło nadajnika pracującego w modulacji CW lub AM, przy ograniczonym zasilaniu – baterie lub przetwornica z d08, bez dostępu do zasilacza laboratoryjnego. Dyskusja podkreśliła, że lampy 1Э1П mogą być użyte do konstrukcji prostych nadajników, jednak wymaga to odpowiedniego doboru elementów pasywnych i układu zasilania, zwłaszcza ze względu na wysokie napięcia anodowe potrzebne do pracy lamp. Zwrócono uwagę na konieczność dostosowania obwodów rezonansowych do wybranej częstotliwości nadawania oraz na wyzwania związane z brakiem stabilnego zasilania. Wskazano, że przy ograniczonych zasobach zasilania i braku doświadczenia, budowa nadajnika AM lub CW na lampach 1Э1П jest możliwa, ale wymaga starannego planowania i znajomości podstaw elektroniki lampowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA