logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Import Export z Chin, jak robić biznes w Chinach. Na co uważać? Szczera relacja Polaka.

gulson 30 Lip 2025 11:18 1419 34
REKLAMA
  • #1 21621052
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6046
    Czasami oglądam Pana Jarka z Chin, poprzednio na jego film było sporo zachwalania Chin, a tu nagle....
    Pozwolę sobie krótko podsumować, aby te fantastyczne informacje nie przepadły.

Materiał wideo dla każdego, kto myśli o imporcie z Chin, kontakcie z chińskimi fabrykami czy szerzej – robieniu biznesu w Azji.

Film: „To jest chiński biznes”
    Prowadzący: Jarek – Polak mieszkający w Chinach od 15 lat
    https://www.youtube.com/watch?v=wgcUiQADjbo

Cytat:

• Bądź ekstremalnie ostrożny i nieufny – 99% przypadków to ryzyko oszustwa.
    • Nie daj się omamić „przyjaźnią”, prezentami czy zaproszeniami – to często pułapki.
    • Chiny to nie Europa – tu obowiązują inne zasady moralności i etyki: są sytuacyjne.
    • W biznesie w Chinach nie ma sentymentów, tylko liczą się pieniądze.

1. Sprawdzaj fabryki
    • 90% tzw. “fabryk” to fałszywki – wynajęte hale z maszynami dla pozorów.

2. Nie płać z góry
    • Nigdy nie rób przedpłat ani depozytów – nawet jeśli “fabryka” wygląda dobrze.
    • Zawsze negocjuj – cena wywoławcza jest zawyżona nawet o 2/3.

3. Unikaj “zbyt dobrego angielskiego”
    • Preferuj kontakt z właścicielem – upewnij się, że jest rzeczywistym właścicielem (np. po nazwisku w chińskim KRS).

4. Zasady bezpieczeństwa
    • Nie pij alkoholu – jest toksyczny i upijają cię celowo, żebyś nie myślał logicznie.
    • Nie przyjmuj zaproszeń do KTV, barów, hostess itp. – to typowe pułapki.
    • Nie przyjmuj prezentów, biletów lotniczych – to tylko „przynęty”.
    • Nie dziel się prywatnymi danymi – nie pokazuj rodziny, kont społecznościowych, zdjęć.
    • Nie ujawniaj informacji o swojej firmie – ilu masz pracowników, kto jest twoim dostawcą itp.
    • Chiny prowadzą wywiad gospodarczy – każda informacja może być wykorzystana przeciwko tobie.
    • Ubieraj się profesjonalnie – garnitur lub krawat daje ci „przewagę twarzy” (szacunek).
    • Nie bój się odejść od stołu – powiedzenie „nie” działa cuda.
    • Uważaj na ukryte koszty (np. „transport do portu” doliczany na końcu).

Podsumowane przez ChatGPT.

W zasadzie taka postawa powinna być przy każdym biznesie ;)

Może to trochę jego autoreklama, ale trzeba przyznać, że zebrało mu się na szczerość.

Więcej w materiale wideo:

• REKLAMA
  • #2 21621149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21621164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21621166
    gulson
    Administrator Systemowy
    khoam napisał:
    Mój komentarz dotyczył zamieszczonego klipu na YT, a nie komentarzy do niego w pierwszym poście.

Nie, Twój komentarz nie dotyczył filmu ani podsumowania treści filmu, tylko tym, czym Jarek się zajmuje i kim jest - ocena osobowościowa.
  • #6 21621167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21621169
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    gulson napisał:
    Unikaj “zbyt dobrego angielskiego”
    • Preferuj kontakt z właścicielem – upewnij się, że jest rzeczywistym właścicielem (np. po nazwisku w chińskim KRS).

To mnie rozbawiło, nie muszę szukać w ich KRS, na 90 procent nazywa się Wang. ;)
    Fajna rada, sprawdzać po nazwiskach w kilku miliardowym kraju, w którym używa się ok. 350 nazwisk, z czego 100 używa 85,6% populacji ;)

>>21621167
    Nie dziwię się ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21621173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21621205
    gulson
    Administrator Systemowy
    KRS to podstawa przy robieniu biznesu gdziekolwiek, powinno się sprawdzać, kto jest uprawniony do reprezentacji spółki.
    Pan Jarek podaje też inne metody, jak sprawdzanie, czy jest działająca stołówka przy fabryce, czy ile stoi samochodów przy fabryce.
    Mówi też o sporej deflacji producenckiej.

Nie wiem skąd mu się zebrało na takie podsumowanie, zdaję sobie sprawę, że jest to pewna forma autoreklamy jego usług pośrednictwa.
    Nie wiem, czy nie będzie miał z tego tytułu tam problemów.
  • #10 21621343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21621807
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 892
    Cytat:
    90% tzw. “fabryk” to fałszywki

Nie znam tematu, ale czy rzeczywiście aż 90%???
    Po przeczytaniu #1 odniosłem wrażenie, że tak jest prawie z każdą transakcją, w co nie chce mi się wierzyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 21621892
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    willyvmm napisał:
    Mam wrażenie że tu chodzi o transakcje skali kilkanaście+ kontenerów a nie pojedyncze kartony.

Chińczycy nie handlują małymi ilościami. Znajomy handluje (ściąga z chin i sprzedaje/montuje w u nas) pompy ciepła i panele i śmieje się, że dla chińczyka 100szt. pomp oznacza 100 kontenerów :)
    Ale generalnie chwali sobie z nimi współpracę i widzę, że finansowo naprawdę dobrze mu się to spina.
  • #15 21621901
    PRL
    Poziom 41  
    Zvirek napisał:
    finansowo naprawdę dobrze mu się to spina

Również mam kolegę, który dużo kontenerów kupił i nieźle mu interes idzie.
    Inny mój kolega kupił kilka maszyn produkcyjnych (linii) i też jest zadowolony.
    Po maszyny był w CN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 21622753
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Przeczytałem wszystkie posty w temacie i wiem jedno; poważni przedsiębiorcy prowadzą normalne biznesy na całym świecie, także w Chinach, choć to specyficzny rynek.
    Proszę oglądnąć filmik o wizycie delegacji UE w Chinach i o tym, jak została potraktowana p.Urszula, a jak przedsiębiorcy z Europy.
    Można mieć własne, odmienne zdanie, lecz warto posłuchać, bo poruszone są ważne problemy w tym ktróciótkim filmie:
    https://www.youtube.com/watch?v=bg_0UD7wS3M
  • #18 21622985
    pikarel
    Poziom 39  
    PRL napisał:
    Film nie jest obiektywny.

Film jest filmem, to treści w nim są subiektywne z oczywistego powodu; to czyjeś zdanie na jakiś temat, tu konkretna osoba opisuje zdarzenia, to nie jest reportaż ze zdarzeń.
    To, co wyżej napisałeś to przecież twoje subiektywne zdanie o braku obiektywizmu "filmu" :)
    Własne zdanie jest z założenia subiektywne, jeśli komuś wydaje się, że jego zdanie jest obiektywne, to owszem, tylko mu się wydaje; nawet, jeśli w zdaniu nie wyrażamy emocji, nie eksponujemy w nim swoich preferencji osobistych - to cała wypowiedź ma podstawę w naszej osobowości i nic nie jest w stanie jej zmienić. Jeśli jest inaczej - to jest tylko zdanie "malowane", na potrzeby sytuacji i nie ma to nic wspólnego z filozofią obiektywizmu.
    Możemy coś przemilczeć, możemy czegoś nie mówić, ale jeśli już mówimy - własne zdanie będzie zawsze własne.

Możemy na b.starej zasadzie manipulacji tworzyć nowe byty; są fakty, ale są też fakty prasowe (pomysł p.Geremka) i na ich podstawie tworzyć nierzeczywistą, równoległą "rzeczywistość medialną".
    Technologia i natychmiastowy dostęp do dowolnej informacji sprzyja takim manipulacjom.

Handel jest tak stary, jak ludzkość i tu trzeba mieć pewne predyspozycje, aby wejść w tę dziedzinę.
    Otwieranie działalności biznesowej na podstawie tutka z internetu? Naprawdę?
  • #19 21623011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21623055
    PRL
    Poziom 41  
    Zrzut ekranu z forum z cytatem: „Film nie jest obiektywny”

Może napiszesz konkretniej - to nie film, to poszczególne, kolorowe klatki wyświetlane na ekranie są nieobiektywne...

A teraz obiektywny kawałek -

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21623062
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21623068
    PRL
    Poziom 41  
    @khoam Chyba jednak nie zrozumiałeś mojej intencji. Pokazałem, że to jakiś ruski debil stworzył ten film.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21623070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21623121
    pikarel
    Poziom 39  
    A poza tym wszysco w porządku?
  • #25 21626429
    gulson
    Administrator Systemowy
    Trochę o "chałupniczym" składaniu robotów, kopiowanie 1:1 robotów z zachodu:

1. Sprowadzają maszynę z zachodu (nawet używaną) np. Fanuc.
    2. Rozkręcają całość, patrzą, jak jest zbudowane
    3. Zamawiają podobne części czy odlewy lokalnie.
    4. Składają na swoich lokalnych częściach.

*Daimler wyprowadza się z Chin, już jest cały skopiowany.
  • #26 21626476
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Nic nowego. :-)

Pozdrawiam.
  • #27 21626610
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    Kiedyś ściągałem z Chin w sumie większe pudło interkomów dla znajomych, motocyklistów - kosztowały chyba 270 sztuka, w Polsce coś koło 330 zł sztuka dokładnie te same - bo to z producentem pisałem.

Od słowa do słowa zapłaciłem 179zł za sztukę przy zakupie 30, po czym Chińczyk wywindował ceny detalu do 320 xD
  • #28 21627913
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    gulson napisał:
    Czasami oglądam Pana Jarka z Chin, poprzednio na jego film było sporo zachwalania Chin, a tu nagle....

Ja Jarka "tyle na tyle" oglądałem jeszcze długo przed wajrusem i biznesy wtedy robił w branży lotniczej dla koncernów z USA (Sikorsky) skąd pochodzi. Ile w tym prawdy nie wiem ale ma na pewno pojęcie w tym temacie i jak dla mnie jest dość wiarygodny. Inny człowiek który ciekawie gadał o życiu i biznesach w Chinach to Damian "Chen", ale odkąd poszedł w patronita (którego już chyba usunął) to jakieś flaki z olejem.

A To, w jakim położeniu jest obecnie UE względem reszty świata dobrze zilustrowali Chińczycy podstawiając autobus dla Ursuli na lotnisku.. Ale to oczywiście "ruska propaganda".
  • #29 21627924
    gulson
    Administrator Systemowy
    A nie wiesz czemu Jarek z pro-chińskiego i bardzo zafascynowanego Chinami, nagle stał się taki krytykujący?
  • #30 21627946
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    >>21627924
    On czasem wrzuca takie "otrzeźwiające" filmy, jeśli oglądasz go krótko to możesz odnieść wrażenie że jest zafascynowany - ale czy "pro" to już wątpię (odnoszę wrażenie że wręcz przeciwnie..). Po prostu "business is business".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń i wyzwań związanych z importem i prowadzeniem biznesu w Chinach, opartych na materiale wideo „To jest chiński biznes” prowadzonym przez Polaka mieszkającego w Chinach od 15 lat. Poruszono kwestie wiarygodności źródeł informacji, weryfikacji chińskich partnerów biznesowych poprzez rejestry KRS, obserwację infrastruktury fabryk (stołówki, liczba samochodów) oraz specyfikę chińskiego rynku, gdzie dominują duże transakcje (kilkanaście kontenerów i więcej). Wspomniano o praktykach kopiowania zachodnich maszyn (np. Fanuc) przez chińskie firmy, które rozbierają oryginalne urządzenia i produkują lokalne zamienniki. Dyskutowano także o doświadczeniach importerów sprzętu, takich jak interkomy czy pompy ciepła, wskazując na zmienne ceny i skalę zamówień. Poruszono temat spółki China Orlen i jej braku sukcesów, a także różne opinie na temat obiektywizmu materiałów wideo o Chinach. Wskazano, że prowadzenie biznesu w Chinach wymaga ostrożności, dokładnej weryfikacji partnerów i świadomości specyfiki lokalnego rynku oraz kultury biznesowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA