Dziś przedstawię budowę oraz przeróbkę zdalnie sterowanej lampy LED RGBCW Tuya, model TY-A60-18W-220V C3009, kupionej za niecałe 10 złotych w promocji z darmową wysyłką. Pokazywane urządzenie normalnie współpracuje z aplikacją Tuya i może być sterowane przez Internet, ale tutaj spróbuję zmienić firmware w środku na własne rozwiązanie, tak by można było tę lampkę połączyć z Home Assistant i dowolnie przerabiać, bez obaw o chmurę producenta.
Pudełko słabo zniosło podróż, ale lampa jest cała. W zestawie jest krótka instrukcja parowania z apką SmartLife (klon Tuya). Urządzenie w tryb parowania wprowadza się poprzez trzykrotne wyłączenie i włączenie. Informacja o Bluetooth sugeruje, że to nie produkt na ESP8266, który BT nie wspiera, lecz być może coś oparte o Beken.
Zdejmujemy kopułkę, by odsłonić LEDy. Osobno mamy LEDy kolorowe (RGB), oraz osobno ciepłą i zimną biel.
Tę płytkę trzeba niestety zdjąć, ucierpi na tym nieco system chłodzenia. Siłowałem się z tym, by ją podważyć.
W środku jest moduł CB2L, czyli BK7231N z wyprowadzonymi pinami PWM, przeznaczony dla oświetlenia (L - lamps/lighting). Niestety, do zmiany firmware trzeba ten moduł wylutować. To dlatego, że pady UART są na jego spodniej stronie. Użyłem do tego hot air.
| Pin number | Symbol | I/O type | Function | 1 | P8 | I/O | Support hardware PWM | 2 | P7 | I/O | Support hardware PWM | 3 | P6 | I/O | Support hardware PWM | 4 | P26 | I/O | Support hardware PWM | 5 | P24 | I/O | Support hardware PWM | 6 | GND | P | Power supply reference ground | 7 | 3V3 | P | Power supply 3V3 |
Tak z kolei moduł wygląda od tyłu - od razu pobieliłem też odpowiednie pady:
Wsad zmieniam naszym Elektrodowym flasherem wspierającym wiele platform:
https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
Wgrywamy OBK:
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
Kopia oryginalnego wsadu:
https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/commit/4dcc3d4e7fcfb3b82c81c472281c305926d1a80b
Wyodrębniona konfiguracja Tuya:
Kod: JSON
Opis słowny:
Device seems to be using CB2L module, which is BK7231N chip.
- LED Red (Channel 1) on P8
- LED Green (Channel 2) on P7
- LED Blue (Channel 3) on P6
- LED Cool (Channel 4) on P26
Brakowało pinu od ciepłej bieli, ale znalazłem go ręcznie. Beken ma ograniczoną ilość pinów PWM, a CB2L tym bardziej zawęża wybór:
Po krótkiej konfiguracji lampka działa z poziomu strony hostowanej na samym module Wi-Fi przez OBK, ale trzeba najpierw ją złożyć. Nie ma jak wlutować modułu Wi-Fi z powrotem na płytkę bez jej wyjęcia, więc trzeba zdjąć gwint:
Przy okazji musiałem też po sobie posprzątać, bo przesunąłem kilka elementów SMD usuwając moduł:
Ostatecznie udało się wszystko uporządkować, więc można jeszcze spojrzeć na budowę lampki:
Mamy tu osobno YT5202B, który pewnie jest zasilaczem dla LED, oraz osobno BP2525, który zasila moduł Wi-Fi. To dość złożona konstrukcja, to nie czasy, gdzie w LEDach był kondensator i rezystor. BP2525 to nieizolowana przetwornica obniżająca napięcie, YT obstawiam, że to kontroler stałoprądowy.
Moduł Wi-Fi wlutowany na miejsce:
Finalna prezentacja:
Lampa teraz może zostać sparowana z HA:
Na koniec można jeszcze sprawdzić powiązany wątek, gdzie sprawdzałem w jakim stopniu nagrzewa się taka lampa oraz czy można w jakimś stopniu to zredukować:
Jak mocno grzeje się lampa LED Tuya sterowana przez Wi-Fi? Zmiana firmware i przedłużenie życia
Polecany wątek jest o tyle ciekawy, że tam jest urządzenie oparte o kontroler z magistralą dwuprzewodową, SM2135, i moduł Wi-Fi WB8P (BK7231T), a w tym wątku był CB2L i metoda sterowania oparta o pięć pinów PWM. Można porównać rozwiązania.
W ten sposób można przerobić lampkę LED. Urządzenie udało się złożyć w całość, a po takim zabiegu działa już ono z Home Assistant, 100% lokalnie oraz też jest w pełni konfigurowalne. Można z nim zrobić znacznie więcej, niż na fabrycznym sofcie - możliwe jest nawet sterowanie przez protokół DDP, pozwalający na dowolne tworzenie kolorowych animacji. Osobiście uważam, że warto było zmienić wsad.
PS: Teraz można też zrobić lokalne automatyzacje z włącznikiem światła, który już nie odcina zasilania, jedynie wysyła sygnał do lampy przez Wi-Fi by zmienić jej stan. Jednym ze sposobów ich realizacji może być pokazywany wcześniej protokół Tasmota Device Groups.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.