logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 5008 1.6 BlueHDi automat – buczenie i falowanie obrotów po rozgrzaniu, brak błędów

olaklap 30 Lip 2025 20:16 618 0
REKLAMA
  • #1 21621555
    olaklap
    Poziom 1  

Dzień dobry. Pacjent Peugeot 5008 1,6 BlueHDi automat. Na zimnym z rana po odpaleniu pracuje cicho i równo, w miarę rozgrzewania coraz głośniej pracuje. Do tego charakterystyczne buczenie słyszalne w kabinie na postoju, jak i w czasie jazdy, w niskim przedziale obrotów, jak automat zmienia biegi. Po zatrzymaniu ten dźwięk słychać w kabinie ciszej niż na zewnątrz. Do tego obroty delikatnie falują, co można usłyszeć i na filmie. Diagbox nie generuje żadnych błędów, czy to w silniku, skrzyni, NOx, FAP itd. Spalanie w normie. Diagbox w sekcji testowania elementów wykonawczych oraz systemu doprowadzania paliwa, obiegu powietrza, EGR, turbo – wszystkie testy OK, bez błędów. Złącze elastyczne wydechu sprawdzone, zawieszenie silnika i skrzyni OK.
    AI: Czy przed pojawieniem się tych objawów były wykonywane jakieś naprawy, wymiany lub serwis (np. olej, filtry, EGR, układ wydechowy)?
    Olej, filtr oleju wymieniony, jak i paliwa i powietrza.
    AI: Od jak dawna występują te objawy i czy pojawiły się nagle, czy narastały stopniowo?
    Po włączeniu klimatyzacji buczenie delikatnie cichnie, obroty się normują, ale pracuje z widocznym obciążeniem.

Dodano po 11 [godziny] 56 [minuty]:

Ps. Przymierzam się do sprawdzenia ciśnienia sprężania, zalałem świece i zauważyłem że na świecy nr 2 i 3 podczas pracy wydobywały się pęcherzyki powietrza. Walka z 3 świecami mi trochę zajęła ale sprawne i wykręcone i złożone na ceramiczny. Świeca nr 4 niestety była już wystudzona i przy momencie 8,8 nawet nie drgnęła. Zalana olejem i nafta jeszcze dochodzi do siebie. Dodam że w historii serwisowej na 4 cylindrze czyli na tej świecy był wymieniany prawdopodobnie wtryskiwacz ponieważ jego numer do kodowania jest inny jak pozostałych. Olej 0w30 liquid molly dedykowany filtr paliwa oleju wymieniony. Po nagrzaniu głośniej pracuje i najgorzej denerwuje to buczenie w kabinie w okolicach deski roździelczej. Umówiony jestem na rozrząd jeszcze. a to logi podczas falowania
    Załączniki:
    • logi (Strony 1-3).pdf (445.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA