logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć zwrotnicę do 15" MidBassu+ Drivera 1"

norbipawlikowski032 30 Lip 2025 20:59 210 6
REKLAMA
  • #1 21621603
    norbipawlikowski032
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam głośnik nisko-średniotonowy 15" nieznanego producenta 250 W RMS 4 Ω 97 dB, oraz driver wysokotonowy BST 200 W 8 Ω 105 dB (Czy to on???)
    Metalowy driver wysokotonowy z siatką ochronną widziany z góry na ciemnym tle
    Driver wysokotonowy z oznaczeniem impedancji 8 Ω, widok z góry na stole

Planuję do nich zbudować zwrotnicę, co potrzebuję i jak ją obliczyć i wykonać? Pomógłby ktoś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21622065
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Nie znając parametrów głośników i bez ich pomiarów w obudowie, można jedynie próbować sklecić na pałę zwrotnicę z kalkulatora, jednak jak to zabrzmi to wielka loteria.
    Jak chcesz się zagłębiać w temat budowy zwrotnic, to sporo o tym znajdziesz i na forum i w sieci.
    Jak nie, to po prostu wylicz z kalkulatora zwrotnicę 6 dB/oct z podziałem w okolicy 2,5 - 4 kHz, plus ew tłumienie drivera w okolicy 4-8 dB. Tu sporo też zależy od kształtu roztrąbu zastosowanej tuby dla drivera.

https://www.v-cap.com/speaker-crossover-calculator.php

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21622320
    norbipawlikowski032
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    Nie znając parametrów głośników i bez ich pomiarów w obudowie, można jedynie próbować sklecić na pałę zwrotnicę z kalkulatora.

Jakie parametry potrzebuję?

Cytat:
    Tu sporo też zależy od kształtu roztrąbu zastosowanej tuby dla drivera.

Tuba będzie STX-a 375-143 mm
    Wymiary i rysunek tuby STX 375×143 mm z danymi technicznymi

Chcę dodać, że nie jest to projekt audiofilski, tylko średnioamatorski, chcę po prostu, by ta kolumna zagrała dobrze, lecz nie musi być idealnie
  • Pomocny post
    #4 21622954
    DjMapet
    Poziom 43  
    norbipawlikowski032 napisał:

Impedancja głośników i wykres pasma przenoszenia głośników do określenia punktu podziału.
    Wykresu pewnie nie da się znaleźć, więc trza kombinować z podziałem.
    W sieci znalazłem tylko tyle, że driver ma podobno cewkę o średnicy 34mm, czyli ok 1,4", więc raczej niżej bym go nie ciął jak w okolicy 2,5 - 3 kHz.

Co do ew tłumienia drivera to tu tabela L-PAD:
    https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audiomanii/639024-tlumik-l-pad

No i:
    DjMapet napisał:
    Jak chcesz się zagłębiać w temat budowy zwrotnic, to sporo o tym znajdziesz i na forum i w sieci.

:-)

nie jest to projekt audiofilski, tylko średnioamatorski

Biorąc pod uwagę jakość przetworników, to bardziej niskoamatorski. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21624106
    norbipawlikowski032
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:

Impedancja głośników i wykres pasma przenoszenia głośników do określenia punktu podziału.

Z tego co pamiętam, 15" obsługuje pasmo 50–3300 Hz, i znalazłem, że driver obsługuje 1,2 kHz – 20 kHz, jak najlepiej podzielić takie pasma?

Cytat:
    Biorąc pod uwagę jakość przetworników, to bardziej niskoamatorski. :-)
    Z 15" jest zdrapana naklejka znamionowa 🥲
    Kiedyś kupię lepsze przetworniki, mam 15 lat i dopiero zaczynam swoją przygodę z audio, więc na wszystko przyjdzie czas.
    😁

Dodano po 4 [minuty]:

Cytat:
    Co do ew. tłumienia drivera to tu tabela L-PAD:
    https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audiomanii/639024-tlumik-l-pad

Ilu watowe rezystory dobrać? Kolega w swoich Yamahach S215IV ma 10 W, wystarczą?
  • REKLAMA
  • #6 21625524
    DjMapet
    Poziom 43  
    Z tego co pamiętam, 15" obsługuje pasmo 50–3300 Hz

Skąd wiesz że akurat ten Twój głośnik ma takie pasmo przenoszenia? Tego można się dowiedzieć tylko z jego fabrycznych danych lub ew po pomiarach.
    Średnica głośnika nie jest wykładnikiem jego pasma przenoszenia.

jak najlepiej podzielić takie pasma?

Wyżej napisałem:
    DjMapet napisał:
    raczej niżej bym go nie ciął jak w okolicy 2,5 - 3 kHz.

To powinien być w miarę bezpieczny podział dla drivera.

Kiedyś kupię lepsze przetworniki, mam 15 lat i dopiero zaczynam swoją przygodę z audio, więc na wszystko przyjdzie czas.

A wcześniej zapoznaj się z materiałami dotykającymi kwestii budowy zestawów głośnikowych.

10 W, wystarczą?

Tak.

Pozdrawiam.
  • #7 21628061
    norbipawlikowski032
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:

Skąd wiesz, że akurat ten Twój głośnik ma takie pasmo przenoszenia? Tego można się dowiedzieć tylko z jego fabrycznych danych lub ew. po pomiarach.
    Średnica głośnika nie jest wykładnikiem jego pasma przenoszenia.

Jak kupowałem, to sprzedający mi podał specyfikację (RMS, efektywność w dB i podział pasma obsługiwanego), lecz nie mogę znaleźć tej konwersacji w celu upewnienia się.

Kontynuując, dziękuję za pomoc, wyliczę zwrotnicę z kalkulatora, zastosuję tłumik i może to jakoś zagra.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy zwrotnicy do zestawu głośnikowego składającego się z 15" głośnika nisko-średniotonowego o mocy 250 W RMS, impedancji 4 Ω i czułości 97 dB oraz drivera wysokotonowego BST o mocy 200 W, impedancji 8 Ω i czułości 105 dB. Brak szczegółowych parametrów głośników i pomiarów w obudowie utrudnia precyzyjne zaprojektowanie zwrotnicy, dlatego zalecane jest użycie kalkulatora zwrotnic (np. V-Cap) do wstępnego wyliczenia zwrotnicy 6 dB/oct z podziałem w zakresie 2,5–4 kHz oraz zastosowanie tłumienia drivera w zakresie 4–8 dB, uwzględniając charakterystykę tuby STX 375-143 mm. Pasmo przenoszenia 15" głośnika szacowane jest na 50–3300 Hz, a drivera na 1,2–20 kHz, co sugeruje podział w okolicach 2,5–3 kHz. Do tłumienia drivera rekomendowane jest zastosowanie tłumika L-PAD. Wartość mocy rezystorów tłumiących powinna być dostosowana do mocy głośników, np. 10 W jak w przykładzie kolumn Yamaha S215IV. Podkreślono, że projekt ma charakter amatorski i nie wymaga audiofilskiej precyzji, a dalsze doskonalenie wymaga pomiarów i lepszych przetworników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA