logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Club 723 – ślady wycieku z cewki, trzaski, słaba głośność, co sprawdzić?

krzemor 31 Lip 2025 19:48 267 13
REKLAMA
  • #1 21622523
    krzemor
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Wpadł mi w ręce Siemens Club 723. Próbuję zorientować się, co mu jest, bo generalnie jakieś trzaski, na długich łapie stację, ale potencjometr trzeszczy i głośność słaba, magnetofon nie działa itd. itp. Otworzyłem go, żeby wyczyścić, bo na tyle potrafię, tak mi się wydaje, i zauważyłem ślady jak na zdjęciu.
    Wygląda to na wyciek z tej cewki. Zas
    Zbliżenie wnętrza radia Siemens Club 723 z widoczną cewką i śladami uszkodzeń.

Co to oznacza? Jakie dalsze kroki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21622625
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Uuuuu wyciek z cewki to poważna sprawa, fale wyciekły i nie będzie słuchania :-)
    A tak poważnie to jest wosk którym zabezpiecza się tą cewkę (antenę) aby nie odwinął się cieniuki drucik i się nie odstroiły pozostałe cewki.
  • REKLAMA
  • #3 21622646
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21622625
    Dzięki za odpowiedź. No i kompromitacja z mojej strony. Czy należy coś z tym robić, czy olać temat? Bo rozumiem, że na zalaną płytkę nie ma to wpływu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21622662
    1st
    Poziom 23  
    Zostaw jak jest. Nie ruszaj, nie rozchyaj cewek. Nie kręć rdzeniami innych cewek jeśli coś odbiera.
    Głośność słaba bo może potencjometry zaśniedziałe/brudne, na początek spróbuj popsikać jakimś preparatem do potencjometrów. Co do reszty - trudno powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 21622671
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21622662
    Dzięki jeszcze raz. Zrobię, jak radzisz. Coś myślę, że jeszcze wrócę tu z kolejnymi tematami dotyczącymi tego radyjka. Tak że do następnego.
    Pozdrawiam.
  • #6 21623924
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21622671
    Dzień dobry. Z góry przepraszam, jeśli nie w tym wątku co trzeba.
    Bawię się dalej z Siemens Club 723. Przeczyściłem potencjometry zgodnie z sugestiami kolegi. Sytuacja się poprawiła. Wziąłem się za kolejny element, czyli magnetofon. Przewijał w obie strony, ale nie działało odtwarzanie. Postanowiłem przeczyścić mechanizm izopropylenem.
    Po skręceniu ni stąd, ni zowąd brak zasilania. Sprawdziłem luty, kable spięte. Nic nie zerwane. Sprawdziłem kabel zasilający na wejściu do transformatora – jest zasilanie. Na wyjściu – nie ma.
    Pytanie: czy padł transformator? Czy jako laik mogę go jakoś ratować? Jaki zamiennik ewentualnie za niego?
    Transformator z oznaczeniem 118G663 T0L3-TK z podłączonymi przewodami
  • #7 21623935
    1st
    Poziom 23  
    Nie sądzę aby po czyszczeniu IPA transformator przestał działać, prawdopodobnie urwałeś przewody IN/OUT.
    Sprawdź multimetrem ustawionym na pomiar AC czy na wyjściu tego transformatora jest/są jakieś napięcia.
    UWAGA! na wejściu jest napięcie sieci 230V więc uważaj żeby się nie przypadkowo nie zabić!
  • #8 21624152
    krzemor
    Poziom 10  
    Sprawdziłem. Na wyjściu jest 12,4 V. Mierzone na wpięciu czerwonych przewodów do płytki. Nie widzę żadnego oderwanego przewodu.

Zbliżenie na płytkę z bezpiecznikiem i czerwonymi przewodami przy transformatorze.
  • #9 21624590
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21623935
    Sprawdziłem napięcia na całej płytce. Nie ma napięcia w miejscach oznaczonych na niebiesko. Oznaczone przewody czerwony i pomarańczowy siedzą sztywno.

Zielona płytka drukowana z czerwonym przewodem i niebieskimi oznaczeniami
    Zbliżenie płytki PCB z przewodami i zaznaczonym na niebiesko punktem bez napięcia
    Zbliżenie na przewody i podzespoły elektroniczne na płytce PCB z zaznaczeniem na niebiesko

Aktualizacja:
    Czerwony jest do zasilania bateryjnego. To by tłumaczyło, dlaczego nie ma na nim napięcia. Pomarańczowy jest z nim zlutowany, co widać na zielonej płytce.
    Pomarańczowy idzie do kostki z wtyczką sieciową.

Zbliżenie na złącze z lutowanymi przewodami: czerwonym, pomarańczowym i białym
    Nie rozumiem, czemu to ma służyć. Jakby ktoś znał odpowiedź, to z góry dziękuję.

Jakkolwiek by nie było, wydaje się, że problem z brakiem zasilania nie jest na płytce, ale gdzieś głębiej.
  • #10 21624827
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9219
    Bezpiecznik nie jest przypadkiem spalony? Skąd to osmolenie na jego rurce?
    krzemor napisał:
    Nie rozumiem czemu to ma służyć.
    Przełącza zasilanie z baterii na zasilanie z trafa - po wciśnięciu wtyczki sieciowej przełącza (wewnątrz gniazda powinno być widać "pipek" plastikowy) styki przełącznika i odłącza baterie od układu radia.
  • #11 21625811
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21624827
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Bezpiecznik wymieniony. Problem pozostał. Nie mam pomysłu, co dalej sprawdzać.

Aktualizacja:
    Sprawdziłem łączność na płytce. Po połączeniu wskazanych punktów z zasilaniem odezwało sie radio.

Widok spodu płytki drukowanej z czerwonym przewodem i zaznaczeniami diagnozy.

Jak to rozumieć?
    Czy jakiś element na plytce wysiadł, spalił sie. Bo według mojego rozumienia zrobiłem obejście.
  • #12 21626122
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    na zdjęciu zaznaczone są trzy pola w każdym co najmniej po jednym punkcie lutowniczym. Jak to rozumieć? Zwarłeś je wszystkie razem?
    Elektronika wymaga jasnych i jednoznacznych określeń. W wypadku gdy chcesz coś powiedzieć posiłkując się zdjęciem musi być to dokładnie opisane.
    Pisałeś "bezpiecznik wymieniony" - a był spalony? Bo to, że był pociemniały na środku to jeszcze nie świadczy o jego niesprawności. Ja tylko wskazałem POTENCJALNĄ przyczynę. Dalej - Pipek o którym pisałem po wciśnięciu wtyczki sieciowej powinien zwierać styki przełącznika na gnieździe sieciowym. Sprawdziłeś to czy po prostu uznałeś że nie ma potrzeby; wystarczy że ktoś Ci wytłumaczył jak to powinno działać?
    W każdym razie - po Twoich chaotycznych wypowiedziach i działaniu na chybił - trafił wnioskuję, ze dalszy los tego sprzętu został już przesądzony, Nikt Ci nie pomoże jeśłi A/ nie będziesz miał ochoty na współpracę, B/ Nie będziesz mieć pojęcia o najprostszych rzeczach.
    Wybacz, ale jeśłi naprawdę chcesz naprawić ten sprzęt poszukaj jakiegoś amatora, który ma opanowane chociaż podstawy elektroniki i potrafi logicznie myśleć.
    Przepraszam jeśłi poczułeś się urażony, ale osobiście nie widzę innej możliwości.
  • #13 21626135
    krzemor
    Poziom 10  
    >>21626122
    Bezpiecznik był spalony.
    Pipek, o którym pisałeś, zwiera styki w gnieździe sieciowym tak, jak to opisałeś. Nie odnosiłem się do tego, bo uznałem, że to jest bez znaczenia, skoro dotyczy to zasilania bateryjnego.
    Nie zwierałem zaznaczonych lutów. Sprawdziłem jedynie napięcia na płytce.
    Jestem świadomy, że nie mam wiedzy w temacie. Stąd moje pytania.
    Jestem wdzięczny za odpowiedzi i sugestie. Nie obrażam się i przyjmuję krytykę z pokorą.
  • #14 21626163
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    OK. Cieszę się - umiejętność przyznania się do własnych braków jest pierwszym krokiem do sukcesu. Nie mniej jednak - jak pisałem - szukaj kogoś kto by Ci to przejrzał i sprawdził. Moim zdaniem może to być jakiś drobiazg, którego Ty z braku wiedzy nie zauważasz.
    Życzę wszystkiego dobrego i powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej radia Siemens Club 723 poruszono kilka problemów technicznych: obecność śladów wycieku z cewki, trzaski w potencjometrze, słaba głośność oraz awaria magnetofonu i brak zasilania. Ślady na cewce okazały się być woskiem zabezpieczającym drut cewki, który nie wymaga ingerencji. Słaba głośność była spowodowana zabrudzeniem potencjometrów, które poprawiło się po ich oczyszczeniu preparatem do potencjometrów. Problemy z magnetofonem i brak zasilania po czyszczeniu mechanizmu izopropanolem skłoniły do sprawdzenia transformatora – na jego wyjściu zmierzono napięcie 12,4 V, co wykluczyło jego uszkodzenie. Analiza układu zasilania wykazała, że brak napięcia w niektórych punktach wynikał z przełączania między zasilaniem bateryjnym a sieciowym, realizowanym przez przełącznik w gnieździe sieciowym. Spalony bezpiecznik został wymieniony, jednak problem z zasilaniem pozostał. Ostatecznie zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony element na płytce, a dalsza diagnostyka wymaga pomocy osoby z większą wiedzą elektroniczną. Podkreślono konieczność ostrożności przy pomiarach i dokładnego opisu działań podczas diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA