logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

YX805B w lampionie solarnym – jak zmodyfikować, by świecił także w dzień?

PiotrPitucha 04 Sie 2025 10:51 387 4
REKLAMA
  • #1 21625510
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Mam lampiony na grób z panelami fotoelektrycznymi na układach YX805B, które niestety pracują w trybie lamp ogrodowych. W dzień się ładują, wykrywają spadek oświetlenia i zaczynają świecić w nocy. Na grobie powinny świecić cały czas na ile tylko pozwalają naładowane akumulatory bo wygaszony lampion w dzień będzie sprawiał wrażenie uszkodzonego.
    Czy jest jakaś metoda by ten układ pracował cały czas? Niestety nie natknąłem się na schemat wewnętrzny by znaleźć jakieś rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 21625930
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1373
    Jak w dzień się naładuje to w nocy świeci ale jak w dzień się nie zdąży naładować bo akumulator ma konkurencję w postaci światełka to w nocy nie świeci i jeszcze bardziej sprawia wrażenie, że jest uszkodzony. .
  • REKLAMA
  • #3 21625941
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    PiotrPitucha napisał:
    Czy jest jakaś metoda by ten układ pracował cały czas?

Schemat układu z kontrolerem YX805/A, diodą LED i panelem solarnym

Całe sterownie jest "zaszyte" w tym układzie i raczej nic nie zrobisz, by LED świeciła w dzień. Chyba, że pominiesz ładowanie akumulatorka, przez ten układ.
    Odpinasz panel solarny od układu i dajesz go przez diodę, bezpośrednio na akumulatorek. Wtedy układ nie widzi napięcia na wejściu SOL i generator pracuje cały czas - świeci LED. Jednak, gdy w dzień układ będzie pracował i pobierał prąd na świecenie LED, to akumulatorek się nie naładuje. Prawdopodobnie to nie zadziała. Za mały panel, za mała pojemność ogniwa. Zresztą w dzień w pełnym, słońcu i tak taka LED będzie niewidoczna.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #4 21626168
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1373
    Po co odpinać solar, wystarczy go zasłonić i lampka będzie świecić. Do czasu.
  • #5 21626573
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    bratHanki, istnieje coś takiego jak bilans energetyczny, jeśli panel będzie ładować akumulator prądem rzędu 40mA a LED będzie pobierał 20mA to spokojnie starczy prądu na świecenie w dzień i w nocy, są takie lampiony na rynku. Nic nie mam zamiaru odpinać ani zasłaniać, ma świecić w dzień i w nocy bo takie mam założenia.
    mariann, na pomysł z diodą już wpadłem i nawet zrobiłem taki układ :) ale nie byłem pewien czy w ostrym słońcu nie przeładuje mi akumulatora, z drugiej strony niektóre uproszczone schematy wewnętrzne sugerują że w strukturze jest taka dioda i nie ma żadnej regulacji przy ładowaniu.
    Rozwiązanie rosyjskie które widziałem polega na wsadzeniu dwu identycznych układów, pierwszy ładuje akumulator, drugi pracuje wyłącznie jako przetwornica do diody LED i to ma sens jak kupię na Aliexpress 50 układów w śmiesznej cenie, przy zakupie w Polsce pojedynczych sztuk wychodzi to relatywnie drogo.
    Moje rozwiązanie docelowe polega na zastosowaniu panela 5V zamiast 1.5V i podpięciu go pod taniego Powerbanka, na wyjściu będę miał w miarę stabilne napięcie wyjściowe rzędu 5V co pasuje do świeczek LED z procesorem do imitacji płomienia. Byle jaki PB ma pojemność 2000mAh, maksymalny pobór prądu LED z procesorem to 30mA co daje pewne świecenie przez tydzień z nocy :), z małych paneli które mam akumulator ładuje się w pełni koło 5 godzin :)
REKLAMA