logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vekta TK6 – jak podłączyć domofon na 2 żyłach, brak otwierania i odsłuchu

zuza_k 04 Sie 2025 19:49 393 14
REKLAMA
  • #1 21625936
    zuza_k
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć,

Potrzebuję pomocy w podłączeniu domofonu Vekta TK6. Wprowadziłam się do mieszkania i zastałam w ścianie tylko dwa kable oraz domofon w kartonie.
    Podłączam go jak na zdjęciu – fioletowy kabel do 1 (takie też ma oznakowanie na kablu, więc wnioskuję, że to jego miejsce), zielony do 2.
    Po podłączeniu sytuacja ma się następująco: domofon dzwoni, ale otwieranie i odsłuch nie działają. Za to słyszę dźwięk wpisywania kodu przez sąsiadów.

Ktoś jest w stanie pomóc w określeniu, co tu się nie zgadza i jak mam zrobić, żeby to poprawnie działało? Plis!
    Wnętrze domofonu Vekta TK6 z podłączonymi dwoma przewodami: fioletowym i zielonym
  • REKLAMA
  • #2 21625949
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Aby dobrze doradzić wstaw zdjęcie kasty z której do ciebie się dzwoni (ta przed klatką).
  • #3 21625954
    zuza_k
    Poziom 3  
    Dorzucam zdjęcie domofonu z zewnątrz - mam nadzieję, że o to chodziło! 👀

Czarny domofon z klawiaturą numeryczną zamontowany na ścianie pokrytej tynkiem mozaikowym
  • REKLAMA
  • #4 21625959
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Ups!, coś Ci nie poszło z wrzuceniem foty, już nie aktualne, autor/ka poprawiła fotę.
  • #5 21625960
    ta_tar
    Poziom 41  
    Masz system cyfrowy a więc ten unifon nie będzie pasował (jest do systemów analogowych).
    Tutaj potrzebny jest unifon najlepiej firmy Laskomex np. LY-8M - Unifon cyfrowy lub LM-8/W-7
  • #6 21625968
    zuza_k
    Poziom 3  
    Mam też taki Laskomex LY-8, ale tutaj zupełnie nie wiem co gdzie podłączyć. Mam nadzieję, że mnie poinstruujecie…
    Wewnętrzna część obudowy domofonu Laskomex LY-8 z widocznymi pinami i etykietą
    Wnętrze domofonu Laskomex LY-8 z widoczną płytką drukowaną i przewodami
  • #7 21625975
    ta_tar
    Poziom 41  
    Musisz sprawdzić miernikiem gdzie masz plus(+) a gdzie minus (-) na kabelkach.
    Następnie podpinasz zgodnie z opisem - do L-, + do L+.
    Kolejna czynność to ustawienie nr twojego mieszkania na tych pinach.
    Zdejmujesz wszystkie zworki i zakładasz tylko na te które matematycznie sumują się z twoim mieszkaniem.
    Piny, to te po prawej stronie na dole (1,2,4,8,16.....)
  • #8 21625978
    zuza_k
    Poziom 3  
    Czy bez miernika jestem w stanie to określić? Jakie mogą być konsekwencje złego podłączenia? 😂
  • REKLAMA
  • #9 21625983
    ta_tar
    Poziom 41  
    Są tylko dwie możliwości, pierwsza to odwiedziny u sąsiada/sąsiadki i sprawdzenie u niego/niej jakie kolory są podpięte pod zaciski a druga to metoda "prób i błędów". Są dwie możliwości podpięcia dwóch kabelków. Próbuj.

Nie ma konsekwencji krótkotrwałego złego podpięcia oprócz braku prawidłowego działania.
  • #10 21626012
    zuza_k
    Poziom 3  
    Okej, sytuacja następująca. Podłączone kabelki do + i -. Wyciągnięte te piny na numer mieszkania (2), a domofon dzwoni i nadal nie działa otwieranie ani odsłuch.
    Płytka drukowana domofonu Laskomex z podłączonymi kolorowymi przewodami
  • #11 21626097
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    Zamień żyły miejscami, ustaw przełącznik głośności dzwonka na max
  • REKLAMA
  • #12 21626099
    zuza_k
    Poziom 3  
    Wtedy domofon dzwoni tylko wtedy, kiedy podniosę słuchawkę.

Dodano po 1 [minuty]:

Wtedy domofon dzwoni tylko wtedy, kiedy podniosę słuchawkę.
  • #13 21626108
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    Jaką masz pewność, że ten unifon jest sprawny?
  • #14 21626208
    zuza_k
    Poziom 3  
    Jest nowy, wyciągnięty z pudełka.
  • #15 21626262
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Mieszkanie może być wyłączone w ustawieniach systemu. Najlepiej zapytać o to administratora obiektu (i tak nikt poza nim/ wyznaczonym instalatorem tego nie przestawi).
    Inna ewentualność, to uszkodzony unifon - leżał gdzieś i zawilgotniał albo ktoś nim rzucił czy coś. Albo w transporcie do dystrybutora coś się stało.
    Kolejna rzecz to kompletnie niedopasowane unifony do systemu. Skoro w mieszkaniu była Wekta i LX, to może ktoś, kto robił instalację nie miał pojęcia / nie dbał o to, jak ją prawidłowo wykonać i teraz mamy w linii mydło i powidło, system jest niestabilny i stąd problemy.

Pytania pomocnicze:
    Czy da się odebrać rozmowę (podnieść słuchawkę, gdy unifon jest wybierany z panelu) i połączenie się zestawia?
    Czy numeracja fizyczna lokali na drzwiach pokrywa się z numeracją unifonów (np. u poprzedniego/ następnego lokatora)? Czy nie ma jakieś niestandardowej numeracji (np. hotelowej piętrami lub z literami)?
    W systemach cyfrowych musi być aktywny tor audio (prowadzona odebrana rozmowa), żeby dało się otworzyć drzwi i słyszeć dźwięk sprzed panelu. Czy po odebraniu rozmowy te rzeczy działają?
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia domofonu Vekta TK6 przy użyciu tylko dwóch przewodów. Po podłączeniu fioletowego kabla do zacisku 1 i zielonego do zacisku 2 domofon dzwoni, jednak funkcje otwierania drzwi i odsłuchu nie działają. Słychać natomiast dźwięki wpisywania kodu przez sąsiadów, co wskazuje na nieprawidłowe połączenie lub brak odpowiedniego sygnału sterującego. Wskazane jest sprawdzenie schematu połączeń domofonu oraz instalacji w ścianie, ponieważ standardowe podłączenie na dwóch żyłach może wymagać dodatkowych elementów lub innego sposobu okablowania, aby zapewnić pełną funkcjonalność systemu, w tym otwieranie i odsłuch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA