logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Grande Punto 2006 – schemat bezpieczników i przekaźników do przednich halogenów

jakubmrozek24 04 Sie 2025 21:42 1926 6
REKLAMA
  • #1 21626052
    jakubmrozek24
    Poziom 5  
    Witam,
    Mam problem z Fiatem Grande Punto 2006 r.
    Nie działają halogeny z przodu, nie mam pojęcia, dlaczego. Pierwsze świecił lewy cały czas, nawet bez kluczyka w stacyjce. Po odłączeniu baterii przestał, ale już nie można załączyć na nowo. Kontrolka na desce się załącza, ale halogeny nie świecą. Ma ktoś jakiś schemat bezpieczników, przekaźników do tego modelu? Z tego, co jest w sieci, dużo się nie zgadza w moim przypadku. Tylne przeciwmgielne działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 21626211
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Bezpiecznik nr 31 przekaźnik nr 14 to wszystko jest od przednich przeciwmgielnych.

Schemat skrzynki bezpieczników z oznaczeniami numerów i kolorami
    Sterownie przekaźnika plus po zapłonie masa z pinu B4 body komputera.
  • REKLAMA
  • #3 21626236
    jakubmrozek24
    Poziom 5  
    A może być tak, że trzeba je jakoś komp aktywować? Miałem wyciągniętą i rozłączoną całą skrzynkę z bezpiecznikami, bo była w nich woda, wilgoć. Było słychać, jak coś tam iskrzy, wrzało.
  • REKLAMA
  • #4 21626238
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    jakubmrozek24 napisał:
    .bylo słychać jak cos tam iskrzy wrzało

I jeszcze się dziwisz że coś nie działa? Nie nic nie trzeba aktywować.
  • REKLAMA
  • #5 21626240
    jakubmrozek24
    Poziom 5  
    Czyli co, puszka do wymiany?

Dodano po 1 [minucie]:

Dodam, że bezpiecznik i przekaźnik są dobre. Podmieniałem z innych na desce, ikonka się oświeca.
  • #6 21626267
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Wiec zobacz czy pstryka przekaźnik przy załączeniu.
  • #7 21626285
    jakubmrozek24
    Poziom 5  
    Jeśli nie będzie cykać, to co? Przekaźnik? Podmieniałem i nic, prawie wszystkie poprzekładałem. Zastanawia mnie, dlaczego lewy halogen świecił cały czas, nawet jak auto było zamknięte, ale tylko lewy.

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe Fiat Grande Punto z 2006 roku występuje problem z przednimi halogenami, które nie działają pomimo włączania kontrolki na desce rozdzielczej. Lewy halogen świecił stale nawet bez kluczyka w stacyjce, a po odłączeniu akumulatora przestał działać i nie można go ponownie uruchomić. Tylne światła przeciwmgielne działają prawidłowo. Poszukiwany jest schemat bezpieczników i przekaźników odpowiedzialnych za zasilanie przednich halogenów, ponieważ dostępne w sieci schematy nie odpowiadają rzeczywistości w tym modelu. Problem może dotyczyć uszkodzenia bezpieczników, przekaźników lub okablowania odpowiedzialnego za obwód halogenów przednich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA