logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 zawiesza się po aktualizacji – komputer nie uruchamia się, 6 ikon na ekranie

24076024ru 02 Sie 2025 08:47 882 8
REKLAMA
  • #1 21623701
    24076024ru
    Poziom 2  
    Win11 Zawiesił się komputer w czasie robienia aktualizacji. Zawiesił się tak, że nie może się sam naprawić. Pojawia się okienko z 6 ikonami. Nie pomaga kliknięcie w żadną z nich, wraca zawsze do tego samego. Nie mogę zrobić zdjęcia ekranu - oddałem w ręce fachowca, ale patrząc na jego wzrok wiem, że tego nie naprawi.
    Co z tym zrobić. Mieszkam w małej miejscowości. Czy są firmy, które to naprawiają po wysłaniu dysku? Czy sam mogę coś z tym zrobić? Generalnie z "palca" nic nie zrobię. Może można coś wgrać na pendrive...
    Proszę o podpowiedź, jak to rozwiązać. Zdjęcie, które dołączam, mam z internetu. Po kliknięciu w ikony zawsze wraca do tego samego
    Ekran Advanced options systemu Windows z sześcioma ikonami opcji naprawczych
    AI: Jaki to dokładnie komputer lub laptop (marka i model)?
    Składałem sam, nie jest najnowszy, ma z 7 lat. Korzystam z niego do pracy biurowej i trochę grafiki na Photoshopie.
    AI: Czy masz dostęp do innego komputera, żeby przygotować pendrive z instalatorem lub narzędziami naprawczymi Windows 11?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21623711
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Na początek wejdź do ustawień UEFI z tych zaawansowanych ustawień i przywróć bios do domyślnych ustawień.
    Możesz też użyć instalatora Windows z pendrive w celu naprawy systemu operacyjnego.
  • REKLAMA
  • #3 21623724
    24076024ru
    Poziom 2  
    >>21623711 Możesz też użyć instalatora Windows z pendrive w celu naprawy systemu operacyjnego >>> możesz to rozszerzyć... trzeba kupić, pobrać. Jak pobrać, to gdzie?
  • #4 21623729
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jak masz jakiś pendrive to sobie go sformatuj i na stronie Microsoft pobierz Windows 11 media creation tool, jest to gotowy instalator systemu Windows 11 z jego pomocą może uda ci się naprawić system.
    Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym i odinstalować tę ostatnie aktualizacje co spowodowały problem.
  • REKLAMA
  • #5 21623824
    24076024ru
    Poziom 2  
    >>21623729 Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym >>> bez opcji z pendrive - jeżeli tak, to jak to zrobić?
    Odinstalować tę ostatnią aktualizację, która spowodowała problem >>> było ich bardzo dużo, bo nie robiłem aktualizacji. Przyszedł fachowiec i zrobił aktualizacje i jest problem. JA MAM PROBLEM, FACHOWIEC NIE.
  • #6 21623896
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    24076024ru napisał:
    JA MAM PROBLEM, FACHOWIEC NIE.

W takim razie pozostaje wizyta w serwisie, skoro fachowiec nie dał rady, a Ty masz dość małe pojęcie w tym temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21625029
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Serwis albo ktoś naprawdę kumaty i umiejący czytać ze zrozumieniem
    1. który sprawdzi stan dysku - bo to on może być przyczyną wysypania Win
    2. jeśli dysk będzie 100% sprawny, a nie tylko OK, to zainstaluje od nowa Windows
    3. jeśli dysk NIE będzie sprawny, to zakupi i wymieni dysk oraz zainstaluje od nowa Windows
    4. ustawi wszystko co potrzebujesz ...
  • #8 21625392
    24076024ru
    Poziom 2  
    AD1 i AD2 co z danymi na starym dysku
    1. Czy można zrobić klon dysku w takim stanie, jakim on jest, tzn. nie odpowiada?
    2. Czy programy do odzyskiwania danych mogą pomóc?
  • Pomocny post
    #9 21625415
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Serwis lub ktoś ogarnięty Ci dane zgra, jeśli będzie potrzeba np wymiana dysku
    Ad1. prawdopodobnie tak, najwyżej z pomijaniem uszkodzonych, ale to nic nie zmieni, WIN i/lub dysk jest uszkodzony
    Ad2. takie programy nie służą do naprawy WIN ani dysku..., a odzysk i tak robi się na inny dysk

Czyli = serwis

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z Windows 11 zawiesił się podczas aktualizacji i nie może się samodzielnie naprawić. Na ekranie pojawia się okno z sześcioma ikonami, jednak kliknięcie w nie powoduje powrót do tego samego ekranu, uniemożliwiając dalszą pracę. Użytkownik posiada samodzielnie złożony, około 7-letni komputer używany do pracy biurowej i grafiki w Photoshopie. Brak możliwości wykonania zrzutu ekranu i ograniczony dostęp do fachowej pomocy lokalnej. Rozważane są opcje naprawy przez wysłanie dysku do serwisu lub samodzielne użycie pendrive’a z narzędziami naprawczymi lub instalatorem systemu. Zalecane jest przygotowanie bootowalnego nośnika USB z instalatorem Windows 11 lub narzędziami do naprawy systemu na innym komputerze, co pozwoli na uruchomienie trybu odzyskiwania i ewentualną reinstalację lub naprawę systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA