logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć radioodbiornik PROXIMA NW2/NW1 do centrali bramy garażowej FAAC D600 krok po kroku?

praiks1 06 Sie 2025 06:35 699 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć radioodbiornik Proxima NW1 lub NW2 do centrali FAAC D600 i jak potem zaprogramować piloty?

Podłącz wyjście kanału Proximy jako zwykły styk przekaźnika między zacisk OPEN A i zacisk „-”/STOP w D600; kolejność dwóch przewodów jest dowolna, a mostek STOP zostaw na miejscu, bo bez niego brama nie ruszy [#21629620][#21629628] Zasilanie Proximy weź z 24 V centrali, jeśli radio montujesz przy tej bramie; jeśli Proxima jest przy drugiej centrali, do D600 prowadzisz tylko dwa przewody kanału [#21629620] W praktyce wystarczą dwie żyły 0,5 mm², bo radio tylko zwiera obwód po impulsie z pilota, więc nawet kilka metrów kabla nie robi tu strat sygnału [#21632351][#21627509] Jeśli używasz NW2, możesz obsłużyć dwie bramy: jeden kanał przypisujesz do bramy wjazdowej, drugi do garażowej, a każdy kanał do osobnego przycisku pilota [#21627527] Piloty programujesz w Proximie zgodnie z instrukcją; jeśli są już dopisane, nie trzeba nic resetować, a jeśli korzystasz z fabrycznych odbiorników, trzeba je odłączyć lub wyczyścić pamięć, żeby nie robił się bałagan [#21627527]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21629731
    praiks1
    Poziom 3  
    Ja już wszystko wiem! Dziękuję bardzo za szczerą pomoc. Teraz pozostaje mi tylko przeciągnąć kabelki z D600 do PROXIMY NW2. Jeżeli dało się wszystko zrobić dla bramy wjazdowej, to tutaj też się da. Zrobię to już po niedzieli. Postaram się pociągnąć do Proximy kabelki i zaprogramować 2. kanał. Będzie Git :)

Dodano po 11 [godziny] 16 [minuty]:

Zdążyłem jeszcze dosłownie wcisnąć kabel typu YTDY w otwór obok OPEN A oraz w "-". Myślę że niebawem uda mi się jakoś przeciągnąć te 6m, by podłączyć do PROXIMY NW2.
  • REKLAMA
  • #32 21631356
    praiks1
    Poziom 3  
    Muszę powiedzieć, że próba się udała. Nawet zaprogramowałem pilota na kanale drugim. Dziwię się tylko, że dla kanału drugiego występują tylko instrukcje lub krótkie wytłumaczenia kroków. Nie znalazłem filmiku od producenta, jak w rzeczywistości wyglądają te dźwięki buzera dla kanału drugiego, bo pomylić się jest bardzo łatwo. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy jest gdzieś dostępny ten PIN 8-wtykowy do FAACA D600. Powiem, że ten, którego zastosowali, jest wadliwy. Dlatego kabelki często z niego wypadają. Mimo to cieszę się, że PROXIMA NW2 działa i dla bramy wjazdowej i dla garażowej. Bo radyjka sprzed 15 lat nie jeden raz podnosiły ciśnienie, gdy bramy się nie otwierały. Myślę, że dzięki Waszej pomocy potrwa to przez kilkanaście następnych lat. :)
  • REKLAMA
  • #33 21632182
    praiks1
    Poziom 3  
    Mam pytanie. Podłączając radioodbiornik do centrali, niby wszystko działa. Jednak teraz sobie uzmysłowiłem, że dałem za dużo żyłek kabla alarmowego. Podobno mogłem też dać skrętkę komputerową, tylko na chwilę obecną jej nie posiadałem. Czy wystarczy takie urządzenie połączyć jedną bądź dwiema żyłkami? A jaką mogę zastosować do tego złączkę przedłużającą, bo tego kabla ogólnie jest za mało i podszedłem "na skróty"? Będzie to jednak wymagało drobnej poprawki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #34 21632231
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    praiks1 napisał:
    Podłączając radioodbiornik z centralą, niby wszystko działa. Jednak teraz sobie uzmysłowiłem, że dałem za dużo żyłki kabla alarmowego

Całkowicie nie rozumiem o co chodzi, może rozwiniesz myśl o szczegóły, co do czego i dlaczego ;).
  • REKLAMA
  • #35 21632310
    praiks1
    Poziom 3  
    Chciałem szybko połączyć radioodbiornik D600 FAACA. Zastosowałem kabel alarmowy 6-żyłowy. Nie dość, że te 6 żył jest chyba za grube na wtyk, to jeszcze, jeśli chodzi o długość, kabel jest za krótki. Poszedłem więc na skróty (brzydko to wygląda na suficie). Mimo to podłączyłem wg Twoich wskazówek i urządzenie zadziałało po zaprogramowaniu pilota. Jednak wydaje mi się, że te 6 żył jest stanowczo za grube dla jednego punktu odbioru. A więc pytam, czy to przerobić na 1 bądź 2 żyły? A poza tym, żeby estetyczniej wyglądało, należałoby zastosować jakąś złączkę, bo tak to kabel jest za krótki. Czy wtedy wystarczy WAGO przelotowe dla cieńszych kabli, czy szukać czegoś innego? A może pozostawić podłączony 6-żyłowy kabel w tych 4 punktach centrali i radioodbiornika, chociaż wydaje mi się, że może być zdecydowanie mniej. Bo gdy tego nie będę przerabiał, to i tak będzie działać.
  • Pomocny post
    #36 21632351
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    praiks1 napisał:
    Jednak wydaje mi się że te 6 żył to stanowczo za grubo dla jednego punktu odbioru. A więc pytam się, czy to przerobić na 1 bądź 2 żyły?

Wystarczą dwie żyły 0,5 mm2, one mają zrobić tylko zwarcie, połączyć możesz je lutując wsuwając na przewód
    najpierw odpowiedniej średnicy osłonkę termokurczliwą, suszarką je skurczysz i to wystarczy, możesz też używając złączki przelotowej, rurki termokurczliwe zaizolują, w końcu każde inne ustrojstwo przeznaczone do łączenia przewodów.
    Jest tego mnóstwo na rynku, izolowane i nie izolowane, zawsze można znaleźć coś odpowiedniego.

Złączka przelotowa Wago 221 z dwoma dźwigniami i przezroczystą obudową Niebieskie złączki przelotowe z termokurczliwą izolacją w ujęciu zbliżonymCzerwone złączki przelotowe do przewodów elektrycznych, ułożone w stos Mosiężna złączka do zwarcia przewodów, widok zbliżony z przodu
  • #37 21632459
    praiks1
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo za wszystko w tym temacie. Niech to się przyda również innym. W razie czego już sam będę wiedział, co doradzić. :)
  • #38 21632461
    praiks1
    Poziom 3  
    Problem został rozwiązany po wielu próbach na podstawie podpowiedzi na forum elektroda.pl.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy szczegółowego podłączenia radioodbiorników PROXIMA NW2 lub NW1 do centrali bramy garażowej FAAC D600 oraz integracji z centralą bramy wjazdowej FAAC 452 MPS. Zalecane jest zasilanie radioodbiornika PROXIMA bezpośrednio z centrali sterującej (zaciski 24V, często te same co zasilają fotokomórki). Sterowanie kanałami radia realizuje się poprzez podłączenie przewodów do zacisków OPEN A i masy (minus). W przypadku PROXIMA NW2 zasilanie pobiera się z centrali przy danej bramie, a do drugiej bramy prowadzi się tylko przewody sygnałowe kanału radia. Piloty FAAC FIX mogą być dalej używane, jednak konieczne jest ich zaprogramowanie w radioodbiorniku PROXIMA, a w centralach należy usunąć stare kody pilotów (np. poprzez przytrzymanie przycisku programowania LEARN na karcie radiowej, aż dioda LED zgaśnie). W bramie wjazdowej z centralą FAAC 452 MPS resetowanie pilotów odbywa się przez przytrzymanie przycisku programowania odbiornika, co czyści pamięć. Mostek (zwora) na zacisku STOP w centrali D600 jest niezbędny i nie powinien być usuwany, gdyż bez niego brama nie będzie działać. Całość instalacji wymaga odpowiedniego przeciągnięcia przewodów (np. 6 m kabla YTDY) i podłączenia zgodnie z instrukcjami oraz schematami dostępnymi na załączonych obrazkach. Po podłączeniu i zaprogramowaniu kanałów PROXIMA NW2 system powinien działać poprawnie, umożliwiając sterowanie obiema bramami za pomocą jednego systemu radioodbiorników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA