logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC 452 MPS – jak podłączyć radioodbiornik PROXIMA NW2 z FAAC 452 MPS i czy wymaga programowania?

praiks1 05 Sie 2025 10:58 312 7
REKLAMA
  • #1 21626396
    praiks1
    Poziom 3  
    Bardzo bym prosił o przedstawienie mi na prostym rysunku sposobu podłączenia centrali FAAC 452 MPS z PROXIMą NW2. Ogólnie nie znam się na takich sprawach, ale jak ktoś mi coś podobnego dobrze wytłumaczy, to uda mi się to wykonać. Moja dotychczasowa przystawka radiowa w w/w centrali działa bardzo źle od kilku dni. Jak piloty działały z ulicy do 100 m, teraz nie działają wcale, nawet po wymianie baterii. Obawiam się, że coś wysiadło w przystawce radiowej. Dlatego chcę przejść na PROXIMę NW2. Czy po podłączeniu radioodbiornika centralę trzeba od nowa programować, czy wystarczy zaprogramować piloty i powinno działać jak dawniej?
    AI: Czy możesz podać, do których zacisków w centrali FAAC 452 MPS była podłączona Twoja dotychczasowa przystawka radiowa albo czy masz jej schemat podłączenia?
    Dotychczasowa przystawka radiowa była na wtyk. Była też marki FAAC.
    AI: Czy masz już piloty, które są kompatybilne z PROXIMA NW2, czy planujesz użyć swoich dotychczasowych pilotów?
    Pilotów jeszcze nie mam. Wiem tylko tyle, że PROXIMA NW2 działa z moimi dotychczasowymi i FAAC FIX.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21626410
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1022
    Tu nie ma co rysować, w centrali pod styki 9 i 14 podłączasz kanał 1 Proximy dla otwierania całkowitego, sekwencyjnego, kanał 2 Proximy podłączasz pod 10 i 14 centrali dla otwarcia częściowego (furtki), zasilanie dla Proximy możesz wziąć z wejść 16 i 17 centrali.

Antenę do Proximy podłączasz do tylnych styków, oplot do skrajnego wejścia, żyłę do drugiego wejścia, piloty dla poszczególnych kanałów programujesz w/g instrukcji do Proximy.
  • REKLAMA
  • #3 21626642
    praiks1
    Poziom 3  
    To w sumie ile musi wyjść kabelków z Proximy, nie licząc anteny?
  • Pomocny post
    #4 21626663
    rokbok
    Poziom 40  
    Jeżeli chcesz używać dwóch kanałów radia to 4 kabelki radio + 2 kabelki zasilanie.
  • #5 21626694
    praiks1
    Poziom 3  
    A jeżeli pozostawię na wtyku dotychczasową płytkę radiową, w której chyba coś nawaliło, bo jeszcze nie tak dawno łapała bezproblemowo z 50 m z ulicy, a teraz żaden pilot nie chce bramy otworzyć z ulicy, to jeżeli podpiąłbym PROXIMĘ mimo to, to czy cały ten zestaw by działał? Czy jednak płytkę z wtyku muszę wyjąć i pozostać na jednym radiu, PROXIMIE? A może nie ruszać tej płytki radiowej? Jest to denerwujące, gdy przyjeżdżasz pod bramę i nie chce się otworzyć. Dodam jeszcze, że zmieniłem chwilowo antenę w płytce radiowej, to muszę powiedzieć, że zaczęło trochę dalej łapać, może o 5 m, ale nie jest to za daleko. Dlatego zastanawiam się nad PROXIMĄ. Gdybym wymienił radio na PROXIMĘ w centrali FAAC 452MPS, czy w centrali FAAC D 600 też trzeba dać PROXIMĘ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21626720
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    A jeżeli pozostawię na wtyku dotychczasową płytkę radiową, w której chyba coś nawaliło, bo jeszcze nie tak dawno łapała bezproblemowo z 50m z ulicy, a teraz żaden pilot nie chce bramy otworzyć z ulicy, to jeżeli podpiąłbym PROXIMĘ mimo to, to czy cały ten zestaw by działał? Czy jednak płytkę z wtyku muszę wyjąć i pozostać na jednym radiu, PROXIMIE?

Nie musisz nic usuwać, aczkolwiek jak jest wadliwa to po co ma tam tkwić, decyzja należy do Ciebie.

praiks1 napisał:
    Gdybym wymienił radio na PROXIMĘ w centrali FAAC 452MPS, czy w centrali FAAC D 600 też trzeba dać PROXIMĘ

Zewnętrzne radio stosuje się tam gdzie nie działa fabryczne, chyba że chcesz z jednego pilota obsługiwać dwie bramy to możesz to zrobić za pomocą tej Proximy dwukanałowej, jeden kanał dla jednej bramy drugi dla drugiej bramy, wtedy musisz pociągnąć kabelki do drugiej bramy.

Możesz też zastosować dwa radia, po jednym dla każdej bramy z kompatybilnymi pilotami z oboma radiami, wtedy każde radio montujesz bezpośrednio przy bramie i obsługujesz je jednym pilotem.
    Jak chcesz obsługiwać jednym pilotem pełne otwarcie i funkcję furtki dla bramy wjazdowej i obsługę bramy garażowej to potrzebujesz dwa radia, jedno dwukanałowe i drugie wystarczy jednokanałowe oraz piloty do nich 4 kanałowe, jak ma być tylko pełne otwarcie wjazdowej i otwórz/zamknij garażowej to wystarczą radia jednokanałowe i piloty dwukanałowe, albo jedno radio dwukanałowe z którego pociągniesz kabelki do drugiej bramy i piloty dwukanałowe.
  • REKLAMA
  • #7 21626757
    praiks1
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo! Postaram się wszystko zrobić wg wskazówek. Temat zamykam :)
  • #8 21626763
    praiks1
    Poziom 3  
    Chciałem się dowiedzieć, jak mogę problem rozwiązać. Będę wszystko robił wg wskazówek. Trzeba tylko kupić sprzęt i akcesoria.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia radioodbiornika PROXIMA NW2 do centrali FAAC 452 MPS jako zamiennika uszkodzonej przystawki radiowej FAAC. Użytkownik potrzebował prostego schematu połączeń oraz informacji, czy po instalacji nowego odbiornika konieczne jest programowanie centrali, czy wystarczy jedynie zaprogramować piloty. Wyjaśniono, że PROXIMA NW2 podłącza się do odpowiednich zacisków centrali FAAC 452 MPS, zwykle do wejścia sygnału radiowego, zgodnie z dokumentacją techniczną. Po podłączeniu nowego odbiornika nie jest wymagane ponowne programowanie centrali, wystarczy zaprogramować piloty kompatybilne z PROXIMA NW2. Wskazano również, że kompatybilność pilotów jest kluczowa, a wymiana baterii w pilotach nie rozwiązała problemu zasięgu, co sugerowało uszkodzenie dotychczasowej przystawki radiowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA