logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć radioodbiornik PROXIMA NW2/NW1 do centrali bramy garażowej FAAC D600 krok po kroku?

praiks1 06 Sie 2025 06:35 696 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć radioodbiornik Proxima NW1 lub NW2 do centrali FAAC D600 i jak potem zaprogramować piloty?

Podłącz wyjście kanału Proximy jako zwykły styk przekaźnika między zacisk OPEN A i zacisk „-”/STOP w D600; kolejność dwóch przewodów jest dowolna, a mostek STOP zostaw na miejscu, bo bez niego brama nie ruszy [#21629620][#21629628] Zasilanie Proximy weź z 24 V centrali, jeśli radio montujesz przy tej bramie; jeśli Proxima jest przy drugiej centrali, do D600 prowadzisz tylko dwa przewody kanału [#21629620] W praktyce wystarczą dwie żyły 0,5 mm², bo radio tylko zwiera obwód po impulsie z pilota, więc nawet kilka metrów kabla nie robi tu strat sygnału [#21632351][#21627509] Jeśli używasz NW2, możesz obsłużyć dwie bramy: jeden kanał przypisujesz do bramy wjazdowej, drugi do garażowej, a każdy kanał do osobnego przycisku pilota [#21627527] Piloty programujesz w Proximie zgodnie z instrukcją; jeśli są już dopisane, nie trzeba nic resetować, a jeśli korzystasz z fabrycznych odbiorników, trzeba je odłączyć lub wyczyścić pamięć, żeby nie robił się bałagan [#21627527]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21627086
    praiks1
    Poziom 3  
    Czy może mi ktoś dokładnie napisać, jak połączyć radioodbiornik PROXIMA NW2 lub PROXIMA NW1 z centralką FAAC D600? Udało mi się niedawno rozwiązać problem z bramą wjazdową. Teraz trzeba się zabrać za bramę garażową. A to, gdzie co mam podłączyć, wygląda na trudną sprawę do opanowania. Za pomoc w tej sprawie serdecznie będę dziękował.
  • REKLAMA
  • #2 21627105
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    na początek
    Przeczytać instrukcję napędu i radia.
    Potem mogę odpowiedzieć na pytania.
  • REKLAMA
  • #3 21627138
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Zasilanie Proximy do zacisków 24V centrali sterującej (dwa dolne zaciski co zasilają fotokomórki).
    Sterowanie OPENA-pierwszy zacisk i 3zacisk od góry.
  • #4 21627162
    praiks1
    Poziom 3  
    Sprawdzę to. Bo jedni piszą o 4 kabelkach, inni o 3. Bo wydaje mi się, że dotychczasowe radio, które wysiadło, służyło do FAAC FIX, było nieco inaczej podłączone. Było od FAACa. A może powinienem się na nim wzorować?
    A jeżeli wybrałbym PROXIMĘ NW2, czy obsłużę tym radioodbiornikiem również bramę wjazdową na centralce FAAC 452 MPS?
  • #5 21627185
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    praiks1 napisał:
    Czy może mi ktoś dokładnie napisać, jak połączyć radioodbiornik PROXIMA NW2 lub PROXIMA NW1 z centralką FAAC D600?

To może tym razem obrazek.

Schemat podłączenia centrali sterującej z opisanymi kanałem radia i zasilaniem

Dodano po 2 [minuty]:

praiks1 napisał:
    A jeżeli wybrałbym PROXIMĘ NW2, czy obsłużę tym radioodbiornikiem również bramę wjazdową na centralce FAAC 452 MPS?

O tym to już ci pisałem w poprzednim Twoim temacie, tak, obsłużysz na warunkach tam opisanych.
  • REKLAMA
  • #6 21627189
    praiks1
    Poziom 3  
    Będę wdzięczny jak to się uda:)
  • #7 21627195
    rokbok
    Poziom 40  
    Jak zastosujesz Proxime NW2 to jej zasilanie bierzesz z centrali przy której ją zamontujesz, do drugiej bramy ciągniesz tylko dwa kabelki kanału radia.
  • #8 21627486
    praiks1
    Poziom 3  
    Jutro lub pojutrze będę podłączał PROXIMĘ NW2 do w/w central. Dokupiłem również kabel, aby połączyć centralę bramy garażowej z radioodbiornikiem na 2. kanale. Jednak ok. 6 m kabla będzie trzeba. Myślę, że strat sygnału nie będzie. Odległość do centrali bramy wjazdowej będzie mała, więc zasilanie będzie blisko.
    Mam jeszcze jeden dylemat. Mając dotychczas piloty w systemie FAAC FIX, podobno będę mógł dalej ich używać. Jednak nie wiem, czy będzie konieczność zresetowania tych pilotów, a może wystarczy tylko na nowo je zaprogramować? Bo żeby zresetować, to mogę mieć kłopoty i w jednej, i w drugiej centrali. Czy w tym temacie macie jeszcze jakieś dobre wskazówki?
  • REKLAMA
  • #9 21627502
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Odległość 6 metrów to bardzo mała odległość. Jak nic z pilotami nie robiłeś to dalej będą działały jak poprzednio.
  • #10 21627509
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    Jednak ok. 6m kabla będzie trzeba. Myślę że straty sygnału nie będzie.

Żadnych strat nie będzie bo tu nie chodzi o jakiś sygnał tylko o zwarcie jednego kabelka z drugim co robi Proxima po impulsie z pilota.

praiks1 napisał:
    Mając dotychczas piloty w systemie FAAC FIX podobno będę mógł dalej używać. Jednak nie wiem czy będzie konieczność zresetowania tych pilotów.

Piloty muszą się komunikować z Proximą, więc jeżeli są z nią kompatybilne i nie dopisałeś ich do Proximy to musisz to zrobić.

Zbych034 napisał:
    Odległość 6 metrów to bardzo mała odległość. Jak nic z pilotami nie robiłeś to dalej będą działały jak poprzednio.

W tym przypadku piloty nie mają nic do rzeczy, piloty komunikują się z radiem, a nie drugim końcem 6 metrowego kabelka ;).
  • #11 21627524
    praiks1
    Poziom 3  
    A więc jeśli PROXIMA NW2 będzie podpięta, innych radioodbiorników nie będzie, to powinno działać bez programowania? Chyba trzeba zaprogramować?
  • #12 21627527
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    Mając dotychczas piloty w systemie FAAC FIX podobno będę mógł dalej używać. Jednak nie wiem czy będzie konieczność zresetowania tych pilotów.

Używając radia Proxima rezygnujesz z odbiorników fabrycznych bramy wjazdowej i garażowej żeby nie zrobił się zamęt, w bramie wjazdowej wystarczy wypiąć radio ze złącza J2, w garażowej kasujesz kody pilotów jak poniżej.
    Instrukcja kasowania kodów pilotów do sterowania bramą Proxima

Dodano po 3 [minuty]:

praiks1 napisał:
    A więc jeśli PROXIMA NW2 będzie podpięta, innych radioodbiorników nie będzie to powinno działać bez programowania? Chyba trzeba zaprogramować?

Jeżeli piloty są już zaprogramowane w Proximie to nie musisz, jeżeli nie są zaprogramowane to robisz to w/g instrukcji Proximy, 1 kanał do jednego przycisku pilota, 2 kanał do drugiego.
  • #13 21627611
    praiks1
    Poziom 3  
    Czy w bramie wjazdowej, gdzie w centrali FAAC 452 MPS, mając jeszcze radio na wtyk ze zworką, piloty kasuję podobnie? Bo po podłączeniu PROXIMY NW2 chciałbym, aby spokojnie wszyscy korzystali z pilotów do bramy wjazdowej i garażowej.
    Na wszelki wypadek zamówiłem banana PROXIMY, który ma być kompatybilny z systemem FAAC FIX.
    Wiem, że kiedyś dało się łatwo kasować i programować te piloty. Teraz dosłownie nie wiem. W D600 mam nadzieję, że się łatwo skasuje... Natomiast w FAAC 452 MPS trudno mi powiedzieć, jak to wyglądało ze zworką.
  • #14 21627628
    rokbok
    Poziom 40  
    W centrali bramy wjazdowej naciskasz i przytrzymujesz przycisk programowania odbiornika, dioda LED na odbiorniku zacznie migać. Po ~10 sek. dioda zacznie migać szybciej, po następnych 10 sek. dioda zaświeci się światłem ciągłym przez 5 sek. po czym zgaśnie.
    Gdy dioda zgaśnie zwolnij przycisk programowania, pamięć jest wyczyszczona.
  • #15 21627645
    praiks1
    Poziom 3  
    Rozumiem, że chodzi o LEARN na tym radiu, na wtyk.
  • #16 21627655
    rokbok
    Poziom 40  
    Tak, ten przycisk.
  • #17 21627666
    praiks1
    Poziom 3  
    Sęk w tym, że na mojej karcie radiowej nic nie pisze.
    Płyta główna z elektroniką, złączami i świecącymi diodami LED w obudowie
    Zbliżenie na wnętrze obudowy z zieloną płytką PCB i podłączonymi przewodami
  • #18 21627668
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    Sęk w tym, że na mojej karcie radiowej nic nie pisze.

A co ma pisać, skąd pytanie o LEARN (uczyć się), zapewne nie ma tam więcej przycisków tylko jeden, jak nie ma go na radiu to może jest obok, przecież piloty trzeba jakoś zaprogramować i w razie potrzeby je skasować.
  • #19 21627675
    praiks1
    Poziom 3  
    Czy to będzie na karcie radiowej drugi po prawej od góry? A więc po skasowaniu pamięci piloty mogą być gotowe do nowego zaprogramowania?
  • #20 21627689
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    Czy to będzie na karcie radiowej drugi po prawo od góry?

Nie wiem który, czy drugi, czy pierwszy, skoro pytałeś o LEARN to jest ten, spróbuj, ten przy którym dioda zacznie migać jest właściwym.

praiks1 napisał:
    A więc po skasowaniu pamięci piloty mogą być gotowe do nowego zaprogramowania?

Tak, będzie można na nowo zaprogramować piloty.
  • #21 21629592
    praiks1
    Poziom 3  
    Jeżeli mam taką kostkę jak na zdjęciu w D600, to jak kabelki do tego podłączyć?
    Widok zbliżony na kostkę elektryczną i podłączone kable w urządzeniu D600
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radioodbiornik PROXIMA NW2/NW1 do centrali bramy garażowej FAAC D600 krok po kroku? IMG_20250808_191702108_HDR.jpg (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21629597
    rokbok
    Poziom 40  
    Co z Tobą, przecież masz podane obrazowo w poście #5.

rokbok napisał:
    To może tym razem obrazek.

Schemat połączeń z opisanymi wejściami: Kanał radia i Zasilanie
  • #23 21629609
    praiks1
    Poziom 3  
    Czyli do kostki nic?
  • #24 21629620
    rokbok
    Poziom 40  
    Jak nic, a jak to ma działać jak nic nie podepniesz, do Open A i do minusika w kółku podpinasz kanał radia, kolejność przewodów dowolna.
    Do dwóch skrajnych z prawej zasilanie Proximy jeżeli Proximę masz przy tej bramie, jeżeli ją masz przy bramie wjazdowej to pewnie zasilanie wziełeś z niej i tu już w garażówce zasilania nie podłączasz.
  • #25 21629621
    praiks1
    Poziom 3  
    Chcę tylko powiedzieć, że druga centrala już działa.
    A więc tutaj symbol otwartej furtki wcisnąć pod OPEN-A, zamkniętej furtki pod środkowy minus. Prądu nie podłączę, bo już działa.
    Czyli te wetknięcia wystarczą?

Dodano po 4 [minuty]:

Powiem jeszcze, że na tym minusie siedzi jakiś mostek ze starego radia. Czy on będzie przeszkadzał?
  • #26 21629628
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    A więc tutaj symbol otwartej furtki wcisnąć pod OPEN-A, zamkniętej furtki pod środkowy minus.

Co Ty tworzysz, jakiej furtki, chyba że furtką nazywasz symbol na Proximie.

Masz w Proximie dwa kanały radia, jeden podłączyłeś w bramie wjazdowej, drugi analogicznie podepnij do bramy garażowej w zaciski, które podałem i które są na obrazku powyżej.

Dodano po 4 [minuty]:

praiks1 napisał:
    Powiem jeszcze że na tym minusie siedzi jakiś mostek ze starego radia. Czy on będzie przeszkadzał?

To nie jest żaden mostek ze starego radia, to jest wejście Stop, jak go zdejmiesz nie mając podłączonego przycisku NC to brama Ci nie ruszy.

Tak więc mostek ma zostać!
  • #27 21629644
    praiks1
    Poziom 3  
    Czy ten mostek może przeszkadzać?
  • #28 21629667
    rokbok
    Poziom 40  
    praiks1 napisał:
    Czy ten mostek może przeszkadzać?

Człowieku ogarnij się, przecież napisałem Ci że bez mostka brama nie ruszy.

rokbok napisał:
    Tak więc mostek ma zostać!
  • Pomocny post
    #30 21629683
    rokbok
    Poziom 40  
    bhtom napisał:
    Wy brniecie w ten ślepy temat bez sensu

Może dla Ciebie bez sensu, dla mnie nie, próbuję pomóc odpowiadając po wielokroć na te same pytania, wreszcie do autora tematu musi to dotrzeć i stanie się ekspertem ;).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy szczegółowego podłączenia radioodbiorników PROXIMA NW2 lub NW1 do centrali bramy garażowej FAAC D600 oraz integracji z centralą bramy wjazdowej FAAC 452 MPS. Zalecane jest zasilanie radioodbiornika PROXIMA bezpośrednio z centrali sterującej (zaciski 24V, często te same co zasilają fotokomórki). Sterowanie kanałami radia realizuje się poprzez podłączenie przewodów do zacisków OPEN A i masy (minus). W przypadku PROXIMA NW2 zasilanie pobiera się z centrali przy danej bramie, a do drugiej bramy prowadzi się tylko przewody sygnałowe kanału radia. Piloty FAAC FIX mogą być dalej używane, jednak konieczne jest ich zaprogramowanie w radioodbiorniku PROXIMA, a w centralach należy usunąć stare kody pilotów (np. poprzez przytrzymanie przycisku programowania LEARN na karcie radiowej, aż dioda LED zgaśnie). W bramie wjazdowej z centralą FAAC 452 MPS resetowanie pilotów odbywa się przez przytrzymanie przycisku programowania odbiornika, co czyści pamięć. Mostek (zwora) na zacisku STOP w centrali D600 jest niezbędny i nie powinien być usuwany, gdyż bez niego brama nie będzie działać. Całość instalacji wymaga odpowiedniego przeciągnięcia przewodów (np. 6 m kabla YTDY) i podłączenia zgodnie z instrukcjami oraz schematami dostępnymi na załączonych obrazkach. Po podłączeniu i zaprogramowaniu kanałów PROXIMA NW2 system powinien działać poprawnie, umożliwiając sterowanie obiema bramami za pomocą jednego systemu radioodbiorników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA