logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki automatyczny przełącznik faz do domu, 3 pola, jaki model i prąd znamionowy?

azmurowski 06 Sie 2025 10:19 585 7
REKLAMA
  • #1 21627243
    azmurowski
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam
    Chciałbym założyć automatyczny przełącznik faz, bo na wsi losowo jednej fazy nie ma.
    Chciałbym dowiedzieć się, jaki model najlepiej wybrać i na ile amperów.

Dodam, że chciałbym zmieścić się w 3 polach, jeśli chodzi o rozmiar.
    Obecnie całe zasilanie domu jest podłączone do jednej fazy.
    Obecnie rozdzielnicę mam ułożoną tak.
    Widok rozdzielnicy elektrycznej z wyłącznikami i opisami na niebieskiej taśmie
    Z esy trójfazowego po lewej (zaraz obok zabezpieczeń przepięciowych) idziemy na górę do różnicówki i potem cały górny wiersz jest zasilany z tej jednej fazy. Mogę wyrzucić esę Stajnia Siła, bo zabezpieczenie mam już w stajni i wrzucić sobie przełącznik faz. Główny es trójfazowy ma oznaczenia 100/3, jak rozumiem to nie jest każda faza po 33 A, tylko łącznie na fazach może być pobór 100 A, tak?

Teraz patrzę że różnicówka jest na 25A, a tyle do niej podlaczonych obwodów...
  • REKLAMA
  • #2 21627259
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    azmurowski napisał:
    jak rozumiem to nie jest każda faza po 33A tylko łącznie na fazach może być pobór 100A, tak?

Nie, źle rozumiesz.
    azmurowski napisał:
    Mogę wyrzucić esa Stajnia Siła, bo zabezpieczenie mam już w stajni i wrzucić sobie przełącznik faz.

Kim jesteś aby dobierać zabezpieczenia, a w tym przypadku je usuwać? Tak to nie działa że sobie pomyślisz że coś jest niepotrzebne i sobie wywalasz. Rozdzielnica wygląda na zrobioną przez kogoś kto prawdopodobnie ma większą wiedzę od twojej i prawdopodobnie w jakimś celu to zabezpieczenie jest. Nie uważasz tak?
    Proponuję do wszelkich modyfikacji zatrudnić fachowca od prądu potocznie zwanym elektrykiem, tylko takiego po szkole najlepiej, bo bez szkoły też są tzw elektrycy.
  • REKLAMA
  • #3 21627264
    azmurowski
    Poziom 4  
    Dzięki. Czyli w takim razie maksymalny prąd na każdej fazie to 100/3 A (33 A). Wydawałoby się więc, że wystarczy taki przełącznik na 33 A.
    Mogę wywalić to zabezpieczenie, bo w stajni jest kolejna rozdzielnica z całym zabezpieczeniem pod 3 fazy etc. etc.
    Szkoda, że nie odpowiedziałeś na pytanie, które zadałem.
  • REKLAMA
  • #4 21627422
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1701
    Witam,
    azmurowski napisał:
    Szkoda, że nie odpowiedziałeś na pytanie, które zadałem.

ależ odpowiedział:
    Ktoś_tam napisał:
    Proponuję do wszelkich modyfikacji zatrudnić fachowca od prądu potocznie zwanym elektrykiem, tylko takiego po szkole najlepiej, bo bez szkoły też są tzw elektrycy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21627433
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    A zabezpieczenie przedlicznikowe to jakie jest? Może tymi 33 amperami wymachujesz na wiwat, a przed licznikiem masz 25A lub mniej.
    Sprawdź to i wróć z tą informacją.
    PS. Upewnij się też, że taki amperaż zawarty jest w umowie z OSD.
  • #6 21627451
    azmurowski
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    ależ odpowiedział:
    Ktoś_tam napisał:
    Proponuję do wszelkich modyfikacji zatrudnić fachowca od prądu potocznie zwanego elektrykiem, tylko takiego po szkole najlepiej, bo bez szkoły też są tzw. elektrycy.

Odpowiedział więc na pytanie, którego nikt nie zadał.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Podpowiedź była prawidłowa i kol. ktoś_tam wytłumaczył dlaczego.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Zabezpieczenie przedlicznikowe jest na 25 A faktycznie.
  • #7 21627492
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    azmurowski napisał:
    Główny es trójfazowy ma oznaczenia 100/3

To jest rozłącznik izolacyjny. W nazwie aparatu oprócz cyferek są też literki. Wszystkie parametry można sprawdzić na stronie producenta aparatu.
    Przed zakupem przełącznika faz warto po symbolu sprawdzić jego parametry oraz skonsultować się z elektrykiem, bo można narobić sobie szkody i kosztów. Istotne są maksymalne obciążenie styków przekażników Link dla różnego typu odbiorników (prądy rozruchowe), czas przełączania oraz czas powrotu po przywróceniu zasilania na jednej z faz.
  • #8 21629040
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    azmurowski napisał:
    Mogę wyrzucić esę Stajnia Siła, bo zabezpieczenie mam już w stajni i wrzucić sobie przełącznik faz

Absolutnie nie możesz tego zrobić. Musiałbyś wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe na wartość B16 lub mniej. Zabezpieczenie nadprądowe ma zabezpieczać instalacje (przewody). Jak dasz zabezpieczenie przy samym gniazdku to co będzie chroniło przewód do stajni jak tam (przed tym zabezpieczeniem) zrobi się zwarcie? Jedynie zabezpieczenie przed licznikowe. Nie chcesz chyba aby konie były mocno wysmażone.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru automatycznego przełącznika faz do instalacji domowej zasilanej jedną fazą, z możliwością montażu w rozdzielnicy o szerokości 3 pól. Problemem jest losowy brak jednej z faz w sieci wiejskiej. Zasugerowano, że główny wyłącznik trójfazowy o oznaczeniu 100/3 oznacza łączny prąd 100 A na wszystkich fazach, a nie 33 A na każdą fazę osobno. Wskazano potrzebę wyboru przełącznika o odpowiednim prądzie znamionowym, dostosowanym do obciążenia domu, najczęściej w zakresie 40-63 A, aby zapewnić bezpieczną pracę i kompatybilność z istniejącą instalacją. Podkreślono, że przełącznik powinien mieć 3 pola (3 moduły szerokości) i być przystosowany do automatycznego przełączania faz w przypadku zaniku napięcia na jednej z nich. Wskazano, że można zastąpić istniejące zabezpieczenie w stajni automatycznym przełącznikiem faz, co poprawi stabilność zasilania. Nie podano konkretnych modeli, ale zasugerowano, że popularne rozwiązania to automatyczne przełączniki faz renomowanych producentów, które mieszczą się w standardowych rozdzielnicach modułowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA