logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL8336RO – jak zresetować zmywarkę i wpływ hydrostatu na grzanie wody

adrianchyt 06 Sie 2025 15:32 513 6
REKLAMA
  • #1 21627516
    adrianchyt
    Poziom 3  
    Witam,
    chciałem się dowiedzieć, jak zrobić reset zmywarki Electrolux ESL8336RO? Widziałem kiedyś post o tym, jak ktoś zrobił reset i pomogło w dalszej prawidłowej pracy zmywarki, ale nie mogę znaleźć dokładnego instruktażu.
    Drugie pytanie: czy problem z grzaniem wody może być powiązany z uszkodzonym hydrostatem? Żadnego błędu nie ma, a dodam, że grzałka i czujnik zmętnienia wody były wymienione.
    Pozdrawiam
    AI: Czy zmywarka przechodzi cały cykl do końca, czy zatrzymuje się w którymś momencie? Jeśli tak, to na jakim etapie?
    Zmywarka przechodzi cały cykl pracy.
    AI: Czy hydrostat był już sprawdzany lub czyszczony? Czy zauważyłeś jakieś inne objawy, które mogłyby wskazywać na jego uszkodzenie (np. woda pozostająca w zmywarce po zakończeniu cyklu, nietypowe dźwięki)?
    Hydrostat jeszcze nie był wymieniany.
  • REKLAMA
  • #2 21627660
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1328
    adrianchyt napisał:
    czy problem z grzaniem wody może być powiązany z uszkodzonym hydrostatem?

Na czym polega problem z grzaniem wody lub na czym polega w ogóle Twój problem ze zmywarką? Jakie są objawy tego problemu?
    Może być powiązany ten problem jedynie w takim sensie, że jak zmywarka pobierze więcej wody to grzanie będzie trwało dłużej przy tej samej mocy grzałki...
    Może też być taki problem, że wadliwa praca hydrostatu może skutkować nie przejściem zmywarki do kolejnego etapu np. grzania o ile on następuje po pobraniu wody...
    Przed wymianą podejrzanego hydrostatu gdy jest on przyczyną zatrzymywania programu sprawdź drożność przewodu ciśnieniowego prowadzącego do niego...
    Próbowałeś resetu w postaci wyłączenia zmywarki na dłuższy czas z zasilania w gniazdku?
    Ile lat ma zmywarka?
  • REKLAMA
  • #3 21627685
    adrianchyt
    Poziom 3  
    Problem z 8-letnią już zmywarką polega na tym, iż zmywanie odbywa się normalnie bez żadnych wyskakujących alarmów, ale wszystko w ZIMNEJ wodzie.
    Tak, próbowałem już resetu kilkugodzinnego, ale bez żadnych rezultatów.
    Zrobiłem też taki myk, że podczas trwania programu otworzyłem drzwiczki i odłączyłem na chwilę zasilanie, wtedy zmywarka już dokończyła program na ciepłej wodzie.
  • REKLAMA
  • #4 21627693
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Sprawdź sobie w trybie serwisowym jaki błąd pokazuje :)
  • #5 21627803
    adrianchyt
    Poziom 3  
    Jak wejść w tryb serwisowy ? 🙃
  • REKLAMA
  • #6 21627806
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    haha ... no proszę Cię! Co ja? Encyklopedia dokumentacji technicznej? YouTube - wyszukaj i jazda, a nie na gotowca liczyć!

Odczytasz (błąd) to coś mądrego Ci napisze! Jakiś wkład w naprawę przecież musisz mieć ^^
  • #7 21635413
    adrianchyt
    Poziom 3  
    Reset zmywarki zrobiony, w trybie serwisowym nic nie pokazuje, wymieniony hydrostat — bez zmian, skończyło się na wymianie zmywarki na inny model, dzięki wszystkim 😉

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux ESL8336RO ma problem z podgrzewaniem wody – cały cykl zmywania przebiega bez błędów, ale woda pozostaje zimna. Próby resetu poprzez odłączenie zasilania na kilka godzin nie przyniosły efektu. Tymczasowe odłączenie zasilania podczas trwania programu pozwoliło na dokończenie cyklu z ciepłą wodą. Wskazano, że wadliwy hydrostat może wpływać na etap grzania, zwłaszcza jeśli zmywarka pobiera nadmierną ilość wody lub hydrostat jest uszkodzony, co może blokować przejście do kolejnego etapu. Zalecano sprawdzenie drożności przewodu ciśnieniowego hydrostatu. W trybie serwisowym nie wykryto błędów. Po wymianie hydrostatu problem z zimną wodą pozostał, co ostatecznie doprowadziło do wymiany całej zmywarki na inny model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA