logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 32 – czujki PIR migają po rozbrojeniu, brak alarmu, push pokazuje naruszenia

zekosss 06 Sie 2025 21:03 300 3
REKLAMA
  • #1 21627833
    zekosss
    Poziom 2  
    Satel Integra 32 po rozbrojeniu alarmu dalej czujki PIR migają mi dwa razy na niebiesko, jak chodzę po domu (wg instrukcji czujki jest to sygnalizacja alarmu), ale nie załączają wyjść do sygnalizatora (czyli nie powodują alarmu, w liście zdarzeń jest pusto - niby logiczne, bo system jest rozbrojony). W aplikacji powiadomienia push wysyłały mi natomiast pokazuje kolejne naruszenia czujek. Typy wejść skonfigurowane odpowiednio, czasy na wyjście i wejście działają, nie ma żadnych alarmów sabotażowych. Połączenia są kablowe. Instrukcję czytałem, nie wiem, co pominąłem, proszę o nakierowanie. Wyłączyłem przegląd naruszeń wejść przed załączeniem czuwania. Sprzęt świeży, zaktualizowany.
    AI: Jakie typy wejść masz ustawione dla tych czujek PIR (czy są to np. wejścia typu 24h, monitoring, techniczne itp.)?
    Wejścia/wyjścia na dwóch czujkach przy wiatrołapie i garażu. Reszta ma typ "zwykłe".
    AI: Z jakiej aplikacji korzystasz do powiadomień push i jakie dokładnie komunikaty się pojawiają (czy są to tylko naruszenia, czy inne zdarzenia)?
    Aplikacja Integra Control.
  • REKLAMA
  • #2 21628021
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    zekosss napisał:
    W aplikacji powiadomienia push wysyłały mi natomiast pokazuje kolejne naruszenia czujek.

Sprawdź jeśli otwierałeś którąś z puszek od czujnika czy ją zamknąłeś tak jak trzeba. Każda czujka posiada mikro włącznik w środku sygnalizujący otwarcie puszki czujki. Spróbuj nawet ręcznie docisnąć obudowę może któraś sama z siebie się otworzyła lekko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21628037
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    zekosss napisał:
    po rozbrojeniu alarmu dalej czujki PIR migają mi dwa razy na niebiesko, jak chodzę po domu (wg instrukcji czujki jest to sygnalizacja alarmu)

To normalne, że czujki "migają"; diody sygnalizują jedynie wykrycie ruchu, tak samo będzie odbierać centrala, nie wywołuje jedynie alarmu w stanie rozbrojenia. Sama czujka podłączona wyłącznie do zasilania bez centrali też będzie tak samo reagować.
    Jeśli dioda przeszkadza można ją wyłączyć bezpośrednio w czujce.

zekosss napisał:
    W aplikacji powiadomienia push wysyłały mi natomiast pokazuje kolejne naruszenia czujek.

To kwestia ustawień na jakie zdarzenia mają przychodzić powiadomienia PUSCH. Ustaw tylko alarm, o innych zdarzeniach nie powiadomi.
  • #4 21628119
    zekosss
    Poziom 2  
    meaverick napisał:
    Sprawdź jeśli otwierałeś którąś z puszek od czujnika czy ją zamknąłeś tak jak trzeba. Każda czujka posiada mikro włącznik w środku sygnalizujący otwarcie puszki czujki. Spróbuj nawet ręcznie docisnąć obudowę może któraś sama z siebie się otworzyła lekko.

Przy otwarciu obudowy czujki sygnalizują "sabotaż", a nie "naruszenie" — tak to przynajmniej jest w nomenklaturze Satel. Nawet lekko odginałem te mikrostyki, bo przy pierwszym uruchomieniu mi jedna czujka to zgłosiła.
    techlock napisał:
    To normalne, że czujki "migają"; diody sygnalizują jedynie wykrycie ruchu, tak samo będzie odbierać centrala, nie wywołuje jedynie alarmu w stanie rozbrojenia. Sama czujka podłączona wyłącznie do zasilania bez centrali też będzie tak samo reagować.
    Jeśli dioda przeszkadza można ją wyłączyć bezpośrednio w czujce.

Dziękuję, wygląda na to, że zmyliła mnie instrukcja czujki, w której jest napisane, że takie miganie to sygnalizacja alarmu. Szczerze mówiąc, to użyłem tego migania do odpowiedniego ustawienia fizycznego czujek (żeby były skierowane w odpowiednim kierunku) i teraz chyba ściągnę zworkę. Jest też zacisk LED na czujce i mam wolne przewody, więc mógłbym użyć wyjścia z centrali do jakiejś funkcjonalności, tylko nie wymyśliłem jeszcze jakiej.
    techlock napisał:
    To kwestia ustawień na jakie zdarzenia mają przychodzić powiadomienia PUSCH. Ustaw tylko alarm, o innych zdarzeniach nie powiadomi.

Tak zrobiłem, dzięki. Myślałem jeszcze o zrobieniu wirtualnej strefy i powiadomieniach tylko jak alarm jest zazbrojony, ale byłoby to dublowanie normalnych powiadomień o alarmie w moim przypadku.
REKLAMA