logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 64 – czujki SLIM-PIR-PET podłączone, brak alarmu na wejściach Z1-Z7

bobanixxd 06 Sty 2026 12:39 207 11
REKLAMA
  • #1 21800486
    bobanixxd
    Poziom 3  
    Satel Integra 64

Potrzebuję pomocy z podłączeniem dodatkowych czujek "Czujka ruchu SLIM-PIR-PET". Po etapie budowy podłączyłem kolejne czujki do centrali na płycie głównej. Tak jak pierwsza, zasilanie pod COM i OUT oraz skrajne NC pod Z1 i TEMP COM. Czujki działają, reagują na ruch, ale nie wywołują alarmu. Tylko czujka podpięta pod ostatni obwód Z8 na płycie głównej wywołuje alarm. Ma ktoś pomysł, jak to rozgryźć, żeby wszystkie czujki wywoływały alarm?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 21800510
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Zapewne nie masz ustawionych typów reakcji i linii nowych wejść.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21800513
    bobanixxd
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z oprogramowania sterującego z ustawieniami wejść i wyjść.

Przesyłam typ linii oraz typ reakcji. Wejście/wyjście ustawione do testów, żeby sąsiadów nie męczyć syreną.
  • #4 21800517
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Samo podłączenie nie spowoduje tego, że centrala sama się skonfiguruje. Trzeba wszystko ustawić za pomocą DloadX
    Inna sprawa to, że nie powinno się używać prostego trybu NC dla czujników tylko 2EoLNC. Wszystko jest opisane w podwieszonych tematach.
  • REKLAMA
  • #6 21801560
    bobanixxd
    Poziom 3  
    >>21801555 To już zmienione, wszystkie w jednej strefie :)

Nie znalazłem przypiętych tematów. Szukałem w GPT, to mówi, żeby podpiąć NC - Z1, NC - COM, zworki na 2EOL. Uzbroiłem alarm, wykryto sabotaż, syrena zadziałała. Tylko po rozbrojeniu i wejściu do danego pomieszczenia wyskakuje powiadomienie o sabotażu wejścia.
  • REKLAMA
  • #7 21801574
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Poprawnie ustawione rezystory dla Satela? Żyły powinny być wpięte w odpowiednie miejsca oznaczone gwiazdką lub EOL. Jedna w jednym z NC a druga w TMP., a nie tak jak ci czat wymyślił.
  • #8 21801608
    bobanixxd
    Poziom 3  
    Okej, czyli tak jak miałem wcześniej. Rezystorów nie wpinałem, bo podobna czujka ma własne i ustawione na 2EOL. Tylko doczytałem, że czujka ma 1 rezystor, a powinny być dwa. Pewnie drugi rezystor wpięty pod któreś zaciski na czujce?
    Załączniki:
    • Satel Integra 64 – czujki SLIM-PIR-PET podłączone, brak alarmu na wejściach Z1-Z7 IMG_4774.jpeg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21801621
    bobanixxd
    Poziom 3  
    Schemat podłączenia czujki z oznaczeniami 2EOL i NC na złączach
    Zdjęcie schematu z instrukcji. Podłączone tak, jak na zdjęciu z opisem 2EOL.
  • #12 21801763
    bobanixxd
    Poziom 3  
    Dzięki za pomoc. Wszystko działa prawidłowo. Jedna z czujek nie była prawidłowo zamknięta.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie alarmowym Satel Integra 64 podłączono dodatkowe czujki ruchu SLIM-PIR-PET do wejść Z1-Z7 na płycie głównej centrali. Czujki są zasilane prawidłowo (COM i OUT) oraz mają podłączone styki NC do odpowiednich wejść, jednak mimo wykrywania ruchu nie generują alarmu. Alarm wywołuje jedynie czujka podłączona do wejścia Z8. Problem wskazuje na konieczność sprawdzenia konfiguracji wejść w centrali, w tym trybu pracy wejść (np. NO/NC), ewentualnego przypisania wejść do stref alarmowych oraz poprawności okablowania i polaryzacji sygnałów. Zalecane jest również zweryfikowanie ustawień parametrycznych centrali Integra 64, aby wszystkie podłączone czujki mogły skutecznie wywoływać alarm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA